Wednesday, 20 October, 2021

Πέθανε ο βασιλιάς Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας

Πέθανε ο βασιλιάς Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας

Απεβίωσε σε ηλικία 90 ετών ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα μπιν Αμπντούλ Αζίζ αλ Σαούντ, μετέδωσε τα ξημερώματα της Παρασκευής η κρατική τηλεόραση της χώρας αυτής.
Πέθανε ο βασιλιάς Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας

Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο βασιλιάς της χώρας αντιμετώπιζε τις τελευταίες εβδομάδες προβλήματα στο αναπνευστικό του σύστημα και νοσηλευόταν σε νοσοκομείο.

Τη θέση του στο θρόνο αναλαμβάνει ο 79χρονος αδελφός του Σαλμάν. Ο νέος βασιλιάς θεωρείται πιθανό ότι θα επιμείνει στις προσπάθειες του Αμπντάλα για αλλαγές που στόχο θα έχουν τη συμφιλίωση της ισλαμικής παράδοσης με τις ανάγκες της σύγχρονης οικονομίας.

Απλός, γλυκομίλητος και καλόκαρδος, ο Αμπντάλα γεννήθηκε το 1924 ενώ ανέλαβε επίσημα καθήκοντα βασιλιά το 2006. Είχε οριστεί αντιβασιλέας το 1995, οπότε και είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο ο προκάτοχός του βασιλιάς Φαχντ.

Αρχικά ο Αμπντάλα θεωρείτο από τους ξένους διπλωμάτες ως συντηρητικός, ωστόσο η εικόνα αυτή κατέρρευσε καθώς επέδειξε ζήλο για μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Ο νέος βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας αναμένεται να επιμείνει στην πολιτική του ΟΠΕΚ να διατηρεί σταθερή την πετρελαϊκή παραγωγή ώστε να προστατεύει το μερίδιο του καρτέλ από αντίπαλούς παραγωγούς.

Ο Σαλμάν διόρισε πρίγκιπα διάδοχο και κληρονόμο του τον ετεροθαλή αδελφό του Μούκριν, κινούμενος γρηγορα ώστε να προκαταλάβει οποιουσδήποτε φόβους για μια κρίση διαδοχής σε μια στιγμή που η Σαουδική Αραβία αντιμετωπίζει άνευ προηγουμένου αναταραχή στα σύνορά της.

Ο νέος βασιλιάς ανεμένεται ευρέως ότι θα συνεχίσει τις πολιτικές του Αμπντάλα, δήλωσαν αναλυτές.

«Ο βασιλιάς Αμπντάλα ήταν ο αρχιτέκτονας της σημερινής στρατηγικής να διατηρείται η παραγωγή σε υψηλά επίπεδα και να παραμερίζονται μικρότεροι παίκτες, αντί να περικοπεί», δήλωσε ο Τζον Κίλνταφ, της Aigain Capital LLC στη Νέα Υόρκη.

Ο Κίλνταφ πρόσθεσε πως ο Σαλμάν είναι γνωστός ως υπερασπιστής των συμφερόντων της Σαουδικής Αραβίας και πως η αγορά περιμένει απ’ αυτόν ότι θα κρατήσει την παραγωγή ψηλά.

Οι τιμές του αργού αυξήθηκαν αρχικά σήμερα, αλλά στη συνέχεια υποχώρησαν και η διαπραγμάτευσή τους εξακολουθεί να γίνεται σε επίπεδα πάνω από 50% κάτω από τις πιο πρόσφατα ανώτατα επίπεδα στα οποία είχαν φθάσει τον Ιούνιο του 2014.

Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε ο πρόεδρος Ομπάμα
Τα ειλικρινή του συλλυπητήρια εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, για το θάνατο του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα μπιν Αμπντούλ Αζίζ αλ Σαούντ, ενώ επαίνεσε τις δεσμεύσεις του για ειλικρινείς διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

«Ως ηγέτης, ήταν πάντα ειλικρινής και είχε το θάρρος της γνώμης του», δήλωσε ο Ομπάμα. «Μία από τις πεποιθήσεις του ήταν η σταθερή και παθιασμένη πίστη του στη σημασία των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας ως μια δύναμη που εκπροσωπούσε τη σταθερότητα και την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή και πέραν αυτής», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Η εγγύτητα και η δύναμη της εταιρικής σχέσης μεταξύ των χωρών μας αποτελεί μέρος της κληρονομιάς που άφησε πίσω του ο βασιλιάς Αμπντάλα».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου