Monday, 21 September, 2020

Αλεξέι Ναβάλνι: Από τι πάσχει ο επικριτής του Πούτιν

Αλεξέι Ναβάλνι: Από τι πάσχει ο επικριτής του Πούτιν – Έκκληση ΕΕ για τη μεταφορά του στο Βερολίνο
Από μεταβολική νόσο, η οποία προκλήθηκε από χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, πάσχει ο Αλεξέι Ναβάλνι, όπως δήλωσε ο αρχίατρος του νοσοκομείου στο Ομσκ της Σιβηρίας όπου νοσηλεύεται o επικριτής του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο αρχίατρος Αλεξάντρ Μουρακόφσκι πρόσθεσε ότι ίχνη βιομηχανικών χημικών ουσιών βρέθηκαν στα ρούχα και τα δάκτυλα του 44χρονου, που νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση αφού κατανάλωσε χθες, Πέμπτη, το πρωί ένα φλιτζάνι τσάι, για το οποίο οι σύμμαχοί του πιστεύουν ότι περιείχε δηλητήριο.

Ο Ανατόλι Καλινιτσένκο, ο υποδιευθυντής του νοσοκομείου στο οποίο νοσηλεύεται ο Ναβάλνι, δήλωσε νωρίτερα ότι οι γιατροί δεν βρήκαν κανένα ίχνος δηλητηρίου στον οργανισμό του στις εξετάσεις που του έγιναν. “Μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί κανένα δηλητήριο στο αίμα και τα ούρα, δεν υπάρχουν ίχνη τέτοιας παρουσίας (…) Δεν πιστεύουμε ότι υπέστη δηλητηρίαση”, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η κατάσταση της υγείας του Ναβάλνι δεν είναι σταθερή”, γεγονός το οποίο δεν επιτρέπει τη μεταφορά του στο εξωτερικό.

Πάντως, η οικογένεια και οι σύμμαχοι του αντιπολιτευόμενου πολιτικού χαρακτήρισαν “απειλή για τη ζωή του” την άρνηση να μεταφερθεί για νοσηλεία στο εξωτερικό, την ώρα που ένα αεροσκάφος ειδικά διαμορφωμένο για την διακομιδή ασθενών, το οποίο ναύλωσε μια μη κυβερνητική οργάνωση, ήδη προσγειώθηκε στο Ομσκ την Παρασκευή με την ελπίδα να μπορέσει να τον μεταφέρει στο εξωτερικό. Ο αρχίατρος Μουρακόφσκι έκρινε νωρίτερα σήμερα και αυτός πρώιμο το θέμα της διακομιδής πριν από “την πλήρη σταθεροποίηση της κατάστασης του ασθενούς”. Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, το νοσοκομείο θα πρέπει να διευθετήσει “κάποια νομικά ζητήματα” προτού επιτρέψει σε Ευρωπαίους γιατρούς να δουν τον Ναβάλνι. Ειδικοί από τη Μόσχα έφτασαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στο νοσοκομείο για να τον εξετάσουν. Ο ασθενής δεν παρουσίασε επιπλοκές κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ η κατάσταση της υγείας του βελτιώθηκε ελαφρά σήμερα το πρωί, μολονότι εξακολουθεί να μην έχει τις αισθήσεις του, σύμφωνα και πάλι με τον Μουρακόφσκι.Οι θεράποντες του Ναβάλνι δήλωσαν ότι οι εξετάσεις που γίνονται στον ασθενή θα συνεχιστούν για δύο μέρες.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τη Μόσχα να επιτρέψει γρήγορα τη θεραπεία στη Γερμανία του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης, καθώς και μια έρευνα για τη φερόμενη δηλητηρίασή του. «Αναμένουμε μια γρήγορη, ανεξάρτητη, διαφανή έρευνα και, αν επιβεβαιωθεί, οι υπεύθυνοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν», δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε πως οι ρωσικές αρχές θα τηρήσουν τις υποσχέσεις τους να επιτρέψουν στον κ. Ναβάλνι να μεταφερθεί με ασφάλεια και ταχύτατα στο εξωτερικό προκειμένου να λάβει ιατρική θεραπεία όπως επιθυμεί η οικογένειά του».

Την ίδια ώρα, από την Μπρατισλάβα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε πως η χώρα του επιμένει στην προσφορά της να μεταφερθεί ο Αλεξέι Ναβάλνι σε νοσοκομείο του Βερολίνου, αλλά δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει αν εκείνος μπορεί να μεταφερθεί. «Κάναμε διευθετήσεις ώστε να μπορεί να λάβει θεραπεία στο Βερολίνο. Αυτή η προσφορά ισχύει. Αλλά είναι δύσκολο για εμάς να εκτιμήσουμε αν μπορεί να μεταφερθεί από ιατρική άποψη», είπε. Στο Βερολίνο, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, η Μαρία Αμπέμπαρ, δήλωσε πως η Γερμανία είναι «σε επαφή» με τη Ρωσία για να προσφέρει μια απόκριση στην «ανθρωπιστική επείγουσα περίπτωση» του Αλεξέι Ναβάλνι, που νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στη δυτική Σιβηρία.

«Είμαστε σε επαφή με τις ρωσικές Αρχές προκειμένου να συμβάλουμε σε μια επαγγελματική και διαφανή επίλυση αυτής της επείγουσας ανθρωπιστικής περίπτωσης», είπε η εκπρόσωπος, ενώ μια γερμανική ΜΚΟ θέλει να φέρει τον αντιπολιτευόμενο από τη Ρωσία στο Βερολίνο προκειμένου να λάβει ιατρική φροντίδα.

«Είμαστε έτοιμοι, αν αυτό επιθυμεί (το περιβάλλον του), να του επιτρέψουμε να λάβει την απαραίτητη ιατρική φροντίδα στα γερμανικά νοσοκομεία», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Ζάιμπερτ, διευκρινίζοντας πως στο στάδιο αυτό δεν έχει υπάρξει επικοινωνία ανάμεσα στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Το Βερολίνο εκτιμά επίσης πως είναι «κατανοητό» το γεγονός ότι το περιβάλλον του Ναβάλνι ζητεί να τον εξετάσουν οι γιατροί του ενώ νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας βυθισμένος σε κώμα και συνδεδεμένος με συσκευή μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής.

Οι συγγενείς του κατήγγειλαν σήμερα την άρνηση των ρωσικών αρχών να μεταφερθεί στο εξωτερικό ενώ οι γιατροί στο νοσοκομείο της δυτικής Σιβηρίας όπου νοσηλεύεται διαβεβαίωσαν πως δεν βρήκαν «κανένα δηλητήριο» στον οργανισμό του. Μια γερμανική ΜΚΟ, η Cinema for Peace, ναύλωσε στη διάρκεια της νύχτας ένα ασθενοφόρο αεροπλάνο που προσγειώθηκε στο Ομσκ, με την ελπίδα να τον μεταφέρει στη Γερμανία. Ο Ζάιμπερτ δεν σχολίασε τις δηλώσεις των οικείων του Ναβάλνι σύμφωνα με τις οποίες ήταν θύμα μιας «δηλητηρίασης από πρόθεση», περιοριζόμενος να πει πως «αναφέρθηκε η υποψία βαριάς δηλητηρίασης». Στο μεταξύ, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε σήμερα πως η περίπτωση του Αλεξέι Ναβάλνι είναι «πολύ ανησυχητική» και πως ο ίδιος πρέπει να λάβει κάθε απαραίτητη ιατρική θεραπεία. Η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας Λιζ Τρόσελ, απαντώντας σε ερώτηση στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη σχετικά με τις πληροφορίες ότι ο Ναβάλνι δεν είχε πρόσβαση στον προσωπικό του γιατρό, είπε: «Οι πληροφορίες για το τι συνέβη στον Αλεξέι Ναβάλνι είναι πολύ ανησυχητικές. Είναι σημαντικό να λάβει όλη την κατάλληλη φροντίδα την οποία χρειάζεται ώστε να μπορέσει να αναρρώσει».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου