Saturday, 20 April, 2024

Αμαζόνιος: Εικόνες απόλυτης καταστροφής από τη φωτιά

Τεράστιες πυρκαγιές κατακαίουν εδώ και μέρες μεγάλες εκτάσεις τροπικών δασών του Αμαζονίου.
Πρόκειται για μία απίστευτη φυσική καταστροφή που οφείλεται εν πολλοίς στην ανθρώπινη παρέμβαση και η οποία έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό και διεθνή πολιτική σύγκρουση. Εξάλλου, το πρόβλημα διαιωνίζεται καθώς είτε με το συνεχές ξέσπασμα πυρκαγιών είτε με την υλοτομία, οι εκτάσεις του «πνεύμονα» της Γης συρρικνώνονται με ταχύτατους ρυθμούς.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών της Βραζιλίας (INPE) η χώρα βιώνει το μεγαλύτερο κύμα πυρκαγιών της τελευταίας 5ετίας. Οι δορυφόροι της υπηρεσίας έχουν καταγράψει μια αύξηση της τάξεως του 84% στον αριθμό των εκδηλώσεων πυρκαγιών συγκριτικά με την ίδια περίοδο το 2018.
Οι καπνοί από τη φωτιά που έχει κάνει στάχτη το απέραντο τροπικό δάσος του Αμαζονίου φτάνουν μέχρι και το Σάο Πάολο, που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Βραζιλίας.
Οι ιθαγενείς του Αμαζονίου, για τους οποίους το δάσος δεν αποτελεί απλά τόπο κατοικίας, αλλά εξαρτώνται από αυτό για την επιβίωσή τους, βλέπουν τις άλλοτε πράσινες εκτάσεις να έχουν γίνει καμένη γη. Πλέον, θα πρέπει να οργανώσουν τη ζωή τους υπό νέες συνθήκες.
Το ίδιο ισχύει και για τους υπόλοιπους κατοίκους του μοναδικού αυτού οικοσυστήματος. Αμέτρητα ζώα είτε χάθηκαν στην πυρκαγιά είτε πρέπει να επιβιώσουν σε έναν τόπο αφιλόξενο.
Με τον πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαϊρ Μπολσονάρου να προσπαθεί να μετατοπίσει τις ευθύνες είτε στους προκατόχους είτε σε ΜΚΟ (!), ένα παγκόσμιο κίνημα αλληλεγγύης έχει δημιουργηθεί για την προστασία του δάσους του Αμαζονίου. Πολιτικοί, όπως ο Εμανουέλ Μακρόν, διάσημοι σταρ και προσωπικότητες όπως η Γκρέτα Τούνμπεργκ έχουν ενώσει τις φωνές τους υπέρ της προστασίας αυτού του φυσικού παραδείσου και κατά της απληστίας της ανθρώπινης εκμετάλλευσης.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο άνθρωπος θα βρεθεί προ των ευθυνών του για την ανυπολόγιστη αυτή πληγή στον πλανήτη μας.
in.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου