Wednesday, 27 October, 2021

Αφρική: Η πραγματική πανδημία – Εκατοντάδες παιδιά πεθαίνουν από πείνα

Φύλλα δέντρων, για να μην πεθάνουν, ταΐζουν τα παιδιά τους οι μητέρες, στην επαρχία Τιγκράι της Αιθιοπίας. Πίσω από τη βουή των μαχών

η πείνα εξαπλώνεται σιωπηλά: στην επαρχία Τιγκράι της Αιθιοπίας, που σπαράσσεται εδώ και περισσότερους από δέκα μήνες από πόλεμο, οι μητέρες διηγούνται ότι δίνουν στα παιδιά τους φύλλα δέντρων για να τα διατηρήσουν στη ζωή. Τα συμπτώματα του υποσιτισμού στα παιδιά -απάθεια, δερματικά εξανθήματα, απώλεια όρεξης- είναι ολοένα και πιο συχνά και προμηνύουν τα χειρότερα, σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα και φωτογραφίες μιας ανθρωπιστικής οργάνωσης, για τα οποία ενημερώθηκε αυτή την εβδομάδα το AFP και τα οποία αναφέρουν θανάτους από λιμό σε δύο περιοχές του Τιγκράι.

Εξάλλου πιστεύεται ότι έχουν υπάρξει και άλλοι θάνατοι λόγω του λιμού. «Πριν τον πόλεμο η κόρη μου ήταν σωματικά και ψυχικά υγιής (…) Κοιτάξτε την τώρα. Έχει χάσει την όρεξή της εδώ και εβδομάδες. Μπορεί να περπατήσει, έχει χάσει το χαμόγελό της», δηλώνει η μητέρα ενός παιδιού 20 μηνών στο χωριό Αντιγκράτ, μία από τις μαρτυρίες που έχει συλλέξει η ανθρωπιστική οργάνωση. Η οργάνωση δέχθηκε να μοιραστεί τα έγγραφα αυτά με την προϋπόθεση να παραμείνει ανώνυμη, φοβούμενη τις κυρώσεις της κυβέρνησης της Αιθιοπίας, η οποία έχει αναστείλει τη δραστηριότητα πολλών μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Σχεδόν τρεις μήνες έχουν περάσει από τότε που ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι 400.000 άνθρωποι στο Τιγκράι «έχουν περάσει το όριο της πείνας». Έκτοτε η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σε αυτή την επαρχία της βόρειας Αιθιοπίας, που υπόκειται σε ένα «ντε φάκτο αποκλεισμό», σύμφωνα με τον ΟΗΕ, εξαιτίας του οποίου το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας δεν φτάνει σε αυτούς που την έχουν ανάγκη.

Έπειτα από μήνες μαχών και σφαγών, από τις οποίες σκοτώθηκαν χιλιάδες άνθρωποι, οι γιατροί φοβούνται ένα νέο κύμα θανάτων λόγω του λιμού, που ενδέχεται να είναι αντίστοιχος με αυτόν που αντιμετώπισε η Αιθιοπία τη δεκαετία του 1980.

«Χειρότερος από τον θάνατο με σφαίρα»
«Είναι μια σιωπηλή σφαγή», δήλωσε ο δρ. Χαγελόμ Κεμπέντε, διευθυντής ερευνών στο νοσοκομείο Ayder στη Μέκελε, πρωτεύουσα του Τιγκράι.

«Το χειρότερο με τον λιμό είναι ότι βλέπεις ανθρώπους στην αγκαλιά του θανάτου, αλλά δεν πεθαίνουν αμέσως. Παίρνει χρόνο, αφού το κορμί τους εξασθενίσει κι εξασθενίσει κι εξασθενίσει. Είναι χειρότερο από τον θάνατο από σφαίρα».
Οι συγκρούσεις ξέσπασαν πέρυσι τον Νοέμβριο στο Τιγκράι αφού ο Αιθίοπας πρωθυπουργός Άμπιι Άχμεντ έστειλε στρατεύματα για να ανατρέψουν τις τοπικές αρχές του Μετώπου Απελευθέρωσης του Τιγκράι (TPLF), τις οποίες κατηγόρησε ότι εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον στρατοπέδων του ομοσπονδιακού στρατού.
Οι συγκρούσεις εμπόδισαν τη συγκομιδή των καλλιεργειών σε αυτή την περιοχή όπου ήδη υπήρχε επισιτιστική ανασφάλεια. Κάποιοι μαχητές μπλόκαραν ή λεηλάτησαν την ανθρωπιστική βοήθεια επιδεινώνοντας την κατάσταση.
Το TPLF ανακατέλαβε το μεγαλύτερο μέρος του Τιγκράι στα τέλη Ιουνίου. Η Unicef εκτίμησε ότι περισσότερα από 100.000 παιδιά ενδέχεται να πληγούν από θανατηφόρο υποσιτισμό στη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών, αριθμό δεκαπλάσιος σε σχέση με τον ετήσιο μέσο όρο. Οι ΗΠΑ δηλώνουν… σοκαρισμένες από τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για ανθρώπους νεκρούς από την πείνα στην Αιθιοπία και σε όλα τα λεγόμενα “πολιτισμένα” κράτη, αυτό που απασχολεί τον κόσμο είναι… ο υποχρεωτικός εμβολιασμός γιατί θέλουν το καλό μας! 

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου