Wednesday, 22 May, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Γάζα: Αναχώρησαν από την Κύπρο 100 τόνοι βρετανικής ανθρωπιστικής βοήθειας

Εκατό τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας στην πολύπαθη Λωρίδα της Γάζας αναχώρησαν σήμερα, Τετάρτη (15/5) από την Κύπρο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας.

Το φορτίο αναμένεται να φθάσει στα παλαιστινιακά εδάφη δια θαλάσσης μέσω του τεχνητού λιμανιού που κατασκεύασε ο αμερικανικός στρατός και το οποίο σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία.

Το φορτίο αυτό θα περιλαμβάνει «σχεδόν 100 τόνους» βοήθειας «κυρίως 8.400 κιτ» προσωρινών καταφυγίων κατασκευασμένων από πλαστικά καλύμματα. Η βοήθεια θα διανεμηθεί στη Λωρίδα της Γάζας «το συντομότερο δυνατό» ανέφερε η ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι, την Τρίτη (145) το Πεντάγωνο έκανε γνωστό ότι το τεχνητό λιμάνι που κατασκευάστηκε για να διευκολύνει την παράδοση της βοήθειας σε αυτόν τον θύλακα θα λειτουργήσει «μέσα στις επόμενες ημέρες».

«Την Τετάρτη, η πρώτη αποστολή βρετανικής βοήθειας αποτελεί σημαντική στιγμή για την αύξηση» της ροής της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ. «Ωστόσο ξέρουμε ότι χρειάζονται περισσότερα, κυρίως από την ξηρά», συμπλήρωσε, διαβεβαιώνοντας ότι η Βρετανία «θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για την άρση του αποκλεισμού περισσότερων οδών πρόσβασης».

Το προσεχές άνοιγμα αυτής της θαλάσσιας οδού «δεν αντικαθιστά τη βοήθεια που μεταφέρεται από την ξηρά, η οποία παραμένει ο πιο αποτελεσματικός τρόπος» για την υποστήριξη του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας, δηλώνει επίσης το Λονδίνο, το οποίο «συνεχίζει να προτρέπει το Ισραήλ να τηρήσει τη δέσμευσή του να επιτρέψει την είσοδο στη Γάζα σε τουλάχιστον 500 φορτηγά με βοήθεια» καθημερινά. Οι συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 35.173 ανθρώπων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της παλαιστινιακής Αρχής.

Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι συνεχίζουν να φεύγουν από τη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου απειλείται ισραηλινή χερσαία επίθεσης ευρείας κλίμακας, με τον ισραηλινό πρωθυπουργό να δηλώνει πως αποφεύχθηκε «η ανθρωπιστική καταστροφή».

Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, από την πλευρά του, είπε χθες πως το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, που πήρε την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας το 2007 και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει ορκιστεί να αφανίσει, «θα μείνει», κι ότι αυτό, μαζί με τις υπόλοιπες παρατάξεις, θα πάρει αποφάσεις «για τη μεταπολεμική διακυβέρνηση της Γάζας».

Ο Ισμαήλ Χανίγια πρόσθεσε ότι το μέλλον των έμμεσων διαπραγματεύσεων για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός είναι αβέβαιο, διότι το Ισραήλ «επιμένει να κατέχει το σημείο διέλευσης της Ράφας και να επεκτείνει την επίθεσή του» στον παλαιστινιακό θύλακο. Έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια ομιλίας του που αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά, έπειτα από επτά και πλέον μήνες πολέμου, την ημέρα που οι Παλαιστίνιοι θυμούνται τη Νάκμπα, την «Καταστροφή», όπως χαρακτηρίζουν την εξαναγκαστική μαζική έξοδο του αραβικού πληθυσμού μετά την εγκαθίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948.

Μεγάλο μέρος των κατοίκων του θυλάκου, που απειλούνται από λιμό και έχουν ήδη επανειλημμένα εκτοπιστεί βίαια αφότου ξέσπασε ο πόλεμος ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χαμάς, έχει πάρει για ακόμα μια φορά τους δρόμους σε αναζήτηση καταφυγίου, παρότι «δεν υπάρχει ασφαλής τοποθεσία στη Γάζα», όπως διαπιστώνει ο ΟΗΕ.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.