Saturday, 8 May, 2021

Γερμανία και Γαλλία δείχνουν πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα με κορονοϊό

Στην Ελλάδα ξεχνάμε το τέλος του Lockdown στις 30 του μήνα, ωστόσο αναμένεται “πυρετός” διαβουλεύσεων για τα επόμενα βήματα.

Από την επιστημονική κοινότητα περιγράφεται ως αναγκαιότητα η παράταση των μέτρων αλλά και το πολύ προσεκτικό άνοιγμα των μαγαζιών λιανικής, με τα μέτρα περιορισμού εν πολλοίς να παραμένουν.
Κρίσιμη είναι η σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους αρμόδιους υπουργούς την Παρασκευή, όπου και ίσως γίνουν νέες εκτιμήσεις σχετικά με τις εξεταζόμενες αποφάσεις.
Όπως να και να’χει, τα μέτρα άρσης θα ακολουθήσουν την αποσυμπίεση του ΕΣΥ και αυτός θα είναι ο “δείκτης” για το πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα φέτος.
Δεδομένα είναι πως η τήρηση των αποστάσεων, η καθολική χρήση μάσκας, και η αποφυγή μεγάλων συγκεντρώσεων θα τηρηθούν καθολικά και για μεγάλο χρονικό διάστημα μπροστά μας.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έκανε σαφές πως η αποκλιμάκωση δεν θα ακολουθήσει “ημερομηνίες”, αλλά “υγειονομικά δεδομένα”, με τα σενάρια να αναφέρουν πως ίσως έχουμε άνοιγμα δημοτικών και νηπιαγωγείων από 7 Δεκεμβρίου και των υπόλοιπων σχολείων μια εβδομάδα μετά. Απαραίτητη προϋπόθεση όπως είπαμε, η αποσυμπίεση του ΕΣΥ.
Από εκεί και πέρα, το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων, ίσως δρομολογηθεί για τις 14 Δεκεμβρίου, ενώ για την εστίαση εξετάζονται όλα τα σενάρια με τους περιορισμούς να είναι αυστηροί, ενώ όπως έχει διευκρινήσει και ο κ. Πέτσας, δεν θα ανοίξουν μπαρ και κλαμπ.
Ακόμη αναμένεται να μην επιτρέπονται οι μετακινήσεις εκτός της Περιφερειακής Ενότητας Διαμονής για να αποφευχθούν οι μεταβάσεις σε τουριστικά χειμερινά θέρετρα.
Μένει να δούμε φυσικά τι θα ισχύει για το SMS και τις Εκκλησίες.
Σε κάθε περίπτωση, ο τελευταίος λόγος ανήκει στην Επιτροπή. Το “άνοιγμα” πάντως αναμένεται και αυτή τη φορά να ακολουθήσει πρότυπα που ακολουθούν και κράτη της ΕΕ, με πρώτα και κύρια αυτά της Γερμανίας και της Γαλλίας.
Τι γίνεται στη Γερμανία
Όπως γράφει σήμερα η Deutsche Welle, μετά από πολυήμερες διαβουλεύσεις οι πρωθυπουργοί των 16 γερμανικών κρατιδίων συμφώνησαν σε ένα σχέδιο που προβλέπει περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, όπως τη χαλάρωση των περιορισμών για τις ημέρες των Χριστουγέννων. Τις προτάσεις τους θα τις συζητήσουν σε τηλεδιάσκεψη με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ σήμερα, Τετάρτη.
Σε ό,τι αφορά τις γιορτές δύο είναι μέχρι στιγμής οι βασικές ρυθμίσεις για τις οποίες επικρατεί συμφωνία.
-Η πρώτη προβλέπει ότι από τις 23 Δεκεμβρίου ως την 1η Ιανουαρίου θα επιτρέπονται ιδιωτικές συναθροίσεις μέχρι δέκα άτομα.
Από αυτό τον περιορισμό εξαιρούνται παιδιά ως 14 ετών. Οι πρωθυπουργοί συνιστούν στους πολίτες να παραμείνουν οικειοθελώς πριν τις γιορτές για μερικές ημέρες σε καραντίνα.
-Η δεύτερη ρύθμιση προβλέπει ότι τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς θα επιτρέπονται μεν πυροτεχνήματα, αλλά όχι σε πολυσύχναστες πλατιές και σε κεντρικούς δρόμους.
Ανοιχτό παραμένει ακόμη το θέμα της λειτουργίας των εκκλησιών τις ημέρες των Χριστουγέννων.
Υπό συζήτηση βρίσκονται προτάσεις όπως η πραγματοποίηση περισσότερων θείων λειτουργειών προκειμένου να μπορέσει να προσέλθει ένας όσο γίνεται μεγαλύτερος αριθμός πιστών χωρίς να παραβιάζονται οι κανόνες κοινωνικής απόστασης.
Αυστηρότεροι περιορισμοί
Για όλο το υπόλοιπο διάστημα προβλέπονται αυστηρότερες ρυθμίσεις.
Το μερικό Lockdown παρατείνεται ως τις 20 Δεκεμβρίου. Εξαιρέσεις επιτρέπονται για περιοχές όπου τα νέα κρούσματα κορωνοϊού είναι “αισθητά” κάτω των 50 ανά 100.000 κατοίκους εντός μιας εβδομάδας.
Οι ιδιωτικές συναθροίσεις περιορίζονται στα πέντε άτομα από δύο διαφορετικά νοικοκυριά.
Σε κλειστούς δημόσιους χώρους και σε πολυσύχναστα μέρη η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική όπως και σε μεγάλο βαθμό στους χώρους εργασίας.
Σε περιοχές με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κωρονοϊού η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική για μαθητές από την πρώτη τάξη γυμνασίου.
Η διδασκαλία στα πανεπιστήμια θα γίνεται σχεδόν μόνο μέσω του διαδικτύου.
Οι πρωθυπουργοί σκοπεύουν να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων στις 15 Δεκεμβρίου.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου