Thursday, 19 September, 2024

Γ.Ιωαννίδης: «Ο κορωνοϊός δεν θα εξαφανιστεί – Δεν αποκλείω θανάτους από το εμβόλιο»

Την άποψή του για την εξέλιξη της πανδημίας εξέφρασε ο Καθηγητής Επιδημιολογίας, Ιατρικής

και Στατιστικής του πανεπιστημίου Στάνφορντ, Ιωάννης Ιωαννίδης και για ακόμα μια φορά ήταν καθηλωτικός και αποκαλυπτικός.

Σύμφωνα με τον διακεκριμένο επιστήμονα, μιλώντας στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο, που την αρχή της πανδημίας υποστήριξε ότι τα ασφυκτικά μέτρα δεν θα έχουν αποτέλεσμα στον περιορισμό της διάδοσης του ιού, πρέπει να μάθουμε να ζούμε πλέον με την ύπαρξη του Covid-19: «Το πιο πιθανό είναι ότι ο κορωνοϊός δεν πρόκειται να εξαφανιστεί. Ένας ιός που έχει μολύνει περίπου το 40% του πληθυσμού της γης, που συνεχίζει να έχει ενεργά επιδημικά κύματα είναι παρά πολύ δύσκολο να εξαφανιστεί πλήρως. Εφόσον συνεχίζεται η αναπαραγωγή του ιού, θα προκαλούνται μεταλλάξεις, αυτό είναι αναπόφευκτο» δήλωσε και πρόσθεσε ότι ο κορωνοϊός δεν έχει παρουσιάσει όσες μεταλλάξεις παρουσίασε ο ιός της γρίπης:

«Ο συγκεκριμένος κορωνοϊός δεν είναι «πρωταθλητής» μεταλλάξεων σε σχέση με άλλους ιούς του αναπνευστικού όπως τους ιούς της γρίπης, για τους οποίους έχουμε δεδομένο ότι κάθε χρόνο έχουμε να αντιμετωπίσουμε καινούργιες μεταλλάξεις και τα εμβόλια της περασμένης χρονιάς συνήθως είναι άχρηστα» τόνισε και πρόσθεσε ότι υπάρχει αισιοδοξία για τις μελλοντικές μεταλλάξεις: «στην περίπτωση του κορωνοϊού μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα βρεθούμε μπροστά σε μεταλλάξεις και θα χρειαστεί να αναπροσαρμόσουμε τη δυνατότητα των εμβολίων για να τις καλύψουν» τόνισε ο καθηγητής.

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν σε άρση μέτρων

Ο Δρ. Ιωαννίδης σχολίασε ότι σε κάποιες χώρες η πανδημία έχει περάσει στην ενδημική φάση, ενώ διάφορες χώρες όπως η Δανία, έχουν προχωρήσει σε άρση των περιοριστικών μέτρων: «Σε αρκετές χώρες του κόσμου μάλλον έχουμε περάσει ήδη στην ενδημική φάση. Μία πανδημία δεν σταματά ξαφνικά στις 12:00 η ώρα ή μια συγκεκριμένη ημέρα. Υπάρχει ετερογένεια σε διαφορετικές περιοχές και χώρες. Κάποιες από αυτές έχουν ήδη περάσει την πανδημία.

Σε πολλές άλλες χώρες, ανάμεσα τους πολλές ευρωπαϊκές, είναι πιθανό η πανδημία να έχει κάνει τον πανδημικό της κύκλο και έχει περάσει στην ενδημική φάση και αυτό θα το καταλάβουμε όταν γίνουν δύο πράγματα. Το ένα είναι ότι από την πλευρά των αριθμών των κρουσμάτων, των διασωληνώσεων και των θανάτων είμαστε σε αριθμούς που δεν είναι περίεργοι και είναι μέσα στα όρια του τι βλέπουμε κάθε χρόνο. Το δεύτερο είναι σαν κοινωνία μπορούμε να ζήσουμε χωρίς να είμαστε σε μια κατάσταση πανικού. Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν στο να άρουν και αυτό το δεύτερο κομμάτι π.χ η Δανία έχει άρει όλα τα περιοριστικά μέτρα και μέχρι τώρα τα πάει πολύ καλά.

Η εικόνα της Κύπρου είναι πολύ κοντά στην εικόνα της Δανίας. Εάν κάποιος αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόμαστε, ότι δεν έχουμε να κάνουμε με έναν ιό που θα μας σκοτώσει όλους αλλά έχουμε έναν ιό που θα ζήσουμε μαζί του και οι περισσότεροι από εμάς με κάποιες εξαιρέσεις θα τα πάμε πολύ καλά» τόνισε. Μιλώντας για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, ο κ. Ιωαννίδης υποστήριξε ότι ενώ είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, από μόνο του δεν μπορεί να σταματήσει την πανδημία, δίνοντας παραδείγματα από χώρες όπως το Ισραήλ: «είναι ένα παρά πολύ χρήσιμο εργαλείο, έχει βοηθήσει και έχει σώσει πολλές ζωές. Στο μέλλον ειδικά θα είναι ένα εργαλείο που θα το χρειαζόμαστε. Δεν είναι όμως πολύ πιθανό ότι από μόνο του το εμβόλιο μπορεί να σταματήσει το επιδημικό κύμα. 

Είδαμε στις χώρες που ήταν πρωτοπόρες στον εμβολιασμό, όπως στο Ισραήλ, ότι σε κάποια φάση βρεθήκανε στην κορυφή των κατατάξεων, δηλαδή παρόλο που το εμβόλιο εξακολουθούσε να έχει σχετικά καλή αποτελεσματικότητα για να μειώνει τους θανάτους ειδικά σε ηλικιωμένα άτομα και ευπαθείς ομάδες, δεν κατόρθωσε να αποτρέψει το επιδημικό κύμα, δηλαδή οι άνθρωποι συνεχίζουν να μεταδίδουν ακόμα και εάν είναι εμβολιασμένοι. Επίσης υπάρχει η αίσθηση ότι επειδή είναι εμβολιασμένοι και νιώθουν ότι δεν διατρέχουν κίνδυνο, σταματάνε να προσέχουν τελείως.

Σε κάποιες χώρες είδαμε μια υπερακόντιση των εκθέσεων και της κινητικότητας πέρα και από το επίπεδο του 2019 με αποτέλεσμα ακόμα και εάν το εμβόλιο είχε κάποια μέτρια αποτελεσματικότητα ως προς τη διασπορά του ιού, να τη χάσει και αυτή. Βλέπω όμως ότι υπάρχει μια τάση δαιμονοποίησης του εμβολίου, η τρομολαγνεία του κορωνοϊού έχει μεταφερθεί σε μια τρομολαγνεία πίσω από το εμβόλιο με φοβέρες τάσεις και αντιδικίες» τόνισε και πρόσθεσε μεταξύ άλλων, ότι οι κοινωνικός διχασμός και ο πανικός είναι πιο επικίνδυνοι και από τον ίδιο τον ιο. 

Εμβολιασμός στα παιδιά και παρενέργειες

Επιπλέον, αναφορικά με τον εμβολιασμό των παιδιών, ο διακεκριμένος επιστήμονας τόνισε ότι οι νεαρές ηλικίες κινδυνεύουν λιγότερο και το ποσοστό θανάτου διαφέρει από χώρα σε χώρα: «είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα, σε χώρες που έχουνε πολύ έγκριτες μελέτες καταλήγουν σε διαφορετικά συμπεράσματα. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι ο κίνδυνος συγκριτικά με τις μεγαλύτερες ηλικίες είναι πολύ μικρότερος. Σε επίπεδο θανάτων οι ΗΠΑ είχαν την πιο άσχημη εικόνα και μιλάμε για πέντε θανάτους στο εκατομμύριο για παιδιά κάτω των 18. Στην Ολλανδία αυτό το ποσοστό είναι οκτώ φορές μικρότερο. Πολλοί θάνατοι από αυτούς είναι σε παιδιά εκτός εμβολιαστικής κάλυψης».

Ωστόσο, ο καθηγητής τόνισε ότι πρέπει να δοθεί προσοχή στις επικίνδυνες παρενέργειες: «Από την άλλη θα πρέπει να δούμε ποιες είναι οι παρενέργειες. Η πιο επικίνδυνη είναι η μυοκαρδίτιδα. Τα ποσοστά της όμως προέρχονται από παθητική επαγρύπνηση, δηλαδή κάποιος θα πρέπει να στείλει κίτρινη κάρτα εάν καταγραφεί ένα τέτοιο περιστατικό. Μιλάμε για μικρούς κινδύνους, τους οποίους εάν τους πολλαπλασιάσουμε επί εκατομμύρια παιδιά, θα έχουμε δυστυχώς κάποια τραγικά περιστατικά από τον κορωνοϊό και δεν μπορώ να αποκλείσω ότι θα έχουμε περιστατικά θανάτων από εμβόλια» σημείωσε ο καθηγητής.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου