Thursday, 25 April, 2024

Εκλογές ΗΠΑ: Ξεκάθαρο φαβορί ο Τραμπ μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την Πολιτεία του Κολοράντο δεν είναι μία απλή νίκη για τον Τραμπ

αλλά μία νίκη που του δίνει σαφές προβάδισμα για τις εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου.

Έχει γραφτεί ήδη εκατοντάδες φορές πως οι εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτή την φορά θα είναι από τις πλέον πολωμένες στα πολιτικά χρονικά της χώρας. Η επανάληψη μίας εκλογικής μάχης που έφερε πριν από τέσσερα χρόνια την εισβολή στο Καπιτώλιο και εξακολουθεί να διχάζει σε αδιανόητο για τον 21ο αιώνα βαθμό την πιο ισχυρή οικονομία στον πλανήτη, δεν είναι καθόλου καλά νέα για το υπόλοιπο της υφηλίου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε εχθές να καταγράψει την πρώτη και ίσως τη σημαντικότερη νίκη του πριν από τις κάλπες του ερχόμενου Νοέμβρη. Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε πως όχι μόνο η πολιτεία του Κολοράντο δεν μπορεί να απαγορεύσει στον πρώην Πρόεδρο να κατέβει στις εσωκομματικές εκλογές αλλά παράλληλα βάζει οριστικό «στοπ» και σε όλες τις άλλες πολιτείες που έχουν προχωρήσει σε αντίστοιχη κίνηση κατά του πρώην Προέδρου της χώρας. Το δεδικασμένο άλλωστε είναι πανίσχυρο στη συγκεκριμένη περίπτωση και δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρχει κάποιο «γνωστό» τουλάχιστον παράθυρο – νομικό ή πολιτικό για να παρακαμφθεί η απόφαση του κορυφαίου δικαστικού οργάνου των ΗΠΑ.

Με αυτό ως δεδομένο πλέον κανένας δεν μπορεί να βάλει «μπλόκο» στον Τραμπ επί της διαδικασίας επανεκλογής του και το χρίσμα, παρά την μικρής σημασίας νίκη της Χέιλι στην Ουάσιγκτον, να θεωρείται δεδομένο για τον ίδιο από τους Ρεπουμπλικάνους. Πλέον ο Τραμπ έχει μπροστά του ξεκάθαρα έναν και μόνο στόχο, να κερδίσει τον άνθρωπο από τον οποίο έχασε πριν από μία τετραετία. Στον αντίποδα για τον Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς τα πράγματα είναι σαφώς δυσκολότερα. Ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν έχει τη δυνατότητα απερίσπαστος να ασχοληθεί με την προεκλογική του εκστρατεία καθώς μέχρι και το τέλος του 2024 θα είναι ο μοναδικός ένοικος του Οβάλ γραφείου. Τα πολύ πυκνά παγκόσμια γεγονότα απορροφούν επίσης τεράστιο ποσό ενέργειας, χρόνου και κυρίως δημοτικότητας από τον Μπάιντεν, όπως βέβαια θα συνέβαινε με κάθε Πρόεδρο στην θέση του και αυτό είναι και το τίμημα του να ηγείσαι.

Δημοσκοπήσεις

Σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τον Τραμπ μπροστά κατά τουλάχιστον 4 μονάδες και αυτό μοιάζει με εξαιρετικά δύσκολη αφετηρία για τους Δημοκρατικούς. Στα πολιτικά χρονικά των ΗΠΑ έχουν γίνει και μεγαλύτερες ανατροπές και σε μικρότερο χρονικό διάστημα αλλά εδώ και χρόνια οι συνθήκες εντός της χώρας βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο. Η νίκη Τραμπ στο Ανώτατο Δικαστήριο είναι δεδομένο πως φέρνει τους Ρεπουμπλικάνους ξανά σε θέση φαβορί για την Προεδρία και τους Δημοκρατικούς σε μία θέση που γνωρίζουν καλά αν ένας πολιτικός οργανισμός γνωρίζει τι σημαίνει εκλογική μάχη μέχρι το τέλος αυτοί είναι σίγουρα οι Μπλέ.

Πηγές από το στρατόπεδο των ανθρώπων που «τρέχουν» την καμπάνια του Τζο Μπάιντεν σημειώνουν πάντως πως χωρίς αμφιβολία η νίκη στο Ανώτατο Δικαστήριο είναι πλήγμα αλλά σήμερα υπάρχουν ακόμη τουλάχιστον τρεις ανοιχτές ακόμη ποινικές υποθέσεις ενάντια στον πρώην Πρόεδρο από τις οποίες είναι πιθανό να υπάρξει καταδίκη και μάλιστα στον βαθμό του εφετείου. Πηγές από το ίδιο περιβάλλον σημειώνουν επίσης πως μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο και τα όσα ακολούθησαν δεν είναι απίθανο εάν τελικά ο Τζο Μπάιντεν ηττηθεί η χώρα να έχει για πρώτη φορά στην ιστορία της καταδικασμένο για ποινικό αδίκημα άνθρωπο στο Ανώτατο αξίωμα. Όπως κι αν εξελιχθούν τα πράγματα είναι ένα πράγματα ξεκάθαρο και βέβαιο: αυτές οι εκλογές θα είναι οι πιο πολύπλοκές και συναρπαστικές του 21ου αιώνα.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου