Saturday, 2 July, 2022

Ινδία: Συγκρούσεις για τα αντιμουσουλμανικά σχόλια στελεχών του κυβερνώντος κόμματος

Αστυνομικοί συγκρούστηκαν με διαδηλωτές που εκτόξευαν πέτρες εναντίον τους σε τουλάχιστον δύο πόλεις στην Ινδία σήμερα, καθώς σε πολλές περιοχές

οργανώνονται κινητοποιήσεις με αφορμή τα υποτιμητικά σχόλια που έκαναν δύο πρώην μέλη του κυβερνώντος κόμματος για τον προφήτη Μωάμεθ.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι ήρθε αντιμέτωπη με σφοδρές αντιδράσεις, τόσο στο εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό, αφού δύο αξιωματούχοι του κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP) έκαναν σχόλια, στα τέλη Μαΐου και στις αρχές του Ιουνίου, για την ιδιωτική ζωή του προφήτη.

Η μία αξιωματούχος, η Νουπούρ Σάρμα, καθαιρέθηκε από τα καθήκοντά της ενώ ο δεύτερος διαγράφηκε από το κόμμα. Αυτό όμως δεν ηρέμησε τα πνεύματα καθώς η μουσουλμανική μειονότητα της Ινδίας θεωρεί ότι υφίσταται πιέσεις υπό τη διακυβέρνηση του ινδουιστικού, εθνικιστικού BJP, σε θέματα που αφορούν την ελεύθερη λατρεία ή τη χρήση του χιτζάμπ, της μαντίλας που καλύπτει το κεφάλι, από τις γυναίκες.

Στην πόλη Πραγιαγρκάι του Ούταρ Πραντές οι αστυνομικοί έριξαν δακρυγόνα στο πλήθος, σε έναν δρόμο που ήταν σπαρμένος με σπασμένα τούβλα και πέτρες, σύμφωνα με πλάνα που μετέδωσε το δίκτυο ANI που συνεργάζεται με το πρακτορείο Reuters. Συνολικά 109 άνθρωποι συνελήφθησαν σε διάφορες περιοχές του Ούταρ Πραντές για τον ρόλο που διαδραμάτισαν στις σημερινές κινητοποιήσεις, ανέφερε ένας αξιωματικός της αστυνομίας, ο Πρασάντ Κούμαρ.

Σε μερικές πόλεις οι διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές

Στο Ράντσι, την πρωτεύουσα του Τζαρκχάντ, οι διαδηλωτές εκτόξευσαν πέτρες στους αστυνομικούς, τραυματίζοντας ορισμένους από αυτούς, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της αστυνομίας, τον Ανίς Γκούπτα. Η κατάσταση έχει πλέον τεθεί υπό έλεγχο, πρόσθεσε.

Σε άλλες πόλεις στην Ινδία οι διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές. Στην περιοχή του Κασμίρ, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι, συγκεντρώθηκαν μικρές ομάδες φωνάζοντας συνθήματα εναντίον των απολυθέντων στελεχών του BJP. Στο Αχμενταμπάντ, την κυριότερη πόλη του κρατιδίου Γκουτζαράτ, απ’ όπου κατάγεται ο Μόντι, οι διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά, έκαναν πορεία κρατώντας τις φωτογραφίες των δύο στελεχών και ζήτησαν τη σύλληψη της Σάρμα. «Μέχρι στιγμής δεν έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα εναντίον της Νουπούρ Σάρμα», είπε ένας διαδηλωτής, ο Μοχάμαντ Τζαμπίρ. «Θα έπρεπε να την συλλάβουν το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε.

Η Σάρμα δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν σκόπευε να προσβάλει το θρησκευτικό συναίσθημα κανενός. Η αστυνομία του Νέου Δελχί πάντως διεξάγει έρευνα σε βάρος της Σάρμα και άλλων για «υποκίνηση διχασμού» στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. Το BJP έδωσε οδηγίες στα στελέχη του να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά όταν αναφέρονται σε θέματα πίστης δημοσίως και τόνισε ότι δεν στηρίζει την προσβολή οποιασδήποτε θρησκείας.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ/Φωτο Reuters

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου