Sunday, 18 April, 2021

Κύπρος: «Συγκλονιστήκαμε όταν βρήκαμε την 6χρονη»

Η σορός της Sierra εντοπίστηκε λίγο πριν τελειώσει η επιχείρηση της Τρίτης. Για τα συναισθήματά του όταν ο δύτης τον ενημέρωσε ότι εντόπισε τη σορό της 6χρονης Sierra μίλησε στον Φιλελεύθερο της Κύπρου ο συντονιστής της εταιρείας Βrasal Marine Services Ltd που διεξήγαγε την έρευνα τόσο στη λίμνη Μεμί – όπου εντοπίστηκε το άψυχο κορμί της 6χρονης – όσο και στην Κόκκινη Λίμνη προκειμένου να εντοπιστούν τα θύματα του serial killer, λοχαγού Νίκου Μεταξά.

«Την Τρίτη όταν εντοπίστηκε η εξάχρονη Sierra νιώσαμε αλλά και ανακούφιση μαζί» δηλώνει ο Εντουάρντο Μπράνκο προσθέτοντας ότι η ανακούφιση είναι το συναίσθημα που έχουν όλοι στην ομάδα του μετά τις «δύσκολες στιγμές» που βίωσαν αναζητώντας τα επτά θύματα του Μεταξά στις δύο λίμνες.

Ο κ. Μπράνκο μιλά και για το πώς εντοπίστηκε η σορός της 6χρονης επαναλαμβάνοντας τον συγκλονιστικό διάλογο που είχε με τον δύτη που την εντόπισε.

Η συνέντευξή του έχει ως εξής:

59 ημέρες ερευνών σε δύο λίμνες. Πώς νιώθετε τώρα που έχουν εντοπιστεί όλες οι σοροί;

Ανακούφιση, είχαμε δύσκολες στιγμές, ακόμα και χτες (προχτές) που εντοπίστηκε η εξάχρονη Σιέρα νιώσαμε συγκλονισμό αλλά και ανακούφιση μαζί.

Πώς νιώσατε τη στιγμή που ακούσατε από την ενδοεπικοινωνία ότι βρέθηκε η σορός της Σιέρα;

Ήταν προς το τέλος της κατάδυσης του δύτη Πάμπου Ομήρου, του έμεναν 4-5 λεπτά πριν να βγει στη στεριά. Τον ενημέρωσα και μου λέει «ένα λεπτό και κάτι βρήκα, να δω». Η επόμενή του κουβέντα ήταν «άναψε ακόμα ένα κερί και βρήκα το μωρό. Ετοιμάσου να τη φέρω πάνω και άναψε ακόμα ένα κερί», μου ξαναλέει…

Γιατί καθυστέρησε τόσο να εντοπιστεί το σωματάκι της;

Υπήρχε πάντα η περίπτωση να ήταν θαμμένη κάτω από λάσπη. Γνωρίζαμε όμως ότι ήταν εκεί αφού δεν επρόκειτο για θάλασσα που θα μπορούσε να χαθεί. Για το μωρό, είχαμε κάποιες εξελίξεις το πρωί (παρέστη στη σκηνή ο Νίκος Μεταξάς) και μας έδειξε πιο κοντά στο σημείο και αυτό μας βοήθησε πολύ.

Είναι για αυτό που δεν εντοπιζόταν τόσο καιρό η σορός της εξάχρονης;

Ναι, είχαμε καλύψει αριστερά την περιοχή και δεν είχαμε καλύψει δεξιά το κομμάτι αυτό, κάτι που έγινε προχθές. Με τη νέα πληροφορία που έδωσε ο 35χρονος, αντί να συνεχίσουμε στη λανθασμένη πλευρά, πήγαμε δεξιά και ο δύτης πήγε κατ’ ευθείαν στο σημείο που βρισκόταν το μωρό.

Το σημείο στο οποίο βρέθηκε το παιδάκι το είχε εντοπίσει το σόναρ;

Ήταν μεν στο ευρύτερο σημείο που έδειξε αλλά όχι το συγκεκριμένο. Λόγω όμως της πυκνής βλάστησης, θάμνων, καλαμιώνων που υπήρχαν, δεν έδειξε το αντικείμενο το σόναρ. Βλάστησαν τόσοι καλαμιώνες που ο δύτης χρειαζόταν να κόβει και να περνά. Γι’ αυτό και «έπεσε» πάνω στη σορό. Με μια λάθος κίνηση μπορεί να μην το έβρισκε ποτέ. Ήθελε πολλή προσοχή από τον δύτη ο οποίος, ας σημειώσουμε, είναι αυτός που βρήκε και την τρίτη βαλίτσα που περιείχε τη σορό της Μαρικάρ Βαλντέζ.

Στην Κόκκινη Λίμνη ποιες ήταν οι δυσκολίες που αντιμετωπίσατε και καθυστέρησε ο εντοπισμός της τρίτης βαλίτσας;

Στην Κόκκινη Λίμνη βρήκαμε τις δύο πρώτες βαλίτσες πολύ σύντομα. Μας βοήθησαν σ’ αυτό οι φωτογραφίες που είχαν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο, όπως και το βίντεο από μια Αμερικανίδα που επισκέφθηκε τη λίμνη. Η μια βαλίτσα για πάρα πολύ χρόνο ήταν έξω από το νερό και υπήρχαν πάρα πολλές φωτογραφίες της. Έτσι η κάμερα πήγε κατ’ ευθείαν πάνω της. Χρησιμοποιήσαμε μια τακτική που απέδωσε. Είχαμε το νερό που ήταν πάρα πολύ τοξικό και έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε ειδικό εξοπλισμό για να πέσουν στο νερό οι δύτες και ο κίνδυνος ήταν πολύ αυξημένος από μια απλή κατάδυση. Δεν μπορούσαμε να ρισκάρουμε την υγεία και την ασφάλεια των δυτών μας. Το δεύτερο σημείο που βρισκόταν η άλλη βαλίτσα με το σώμα της 8χρονης Έλενας βρέθηκε με τη βοήθεια του σόναρ, εντοπίστηκε με τη ρομποτική κάμερα και ο δύτης μας πήγε κατ’ ευθείαν στο σημείο και την έβγαλε έξω.

Η τρίτη βαλίτσα πήρε πάρα πολύ χρόνο για να εντοπιστεί γιατί ήταν εντελώς στην αντίθετη μεριά της λίμνης και ήταν εντελώς θαμμένη, για αυτό και το σόναρ δεν έδειξε οτιδήποτε. Είχαμε μια τακτική για το πώς θα ψάχναμε στνο βυθό για να μην αφήνουμε κενά πίσω μας και αυτή η τακτική αποδείχθηκε ότι ήταν πιο σωστή. Βρίσκαμε μικρά αντικείμενα, λάστιχα αυτοκινήτου, εξαρτήματα, πυρομαχικά και διάφορα άλλα αντικείμενα, ενώ στο τέλος η τρίτη βαλίτσα ήταν θαμμένη μέσα στη λάσπη. Ήταν δυτικά της λίμνης, ενώ οι δύο βαλίτσες ήταν ανατολικά. Μετά τις βροχές τον χειμώνα άλλαξαν τα δεδομένα στη λίμνη και έτσι η τρίτη βαλίτσα μετακινήθηκε εντελώς.

Υπήρξαν στιγμές που πιστέψατε ότι δεν θα βρίσκατε την τρίτη βαλίτσα;

Υπήρχε η σκέψη ότι μπορεί οι βαλίτσες να ήταν εντελώς θαμμένες και να μην τις βρίσκαμε. Όμως δεν θα τα βάζαμε κάτω, θα εξαντλούσαμε όλα τα ενδεχόμενα, θα κάναμε το παν πριν πούμε ότι δεν τις βρήκαμε. Η υπομονή και η επιμονή καθώς και η σωστή τακτική απέδωσαν. Όταν βιάζεσαι, δεν θα έχεις τα σωστά αποτελέσματα. Η ομάδα μας δεν τα έβαλε κάτω, για αυτό τους ευχαριστώ όλους για τη δύναμη που έδειξαν, σε αυτή την περίπτωση.

Και κάτι τελευταίο, όλο αυτό το διάστημα, τι συναισθήματα εισπράττατε από τον κόσμο που βρισκόταν στη λίμνη ή και από αλλού;

Εισπράτταμε από τον κόσμο υποστήριξη και ενδιαφέρον και προσευχές για να συνεχίσουμε μέχρι τον εντοπισμό των τεσσάρων σορών. Είχαμε αγάπη από τον κόσμο προς τα μέλη της ομάδας για τις προσπάθειες που έκανε. Η ομάδα μετά από αυτό ήταν πολύ δεμένη και στήριζε ο ένας τον άλλο, ενώ είχαμε μεγάλη βοήθεια από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το ΤΑΕ. Όπως αποδείχθηκε, χρειαζόταν μεγάλη εκπαίδευση και αποδείξαμε ότι τη διαθέταμε.

PROTOTHEMA

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου