Friday, 19 April, 2024

Λιβύη: Νεκρός από κορονοϊό, ο πρώτος μεταβατικός πρωθυπουργός της χώρας

Νεκρός έπειτα από επιπλοκές της ασθένειας Covid-19 είναι σύμφωνα με τον Guardian ο πρώην μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης, Μαχμούντ Τζιμπρίλ.

Ο 67χρονος πολιτικός, που φέρεται να διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην πτώση του καθεστώτος Καντάφι στη Λιβύη, κατέληξε στην Αίγυπτο, όπου ζούσε εξόριστος τα τελευταία χρόνια. Ο Τζιμπρίλ ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης, μετά την πτώση του Συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι. Είχε την υποστήριξη του τότε Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, αλλά και της πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον και του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο πολιτικός που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πτώση του Καντάφι στη Λιβύη

Φαίνεται πως ο Λίβυος πολιτικός έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην κινητοποίηση των δυτικών ηγετών πριν την επίθεση του Καντάδι στην Βεγγάζη, αλλά και στο σχέδιο των ξένων ενόπλων δυνάμεων, υποστηριζόμενων κυρίως από τη Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προκειμένου να καταληφθεί η Τρίπολη. Ο Τζιμπρίλ είχε τεθεί σε καραντίνα από τις 26 Μαρτίου στο Κάιρο της Αιγύπτου, ενώ φαίνεται πως υπέφερε από μια σειρά υποκείμενα νοσήματα, κυρίως αναφορικά με τη λειτουργία της καρδιάς.

Ο Τζιμπρίλ έχασε τη στήριξη των Ισλαμιστών στη Λιβύη
Ο μεταβατικός πρωθυπουργός παραιτήθηκε αμέσως μετά την πτώση του καθεστώτος, ενώ έχασε σταδιακά τη στήριξη των Ισλαμιστών στη Λιβύη. Το 2012 επιχείρησε να αναλάβει και πάλι την εξουσία, ωστόσο ηττήθηκε στην ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της χώρας.

Ο θάνατός του έρχεται την ώρα που η Λιβύη καταγράφει τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ στην αφρικανική χώρα έχουν διαπιστωθεί 18 θάνατοι από την πανδημία. Παράλληλα, ο εμφύλιος σπαραγμός στη χώρα συνεχίζεται, παρά τις προσπάθειες Ευρωπαίων και Ηνωμένων Εθνών να βρουν συμβιβαστική λύση μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και του στρατού του Στρατηγού Καλιφά Χαφτάρ.

iefimerida.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου