Friday, 19 April, 2024

Ματωμένες εκλογές στην Τουρκία: Έκλεισαν οι κάλπες – 4 νεκροί, 62 τραυματίες

Έκλεισαν οι κάλπες στην Τουρκία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίες θεωρούνται κρίσιμες για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Στις 5 το απόγευμα έκλεισαν και οι τελευταίες κάλπες στις δυτικές πόλεις της Τουρκίας και ξεκίνησε η καταμέτρηση των ψήφων. Με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας οι τοπικές επιτροπές εξακολουθούν την καταμέτρηση ενώ ήδη το 8% των ψήφων έχει καταμετρηθεί. Το δείγμα όμως δεν είναι ακόμη επαρκές για μια ασφαλή εικόνα, ενώ ακόμη το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο δεν έχει προχωρήσει στην άρση των απαγορεύσεων για την μετάδοση των αποτελεσμάτων.
Εξ αυτών θα εκλεγούν 30 δήμαρχοι μητροπολιτικών δήμων καθώς και 1.359 δήμαρχοι για τα επόμενα πέντε χρόνια. Πέρα από τους δημάρχους, οι πολίτες ψήφισαν και για τα δημοτικά συμβούλια, καθώς και τους κοινοτάρχες, ενώ στη διαδικασία συμμετείχαν και 53.099 Σύροι που έχουν λάβει την τουρκική υπηκοότητα.
Ο Ερντογάν βγαίνει από το παραβάν από εκλογικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης -Φωτογραφία: APΟ Ερντογάν βγαίνει από το παραβάν από εκλογικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης -Φωτογραφία: AP
Βάφτηκαν με αίμα
Και αυτές οι εκλογές βάφτηκαν με αίμα: Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι κατά την εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας διαπιστώθηκαν 310 περιστατικά από τα οποία τα 62 ήταν προπηλακισμοί ή τραυματισμοί και τα 20 παράνομη οπλοφορία. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι σήμερα σκοτώθηκαν 2 άτομα ενώ άλλα δύο είχαν χάσει τη ζωή τους πριν ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία.
Συνολικά στους 4 ανέρχονται σύμφωνα με αυτή την επίσημη ανακοίνωση οι νεκροί συμπεριλαμβανομένων αυτών που είχαν σκοτωθεί σε προηγούμενες συμπλοκές και γίνεται και μια σύγκριση με τις δημοτικές εκλογές του 2014 όπου σημειώνεται πως τότε είχαν σκοτωθεί 14 άτομα την ημέρα των εκλογών και 5 πριν την ημέρα των εκλογών.
Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το σοβαρότερο επεισόδιο καταγράφηκε στην περιοχή της Μαλάτειας, όπου έχασαν τις ζωές τους από πυροβολισμοί δυο άνθρωποι.
Σύμφωνα με το BBC, οι νεκροί είναι πατέρας και γιος, εκλογικοί αντιπρόσωποι του συντηρητικού, μουσουλμανικού κόμματος Saadet (Κόμμα της Ευτυχίας).
Επεισόδιο με τουλάχιστον 9 τραυματίες σημειώθηκε και σε ένα εκλογικό κέντρο του Ντιγιάρμπακιρ.
Να σημειωθεί ότι αρκετοί λογαριασμοί μέσων κοινωνικής δικτύωσης επικαλούνται μαρτυρίες για αστυνομική βία, συλλήψεις και επιθέσεις από υποστηρικτές του AKP (του κόμματος του προέδρου Ερντογάν) κατά Κούρδων.
To φιλοκουρδικό κόμμα HDP κατήγγειλε επίσης ότι το Σάββατο, παραμονή των εκλογών, η τουρκική αστυνομία προέβη σε εκατοντάδες προσαγωγές και συλλήψεις μελών του κόμματος, ενώ απελάθηκαν διεθνείς παρατηρητές.
Την καταγγελία του HDP επιβεβαιώνουν και ανταποκριτές ξένων Μέσων Ενημέρωσης, σημειώνοντας ότι όσοι προσήχθησαν και τελούν υπό κράτηση δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν ή να παραστούν ως εκλογικοί αντιπρόσωποι και παρατηρητές.
Κρίσιμες εκλογές, έχουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος
Πρόκειται για μια ξεχωριστή εκλογική διαδικασία που, σύμφωνα με το Bloomberg, έχει τα χαρακτηριστικά δημοψηφίσματος και της ψήφου εμπιστοσύνης για τον Ερντογάν, ο οποίος, για πρώτη φορά, θα αντιμετωπίσει τη συνεργασία κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Ο υποψήφιος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης με το CHPV, Εκρέμ Ιμάμογλου με την σύζυγό του -Φωτογραφία: APΟ υποψήφιος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης με το CHPV, Εκρέμ Ιμάμογλου με την σύζυγό του -Φωτογραφία: AP
Στην Κωνσταντινούπολη ψήφισε ο Ερντογάν
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ψήφισε στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Ερντογάν επισκέφθηκε ένα εκλογικό κέντρο που λειτουργεί σε ένα σχολείο, στη συνοικία Ουσκουντάρ.
Ο υποψήφιος δήμαρχος Αγκυρας Μανσούρ Γιαβάς -Φωτογραφία: AP Photo/Burhan OzbiliciΟ υποψήφιος δήμαρχος Αγκυρας Μανσούρ Γιαβάς -Φωτογραφία: AP Photo/Burhan Ozbilici
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ερωτηθείς από δημοσιογράφους για την εκλογική διαδικασία, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «όπως πληροφορούμαι, διεξάγεται ομαλά».
Παρά ταύτα, καταδίκασε το αιματηρό επεισόδιο, με τους δυο νεκρούς, στο εκλογικό κέντρο της Μαλάτειας, δηλώνοντας ότι η είδηση τον αναστάτωσε και πως δεν πρέπει να συμβαίνουν αυτές οι συμπλοκές.
iefimerida.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου