Tuesday, 23 April, 2024

Μπιλ Γκέιτς: Μετά την Όμικρον ο κορονοϊός θα μοιάζει πιο πολύ με την εποχική γρίπη

Ελπίδα στον ορίζοντα βλέπει ο συνιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς αναφερόμενος στο μέτωπο της πανδημίας.

Μόλις το σημερινό κύμα υποχωρήσει, οι χώρες είναι πιθανό να δουν “πολύ λιγότερα κρούσματα” μέχρι το υπόλοιπο του 2022, έγραψε ο Γκέιτς την Τρίτη κατά τη διάρκεια ενός Q&A στο Twitter με την Ντέβι Σριντάρ, πρόεδρο παγκόσμιας δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Μόλις συμβεί αυτό, συνέχισε ο Γκέιτς, o κορονοϊός θα μπορεί πιθανότατα “να αντιμετωπιστεί περισσότερο όπως η εποχική γρίπη”.

Ο συνιδρυτής της Microsoft και δισεκατομμυριούχος φιλάνθρωπος δεν είναι ο πρώτος που κάνει παρόμοιες προβλέψεις. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες αναφέρουν ότι η ταχεία εξάπλωση του στελέχους Όμικρον, αν και σίγουρα επικίνδυνη, θα μπορούσε να δώσει σε αρκετούς ανθρώπους τη λεγόμενη “φυσική ανοσία”, ώστε να βοηθήσει να οδηγηθεί η πανδημία του Covid σε μια πολύ λιγότερο σοβαρή “ενδημική” φάση. Ο Γκέιτς αναφέρθηκε σε αυτό το σενάριο στο Q&A του στο Twitter, προβλέποντας ότι “το στέλεχος omicron θα δημιουργήσει μεγάλη ανοσία, τουλάχιστον για τον επόμενο χρόνο”.

Μόλις ο κορονοϊός γίνει τελικά ενδημικός, “ίσως χρειαστεί να κάνουμε ετήσιο εμβόλιο για τον Covid για κάποιο χρονικό διάστημα”, τόνισε ο Γκέιτς. Το στέλεχος Όμικρον είναι ακόμα πιθανό να προκαλέσει χάος στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ μέχρι τότε. Στη διαδικτυακή συνομιλία του με την Σριντάρ, ο Gates σημείωσε ότι μέχρι να υποχωρήσει η μετάλλαξη Όμικρον, οι ανεμβολίαστοι θα συνεχίσουν να βιώνουν “τα πιο σοβαρά κρούσματα” του Covid. Προέβλεψε επίσης ότι τα συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο θα συνεχίσουν να “προκαλούνται” από την εξαιρετικά υψηλή μεταδοτικότητα του νέου στελέχους.

Οι σχετικά αισιόδοξες προοπτικές του Γκέιτς θα μπορούσαν επίσης να διαψευστούν από μια νέα παραλλαγή του Covid, ειδικά αν είναι πιο σοβαρή ή μεταδοτική από οποιαδήποτε άλλη παραλλαγή μέχρι σήμερα. Ο δισεκατομμυριούχος έγραψε ότι το σενάριο είναι ίσως απίθανο αλλά σίγουρα όχι αδύνατο. “Μια πιο μεταδοτική παραλλαγή δεν είναι πιθανή”, δήλωσε ο Γκέιτς στο Twitter, “αλλά έχουμε εκπλαγεί πολύ κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας”.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου