Thursday, 25 April, 2024

Πέντε δισεκατομμυριούχοι πλήρωσαν από $250.000 για να δουν το ναυάγιο του Τιτανικού και κινδυνεύουν να πεθάνουν

Με τον κίνδυνο υποθερμίας είναι πλέον αντιμέτωπα τα πέντε μέλη του πληρώματος που επιβαίνουν στο εξαφανισμένο

υποβρύχιο που ξεκίνησε για να δει το ναυάγιο του Τιτανικού, προειδοποιεί ειδικός.

Ο Ντέιβιντ Γκάλο, ωκεανογράφος και ανώτερος σύμβουλος του RMS Titanic, δήλωσε πως οι πέντε επιβαίνοντες -μεταξύ των οποίων ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Χάμις Χάρντινγκ, ο 48χρονος Πακιστανός επιχειρηματίας Σαχζάντα Ντάουντ και ο 19χρονος γιος του, Σουλεϊμάν Ντάουντ- είναι αντιμέτωποι, εάν ζουν, με τα μειωμένα αποθέματα οξυγόνου και το κρύο.

Σύμφωνα λοιπόν με τον Γκάλο, η υποθερμία είναι ένας πραγματικός κίνδυνος για τους πέντε επιβαίνοντες, εάν το υποβρύχιο «βρίσκεται ακόμη στον πυθμένα, επειδή στα βάθη του ωκεανού το κρύο είναι λίγο πάνω από το μηδέν», δήλωσε στο CNN.

Στιγμιότυπο από προηγούμενη αποστολή με το υποβρύχιο Titan στο ναυάγιο του Τιτανικού

Σωστικά συνεργεία από τις ΗΠΑ και τον Καναδά κάνουν έναν απελπισμένο αγώνα δρόμου ενάντια στο χρόνο για να βρουν το σκάφος, το οποίο θεωρείται ότι έστειλε τελευταία φορά σήμα ενώ βρισκόταν ακριβώς πάνω από το ναυάγιο του Τιτανικού. Πιστεύεται, μάλιστα, πως το μικρό τουριστικό υποβρύχιο έχει αρκετό οξυγόνο για να αντέξει κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας μέχρι τις 12 μ. της Πέμπτης ώρα Αγγλίας ( 2 μ.μ. ώρα Ελλάδος).

Το υποβρύχιο, το οποίο ανήκει στην OceanGate Expeditions και λειτουργεί υπ’ αυτήν, είχε αρχίσει την κατάδυση γύρω στις 4 π.μ. της Κυριακής και μετέφερε το πενταμελές πλήρωμα σε βάθος 12.500 ποδιών, στο πλαίσιο της ξενάγησής του στο ναυάγιο του Τιτανικού, με το κόστος για κάθε επιβάτη να ανέρχεται στα 250.000 δολάρια.

Όμως το πλήρωμα έχασε την επικοινωνία με το μητρικό σκάφος του υποβρυχίου MV Polar Prince μία ώρα και 45 λεπτά μετά τη δίωρη κατάδυση και τώρα γίνεται μια απελπισμένη αναζήτηση για να βρεθεί το σκάφος και οι επιβαίνοντες, πριν τελειώσει το οξυγόνο.

Το υποβρύχιο μπορεί να έχει κολλήσει στα συντρίμμια του Τιτανικού

Καθώς ο τρομακτικός αγώνας δρόμου με τον χρόνο ξεκίνησε χθες το απόγευμα, οι διασώστες παραδέχθηκαν ότι το υποβρύχιο θα μπορούσε να έχει κολλήσει στα συντρίμμια του Τιτανικού, το οποίο απέχει 370 μίλια από το Νιουφάουντλαντ του Καναδά, αλλά βρίσκεται στα ύδατα των ΗΠΑ.

Οι ειδικοί των υποβρυχίων φοβούνται επίσης ότι το σκάφος βρίσκεται σε πολύ βαθιά νερά για τις δυνατότητες ενός επανδρωμένου υποβρυχίου διάσωσης, όπως το υποβρύχιο του αμερικανικού ναυτικού, που περιορίζεται στα 2.000 πόδια, και ότι ο μόνος τρόπος για να το προσεγγίσουν μπορεί να είναι η χρήση ενός τηλεχειριζόμενου σκάφους. Αυτά μπορούν να φθάσουν σε μέγιστο βάθος 20.000 πόδια. «Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα είναι πού βρίσκεται; Βρίσκεται στον πυθμένα, επιπλέει, βρίσκεται στη μέση του νερού; Αυτό είναι κάτι που δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη… Θα πρέπει να περιμένουμε και να ελπίζουμε για το καλύτερο», πρόσθεσε ο Γκάλο.

O Στόκτον Ρας, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της OceanGate Inc, της εταιρείας στην οποία ανήκει το Titan, είναι μεταξύ των πέντε επιβαινόντων στο εξαφανισμένο υποβρύχιο

Ο Γκάλο δήλωσε ότι όταν εντοπιστεί το υποβρύχιο, το πλήρωμα διάσωσης θα δυσκολευθεί να διασώσει όσους βρίσκονται στο σκάφος.

«Το νερό είναι πολύ βαθύ, δύο μίλια και πλέον. Είναι σαν μια επίσκεψη σε έναν άλλο πλανήτη, δεν είναι αυτό που νομίζει ο κόσμος. Είναι ένα περιβάλλον χωρίς ήλιο, κρύο και με υψηλή πίεση», είπε.

iefimerida.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου