Tuesday, 16 July, 2024

Πώς την πάτησε ιδιοκτήτης Airbnb. Για να φύγει του ζητά €100.000!

Σε μια παρατεταμένη δικαστική διαμάχη βρέθηκε μπλεγμένος ένας ιδιοκτήτης Airbnb, καθώς δεν μπορεί να βγάλει μια ανεπιθύμητη ένοικο που ζει στο ακίνητό του χωρίς ενοίκιο για περισσότερες από 541 ημέρες.

Ο Σάκα Γιοβάνοβιτς νοίκιασε τον ξενώνα της έπαυλής του στο Μπρέντφορντ τον Σεπτέμβριο του 2021, μέσω της Airbnb, στην Ελίζαμπεθ Χίρτσχορν, η οποία έχει ξεπεράσει κατά πολύ το όριο της φιλοξενίας και αρνείται να φύγει.

Η διαμάχη έχει γίνει το επίκεντρο μιας συνεχιζόμενης δίκης, με τον Γιοβάνοβιτς να προσπαθεί να διώξει την καταληψία, ενώ την ίδια ώρα ένας δικαστής του Λος Άντζελες λέει πως δεν έχει δικαίωμα να το κάνει αυτό.

Η Ελίζαμπεθ Χίρτσχορν νοίκιασε για μακροχρόνια διαμονή τον ξενώνα του Σάκα Γιοβάνοβιτς τον Σεπτέμβριο του 2021 και συγκεκριμένα για 6 μήνες, με τιμή 105 δολάρια ανά διανυκτέρευση, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, στα 20.793 δολάρια.

Αλλά η διαμονή της έληξε τον Απρίλιο του 2022 και έκτοτε η Χίρτσχορν ζει εκεί χωρίς ενοίκιο.

Ο δικαστής έκρινε ότι, βάσει του κανονισμού σταθερότητας ενοικίου της πόλης και του πρόσφατα υιοθετημένου διατάγματος Kust Cause του Λος Άντζελες, ο Γιοβάνοβιτς δεν έχει κανένα νόμιμο λόγο να την εκδιώξει και, μάλιστα, αποφάσισε πως θα έπρεπε να της καταβάλει τέλος μετεγκατάστασης, αν θέλει να φύγει.

Σύμφωνα με ένα email που περιήλθε στην κατοχή των «Los Angeles Times» και το οποίο έστειλε η δικηγόρος της Χίρτσχορν, Αμάντα Σιούαρντ, προς τον δικηγόρο του Γιοβάνοβιτς, η ένοικος ζητά 100.000 δολάρια για να φύγει από το σπίτι. Οι δικηγόροι της Χίρτσχορν υποστηρίζουν πως δεν πρέπει να πληρώνει ενοίκιο και πως, αντ’ αυτού, θα έπρεπε να της επιστραφούν τα 20.793 δολάρια, επειδή η πόλη δεν ενέκρινε ποτέ τον ξενώνα για κατοίκηση και πως το ντους του ξενώνα κατασκευάστηκε χωρίς άδεια. «Ο ιδιοκτήτης παραβίασε το νόμο και προσπάθησε να βγάλει χρήματα νοικιάζοντας μια παράνομη μονάδα» δήλωσε στους «LA Times» ο δικηγόρος της, Κόλιν Γουόλσοκ. «Αφού πιάστηκε, αντί να κάνει το σωστό, κατέφυγε σε εκφοβισμό, παρενόχληση και στην κατάθεση επιπόλαιων αγωγών που περιέχουν περίτεχνες ψευδείς ιστορίες, όλα σε μια προσπάθεια να καλύψει τα ίχνη του».

Όμως ο δικηγόρος του Γιοβάνοβιτς, Σεμπάστιαν Ρούτσι, διαφωνεί. «Είναι η προσωποποίηση του ”ενοικιαστή από την κόλαση”» είπε για τη Χίρτσχορν. «Αν έχει δίκιο, η θεωρία της είναι πως εάν ένας ιδιοκτήτης έχει κάτι που δεν έχει βγάλει άδεια, τότε μπορείς να μείνεις σε αυτό χωρίς ενοίκιο για πάντα».

Πώς ξεκίνησαν όλα. Το ενοικιαστήριο στην Airbnb

Ο Γιοβάνοβιτς, περιοδοντολόγος, αγόρασε το σπίτι στο Λος Άντζελες το 1995, έναντι 750.000 δολαρίων, και ζει εκεί από τότε. Το 2009 ανακατασκεύασε το κυρίως σπίτι με την προσθήκη ενός ξενώνα.

Ο ξενώνας ολοκληρώθηκε με κουζίνα, μπάνιο, υπνοδωμάτιο και συρόμενες πόρτες από το δάπεδο μέχρι την οροφή, που «ανοίγουν στη φύση με πανοραμική θέα στον ωκεανό, το φαράγγι και τα φώτα της πόλης», σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα.

Η αγγελία ενοικίασης στην Airbnb

Αφού χρησιμοποίησε τον ξενώνα ως παιδότοπο για τα δύο του παιδιά, αποφάσισε να το καταχωρίσει στην Airbnb για βραχυπρόθεσμους επισκέπτες το 2019. «Μοντέρνο στούντιο με εκπληκτική θέα 360 μοιρών στον ωκεανό και την πόλη» ήταν η περιγραφή στην καταχώριση, και η τιμή του ήταν 215 δολάρια τη βραδιά.

Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, ο Γιοβάνοβιτς νοίκιασε τελικά για έξι μήνες τον ξενώνα στη Χίρτσχορν, από τις 13 Σεπτεμβρίου 2021 έως τις 19 Μαρτίου 2022 -συνολικά 187 διανυκτερεύσεις-, έναντι 105 δολαρίων τη βραδιά και 19.833 δολαρίων συνολικά. Παρέτεινε την παραμονή της κατά 24 επιπλέον ημέρες, με ημερομηνία λήξης τη 12η Απριλίου.

Όπως αποκαλύπτουν τα έγγραφα, οι Γιοβάνοβιτς και Χίρτσχορν τα πήγαιναν πολύ καλά τους πρώτους μήνες που έμενε στον ξενώνα του, χαιρετούσαν ο ένας τον άλλον κάθε φορά που συναντιούνταν και έπιναν μαζί τσάι στη βεράντα που χωρίζει την κύρια κατοικία από τον ξενώνα.

Τα προβλήματα άρχισαν περίπου πέντε μήνες μετά την έναρξη της παραμονής της εκεί, όταν η Χίρτσχορν παραπονέθηκε πως οι ηλεκτρονικές περσίδες της σταμάτησαν να λειτουργούν. Όταν ο Γιοβάνοβιτς μπήκε στον ξενώνα για να τις επισκευάσει, παρατήρησε ζημιά από νερό και σημάδια μούχλας γύρω από το νεροχύτη, τα οποία, όπως ισχυρίζεται, δεν υπήρχαν πριν μετακομίσει εκεί η ένοικός του.

Προσφέρθηκε να την πληρώσει για να μείνει σε ένα ξενοδοχείο για πέντε μέρες, όσο ο εργολάβος θα επισκεύαζε τις ζημιές -είτε στο Santa Monica Hilton είτε στο Sure Stay Best Western στη Σάντα Μόνικα-, σημειώνοντας ότι πολλοί από τους γιατρούς που τον επισκέπτονται μένουν εκεί, σύμφωνα με τα μηνύματα που εξέτασαν οι «Times».

Της πρόσφερε ακόμη και 1.500 δολάρια για οποιοδήποτε άλλο ξενοδοχείο, όπως προκύπτει από τα μηνύματα και τα e-mails που αντάλλαξαν, σύμφωνα με τους «LA Times». Αλλά η Χίρτσχορν αρνήθηκε, απαντώντας: «Δεν αισθάνομαι ασφαλής που αναγκάζομαι να εκκενώσω το σπίτι μου, εξαιτίας των υψηλών κινδύνων επιπλοκών λόγω κορωνοϊού».

Επικαλέστηκε μάλιστα το ψήφισμα της κομητείας του Λος Άντζελες για την προστασία των ενοικιαστών από τον κορωνοϊό και ένα σημείωμα γιατρού, του 2011, σχετικά με ακραίες χημικές ευαισθησίες.

Προφανώς, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τη Χίρτσχορν, ο Γιοβάνοβιτς της πρότεινε στη συνέχεια να μείνει στο σπίτι του, αλλά εκείνη αρνήθηκε και πάλι, επικαλούμενη ακραία αλλεργία στις τρίχες των γατών του. Τώρα, βέβαια, εκείνη ισχυρίζεται πως η πρόσκληση του Γιοβάνοβιτς να μείνει στο σπίτι του ήταν «ανάρμοστη». Οι εντάσεις συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης διαμονής της και, όταν έγινε σαφές ότι η νοικάρισσα δεν θα έφευγε ούτε θα επέτρεπε οποιαδήποτε πρόσβαση στο εσωτερικό του ξενώνα, ο Γιοβάνοβιτς συμφώνησε απρόθυμα να μείνει μέχρι τις 12 Απριλίου, για να της δώσει χρόνο να βρει άλλο μέρος, σύμφωνα με ένα e-mail στην καταγγελία του.

«Ζήτησε περισσότερο χρόνο, αλλά της είπα ότι δεν ήταν δυνατόν, αφού είχα άλλες κρατήσεις Airbnb που ακολουθούσαν» δήλωσε ο Γιοβάνοβιτς στους «Times». «Αλλά στη συνέχεια προσπάθησα να είμαι καλός και να της δώσω μερικές εβδομάδες επιπλέον».

Όταν εκείνη όμως εξακολουθούσε να μη φεύγει, ο Γιοβάνοβιτς κατέφυγε στο Τμήμα Στέγασης της πόλης και κατέθεσε προτάσεις για την έξωσή της.

Οι καταγγελίες της νοικάρισσας

Η Χίρτσχορν, με τη σειρά της, απευθύνθηκε στο Τμήμα Ασφάλειας Κτιρίων της πόλης, το οποίο διαπίστωσε δύο παραβάσεις του κώδικα στον ξενώνα -ότι δεν είχε λάβει έγκριση για κατοίκηση και πως διέθετε μη εγκεκριμένο ντους.

Στη συνέχεια έστειλε καταγγελία σε έναν ερευνητή στέγασης, ισχυριζόμενη παράνομη έξωση, παρενόχληση και άρνηση καταβολής των τελών μετεγκατάστασής της.

Ο ερευνητής στέγασης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, επειδή ο ξενώνας παραβίαζε τους δημοτικούς κώδικες, ο Γιοβάνοβιτς έπρεπε να αποσύρει τις ειδοποιήσεις έξωσης μέχρι να αποδείξει ότι ο ξενώνας ήταν σύμφωνος. Όμως ο Γιοβάνοβιτς υποστηρίζει ότι όταν προσπάθησε να έχει πρόσβαση στη μονάδα για να κάνει τις επισκευές, η Χίρτσχορν δεν τον άφησε να μπει μέσα. Πρόσφατα του επιβλήθηκε πρόστιμο 660 δολαρίων για τη μη συμμόρφωση.

Αλληλομηνύσεις 

Ο Γιοβάνοβιτς μηνύει τώρα τη Χίρσχορν σε δύο διαφορετικές υποθέσεις: μια αγωγή αποζημίωσης για να ανακτήσει 58.000 δολάρια σε καταβληθέντα ενοίκια και μια έφεση κατά της απόφασης του δικαστή να απορρίψει την υπόθεση έξωσης. Η Χίρτσχορν κατέθεσε ανταγωγή τον Αύγουστο, κατηγορώντας τον Γιοβάνοβιτς για 15 παραβιάσεις, συμπεριλαμβανομένων των παράνομων επιχειρηματικών πρακτικών, της αμέλειας, της ενόχλησης, της σκόπιμης πρόκλησης συναισθηματικής δυσφορίας και της παραβίασης των διαδικασιών COVID της κομητείας του Λος Άντζελες. Ισχυρίζεται ότι γνώριζε για το πιθανό πρόβλημα μούχλας πριν μετακομίσει και ότι την παρενόχλησε και την εκφόβισε για να εγκαταλείψει το μίσθιο, κάνοντας περιττές κατασκευές, τοποθετώντας σακούλες σκουπιδιών έξω από την πόρτα της, κλείνοντας το ζεστό νερό της και μπαίνοντας παράνομα στον ξενώνα.

«Είναι σαν ένας πόλεμος, στον οποίο δεν πέφτουν σφαίρες»

Καθώς οι υποθέσεις αυτές περνούν από το δικαστικό σύστημα, η Χίρτσχορν συνεχίζει να ζει στην ιδιοκτησία του Γιοβάνοβιτς. «Είναι σαν ένας πόλεμος, στον οποίο δεν πέφτουν σφαίρες», δήλωσε. «Κάθε φορά που ανοίγω την πόρτα, φοβάμαι ότι εκείνη βρίσκεται από πίσω και θα φύγει την ίδια στιγμή. Η πόρτα της απέχει λίγα μέτρα από το υπνοδωμάτιο της κόρης μου», σημείωσε ο Γιοβάνοβιτς. «Δεν μπορούμε να κοιμηθούμε πλέον ήσυχοι».

iefimerida.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου