Tuesday, 5 March, 2024

Σεξουαλική κακοποίηση, εκμετάλλευση. Η σέκτα που έστησε γκουρού της γιόγκα

Για τους ακολούθους του ήταν ο Grieg, ο οδηγός τους προς την πνευματική φώτιση μέσω της τάντρα γιόγκα. Για τις ευρωπαϊκές αρχές, ο Γκρεγκόριαν Μπιβολάρου είναι μια πολύ πιο σκοτεινή φιγούρα: ένας μάστερ της χειραγώγησης, που κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση.

Ο 71χρονος Ρουμάνος γκουρού της γιόγκα συνελήφθη αυτή την εβδομάδα στο Παρίσι, μαζί με άλλα 40 άτομα. Ήταν η κατάληξη ενός ανθρωποκυνηγητού έξι ετών, στο οποίο ενεπλάκη και η Interpol. Κατά τη διάρκεια της εφόδου, στην οποία συμμετείχαν 175 Γάλλοι αστυνομικοί, απελευθερώθηκαν 26 άνθρωποι. Σύμφωνα με τις αρχές, ήταν θύματα σέκτας που ζούσαν σε άθλιες συνθήκες.

Εδώ και μήνες η γαλλική αστυνομία έκανε έρευνα για διάφορα εγκλήματα για την υπόθεση, μεταξύ άλλων για βιασμό, σωματεμπορία, παράνομη κράτηση και εκμετάλλευση των ακολούθων του Μπιβολάρου, στη σέκτα που είχε δημιουργήσει.

Η ομάδα του Μπιβολάρου- αρχικά γνωστή ως MISA και αργότερα ως ομοσπονδία γιόγκα Atman- φέρεται να εμπλεκόταν σε μη συναινετικές σεξουαλικές δραστηριότητες, υπό το πρόσχημα της διδασκαλίας τάντρα γιόγκα, σύμφωνα με Γαλλίδα δικαστικό. Τα «άσραμ» της ομάδας ήταν κέντρα πλύσης εγκεφάλου και σεξουαλικής εκμετάλλευσης, με το πρόσχημα της πνευματικής φώτισης, συμπλήρωσε. 

Ένα από αυτά τα υποτιθέμενα άσραμ φαίνεται πως ήταν αποκλειστικά αφιερωμένο στην ικανοποίηση των επιθυμιών του Μπιβολάρου και γυναίκες μεταφέρονταν εκεί από άλλα μέρη, ανέφερε ακόμη η δικαστικός.

Ο δάσκαλος γιόγκα και το δίκτυο που κακοποιούσε γυναίκες

Στις μαρτυρίες γυναικών, που δημοσίευσαν τα γαλλικά ΜΜΕ, ο Μπιβολάρου περιγράφεται ως ένας γκουρού που τις εξανάγκαζε σε σεξουαλικές επαφές, υπό το πρόσχημα της πνευματικής ανύψωσης, ενώ η δράση του μετρά δεκαετίες και εκτείνεται σε διάφορες χώρες. Μία Γερμανίδα περιέγραψε πώς την παγίδευσαν το 2019, όταν ήταν 21 ετών και βρισκόταν στην πόλη Ρίσικες της Ινδίας, αναζητώντας πνευματική φώτιση. Είπε στη Liberation ότι μεταξύ άλλων τη φωτογράφισαν και τη βιντεοσκόπησαν γυμνή, προτού την απαγάγουν και την εξαναγκάσουν σε σεξουαλικές επαφές, σε σπίτι στο Παρίσι.

Η ίδια ανέφερε ακόμη ότι η ομάδα του Μπιβολάρου καλλιεργούσε στους ακολούθους της μια βαθιά δυσπιστία για τον έξω κόσμο, ιδιαίτερα για την ιατρική κοινότητα, καλώντας τους να μην εμβολιαστούν για τον κορωνοϊό και να απορρίψουν άλλες ιατρικές διαδικασίες.

Μια Γαλλίδα επιζώσα είπε στο France Info πώς η πενταετής δοκιμασία που πέρασε ήταν ένας συνδυασμός τάντρα γιόγκα, αστρολογίας και παραψυχολογίας, για τη χειραγώγηση των μελών της ομάδας και την εμπλοκή τους σε μη συναινετικές σεξουαλικές πράξεις, με το πρόσχημα πνευματικών πρακτικών. Το φάσμα των κακοποιήσεων απλώνεται σε όλη την Ευρώπη, παγιδεύοντας νεαρές γυναίκες σε ένα δίκτυο σεξουαλικού και ψυχολογικού ελέγχου. Τα φινλανδικά ΜΜΕ έγραψαν για συστηματική σεξουαλική εκμετάλλευση στη σχολή γιόγκα του Μπιβολάρου στο Ελσίνκι. Το 2017 η Φινλανδία είχε εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του για σωματεμπορία.

Στη Σουηδία, παρότι του χορηγήθηκε άσυλο, συνέχισε τις δραστηριότητές του δίχως έλεγχο. Έρευνες από το TV2 και την εφημερίδα BT στη Δανία το 2013 αποκάλυψαν τη σεξουαλική εκμετάλλευση γυναικών σε κέντρα γιόγκα του Μπιβολάρου. Μεταξύ άλλων, τις βιντεοσκοπούσαν δίχως να το ξέρουν, σε σεξουαλικές «τελετουργίες» που δήθεν είχαν σχέση με την τάντρα γιόγκα.

Πρώην μέλος του κέντρου γιόγκα στη Δανία περιέγραψε στην εφημερίδα BT ότι αντιμετώπιζαν τις γυναίκες σαν σκλάβες. Η ίδια αποκάλυψε ότι η σεξουαλική κακοποίηση έφτανε μέχρι τη διανομή ταινιών, συμπεριλαμβανομένης μίας που πωλούνταν σε βενζινάδικα σε όλη τη Δανία, ενώ άλλη είχε γυριστεί σε πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα.

Το «κυνήγι» για τη σύλληψη του δασκάλου γιόγκα

Το 2004, εν μέσω κατηγοριών για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, ο Μπιβολάρου διέφυγε από τη Ρουμανία. Του δόθηκε άσυλο πολιτικού πρόσφυγα στη Σουηδία, με συνέπεια να καθυστερήσουν οι δικαστικές διαδικασίες σε βάρος του στη Ρουμανία. Αργότερα, οι ρουμανικές αρχές τον κατηγόρησαν ότι ήταν επικεφαλής εγκληματικού δικτύου στη MISA, εκμεταλλευόμενος τους ακολούθους μέσω εκβιασμών και σεξουαλικής κακοποίησης και χρησιμοποιώντας την επιρροή του για να τους ελέγχει και να τους απομονώνει.

Το 2013 καταδικάστηκε ερήμην στη Ρουμανία για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων. Φυλακίστηκε για λίγο, μετά την έκδοσή του από τη Γαλλία το 2016 και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Η ειρωνεία είναι πως αργότερα το ρουμανικό κράτος υποχρεώθηκε να του καταβάλει αποζημίωση 50.000 ευρώ για καθυστερήσεις στη δίκη του.

Με πληροφορίες από Associated Press

-Εάν είστε επιζώσα βιασμού, σεξουαλικής παρενόχλησης ή trafficking ή αν στο περιβάλλον σας υπάρχει θηλυκότητα που υφίσταται κάτι από τα παραπάνω, τηλεφωνήστε για βοήθεια και συμβουλευτική στην υπηρεσία Εθνικής Εμβέλειας «Γραμμή SOS»: 15900. Μπορείτε επίσης να αποστείλετε mail στο sos15900@isotita.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου