Monday, 22 July, 2024

Σκωτία: Ορφανοτροφείο «κόλαση»! Βασάνιζαν τα παιδιά. Φυλακίστηκαν μοναχές

Καλόγριες φυλακίστηκαν για «σκληρή και αφύσικη» κακοποίηση ευάλωτων νέων σε ένα διαβόητο ορφανοτροφείο στη Σκωτία, μια είδηση που συγκλονίζει τη Μεγάλη Βρετανία.

Δύο καλόγριες και μία φροντιστής που κακοποιούσαν ευάλωτα παιδιά στο ορφανοτροφείο Smyllum της Σκωτίας φυλακίστηκαν για τρία χρόνια η καθεμία, μετέδωσε to BBC.

Η αδελφή Sarah McDermott, 79 ετών, η αδελφή Eileen Igoe, 79 ετών, και η φροντιστής Margaret Hughes, 76 ετών, υπέβαλαν τα παιδιά σε τρομακτικές δοκιμασίες στο Smyllum.

Οι τρεις γυναίκες βρέθηκαν σήμερα στο εδώλιο του δικαστηρίου, όπου αρνήθηκαν κάθε αδίκημα μεταξύ 1969 και 1981.

Ωστόσο, οι ένορκοι χρειάστηκαν τρεις ημέρες για να τις κρίνουν ένοχες για μια σειρά από «σκληρά και αφύσικα» περιστατικά, ενώ τα παιδιά βρίσκονταν υπό τη φροντίδα του «Τάγματος των Θυγατέρων της Φιλανθρωπίας του Αγίου Βικέντιου ντε Πολ».

Κατά τη διάρκεια της δίκης, που διήρκεσε έξι εβδομάδες, ορισμένοι πρώην ένοικοι δήλωσαν ότι είχαν υποστεί κακομεταχείριση στο Ορφανοτροφείο.

Μια γυναίκα είπε ότι ξυλοκοπήθηκε από τη McDermott, αφού κατήγγειλε ότι είδε τον αδελφό της να κακοποιείται σεξουαλικά σε μια τουαλέτα του ορφανοτροφείου. Η γυναίκα κατήγγειλε ότι ο εθελοντής εργαζόμενος Brian Dailey, ο οποίος αργότερα καταδικάστηκε σε φυλάκιση 15 ετών για κακοποίηση ανηλίκων, κακοποίησε τον τρίχρονο σε μια καμπίνα. Αλλά αντί να διερευνήσει την κακοποίηση, η McDermott χαστούκισε το κορίτσι και της είπε ότι έφερνε τις «βρώμικες συνήθειες του σπιτιού της σε ένα καλό καθολικό μέρος».

Η McDermott χτύπησε, επίσης, επανειλημμένα ένα άλλο κορίτσι στο κεφάλι και στο σώμα.

Η Igoe, η άλλη μοναχή, καταδικάστηκε για κακοποίηση που περιελάμβανε αποτρόπαιες πράξεις, όπως το να χτυπάει ένα αγόρι στο κεφάλι και το σώμα, αναγκαστική σίτιση παιδιών και εξαναγκασμό παιδιού να τρώει τον ίδιο του τον εμετό. Η Hughes, από το Lanark, άρπαξε ένα αγόρι από τα μαλλιά πριν το χτυπήσει με το χέρι της. Επίσης, ανάγκασε ένα κορίτσι να μπει σε παγωμένο μπάνιο και κράτησε το κεφάλι του κάτω από το νερό.

Οι αστυνόμος Pattison δήλωσε: «Η καθεμιά από εσάς, με όσα έκανε και είπε, συνέβαλε σε μια κουλτούρα στην οποία τα παιδιά υποτιμούνταν και υφίσταντο λεκτική και σωματική κακοποίηση».

«Ενώ ήσασταν όλες νεότερες εκείνη την εποχή, ήσασταν ενήλικες, είτε στα 20 είτε στα 30 σας, όταν κάνατε αυτά τα πράγματα». Αν και υπήρξε κάποια συζήτηση στη δίκη σχετικά με το περιεχόμενο της τιμωρίας, είναι σαφές ότι οι ένορκοι το απέρριψαν αυτό και σε κάθε περίπτωση αυτό που περιγράφηκε από όσους κατέθεσαν μαρτυρίες υπερέβαινε κατά πολύ αυτό που θα μπορούσε ποτέ να περιγραφεί ως λογική τιμωρία σε οποιαδήποτε γενιά, για οποιαδήποτε ηλικία, αναφέρει η Daily Mail.

«Θα ήταν προφανές σε όλους σας και σε οποιονδήποτε εκείνη την εποχή ότι αυτό που κάνατε ήταν καταχρηστικό και ότι ήταν εγκληματικό και θα πρέπει να γνωρίζατε ότι αυτό που κάνατε ήταν λάθος». «Αυτό που θα έπρεπε να είναι ένα σπίτι και ένα ασφαλές μέρος, ένα ασφαλές καταφύγιο, για αυτά τα παιδιά ήταν ένα μέρος άγχους και φόβου».

Δεν παραδέχονται τα εγκλήματα οι τρεις γυναίκες

Οι δικηγόροι και των τριών γυναικών δήλωσαν ότι εξακολουθούν να υποστηρίζουν την αθωότητά τους.

Ο Richard Souter, δικηγόρος της McDermott, δήλωσε: «Είναι σαφές ότι αυτά τα αδικήματα έλαβαν χώρα σε μια εποχή όπου η μεταχείριση των παιδιών ήταν πολύ διαφορετική από ό,τι είναι σήμερα. Επιπλέον, δεν υπήρχε μεγάλη κατανόηση για το είδος των επιπτώσεων που θα είχαν τέτοιου είδους αδικήματα».

Ο David Nicolson, υπερασπιστής της Igoe, δήλωσε: «Η Eileen Igoe έχει περάσει μεγάλο μέρος της ζωής της στην απλήρωτη υπηρεσία των άλλων. Αντιμετώπισε μεγάλο άγχος, αγωνία και ντροπή καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης». Ο George Gebbie, υπερασπιστής της Hughes, δήλωσε: «Σύμφωνα με τον κοινωνικό λειτουργό, είχε μια φιλοκοινωνική ζωή, η οποία θεωρώ ότι σημαίνει ότι είχε μια υποδειγματική ζωή. Πολλοί μάρτυρες ήρθαν στο δικαστήριο εκ μέρους της για να πουν ότι ήταν η μόνη μητέρα που είχαν όταν ζούσαν στο Smyllum και ακόμη και όταν έφυγαν».

Το ορφανοτροφείο έκλεισε το 1981

Το ορφανοτροφείο Smyllum έκλεισε το 1981 και έχει βρεθεί στο επίκεντρο καταγγελιών για κακοποίηση.

Η σκωτσέζικη έρευνα για την κακοποίηση παιδιών κατέληξε το 2018 ότι οι νέοι είχαν κακοποιηθεί σεξουαλικά και είχαν ξυλοκοπηθεί με δερμάτινους ιμάντες, βούρτσες μαλλιών και σταυρούς.

Μια έκθεση της Lady Smith, προέδρου της έρευνας, ανέφερε ότι ήταν ένα μέρος «φόβου, απειλής και υπερβολικής πειθαρχίας» και ότι τα παιδιά δεν βρήκαν «καμία αγάπη, καμία συμπόνια, καμία αξιοπρέπεια και καμία παρηγοριά» στο Smyllum.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου