Friday, 12 July, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Συγκλονίζει η μάχη μαμάς τριών κοριτσιών με τον καρκίνο μαστού και παγκρέατος

Η μετάλλαξη του γονιδίου BRCA2 συνδέεται συχνότερα με τον καρκίνο του μαστού. Ωστόσο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης και άλλων μορφών καρκίνου.

Δύο χρόνια αφότου η 53χρονη Μισέλ Μίλερ, μητέρα τριών κοριτσιών, διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού, έχει έρθει αντιμέτωπη με μία ακόμη πιο τρομακτική διάγνωση: έναν όγκο στο πάγκρεας.

Η Μίλερ, από το Μέιν των ΗΠΑ, μοιράζεται τη δική της προσωπική ιστορία και συγκινεί.

«Ξεκίνησα τις μαστογραφίες σε ηλικία 30 ετών. Δεν γνώριζα πολλά για το ιστορικό της οικογένειάς μου, καθώς με υιοθέτησαν κατά τη γέννησή μου, ωστόσο ήξερα κάτι πολύ λίγο: Ότι η μητέρα μου εμφάνισε καρκίνο του μαστού σε μικρή ηλικία. Με δεδομένο αυτό, ο γιατρός μού είπε να αρχίσουμε νωρίς τις μαστογραφίες.

Όταν διαγνώστηκα με καρκίνο του μαστού το 2019, ο ακτινολόγος είδε ότι ήταν σε πολύ αρχικό στάδιο, στο 1Α. Μία γενετική εξέταση έδειξε ότι είχα τη μετάλλαξη BRCA2. Η θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού θα μπορούσε να ήταν αφαίρεση του όγκου με ακτινοβολία, αλλά καθώς η μετάλλαξη θα μπορούσε να προκαλέσει υποτροπή, επέλεξα μία αμφοτερόπλευρη μαστεκτομή.

Αφαίρεσα επίσης τις σάλπιγγες και τις ωοθήκες μου. Ο γιατρός μου μίλησε για τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών και μελανώματος, όμως εκείνο που με στοίχειωσε σε αυτήν την συζήτηση ήταν ο κίνδυνος για εμφάνιση καρκίνου του παγκρέατος.

Ο γιατρός μου είπε ότι δεν υπάρχει ένας πραγματικά καλός τρόπος για το έλεγχο του εν λόγω καρκίνου και αυτή η απάντηση δεν μου άρεσε καθόλου. Με ανησύχησε. Ένιωσα σαν να είχε γεμίσει το σώμα μου ωρολογιακές βόμβες.

Τον Απρίλιο του 2021 άρχισα να έχω στομαχικά συμπτώματα. Έτρωγα ένα γεύμα και ένιωθα τόσο πολύ χορτασμένη, ενώ είχα έναν επίμονο πόνο στη μέση άνω κοιλιακή χώρα, ακριβώς στο σημείο του στομαχιού μου.

Αφού ήμουν ήδη υπό την επίβλεψη ογκολόγου για τον καρκίνο του μαστού, του τηλεφώνησα και προχωρήσαμε άμεσα σε αξονική τομογραφία. Η διάγνωση ήταν καρκίνος του παγκρέατος, στο στάδιο 1Β, κάτι που σήμαινε ότι ο όγκος ήταν μόνο σε αυτό το σημείο και δεν είχε εξαπλωθεί σε άλλα όργανα.

Ο καρκίνος του παγκρέατος έχει συμπτώματα που θα μπορούσαν εύκολα να παρερμηνευθούν ως άλλης πάθησης. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορεί να πρόκειται για άγχος ή δυσπεψία. Πρέπει πραγματικά να ακούμε το σώμα μας. Προσωπικά, δεν άφησα αυτά τα συμπτώματα να συνεχιστούν για πολύ. Ήξερα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Θεωρώ ότι πολλοί γιατροί πρωτοβάθμιας περίθαλψης ίσως δεν θα είχαν προχωρήσει τόσο γρήγορα στην αξονική. Μπορεί να χάσεις χρόνο αν προσπαθήσεις να αντιμετωπίσεις κάτι τέτοιο ως διατροφικό ζήτημα ή κάτι αντίστοιχο. Ωστόσο, ήταν καταστροφικό. Όταν ακούτε ότι το έχετε, αυτόματα σκέφτεστε το ποσοστό επιβίωσης, αυτό το 11% των ατόμων που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του παγκρέατος θα είναι πέντε χρόνια .

Ήταν πολύ δύσκολο να σκεφτώ: Τι θα συμβεί σε μένα; Πόσο χρόνο έχω; Ξυπνούσα κάθε πρωί και άρχιζε ο εφιάλτης μου. Έτσι ένιωθα.

Πάντα είχα αυτό το υποκείμενο συναίσθημα, ωστόσο, ότι «απλώς θα το παλέψω». Νωρίς στη διαγνωστική φάση, ο χειρουργός μου είπε ότι θα μπορούσα να χειρουργηθώ. Εάν ο καρκίνος του παγκρέατος μπορεί να θεραπευτεί, πραγματικά ο μόνος δρόμος είναι αυτή τη χειρουργική επέμβαση. Έκανα οκτώ γύρους χημειοθεραπείας πρώτα, ξεκινώντας τον Μάιο και ολοκληρώνοντας τον Αύγουστο. Η χειρουργική επέμβαση έγινε στις 4 Οκτωβρίου. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι όταν κάνετε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση ενός όγκου, απλά πηγαίνετε και τον βγάζετε. Αλλά το πάγκρεας είναι τόσο συνδεδεμένο με το στομάχι, το έντερο, τη χοληδόχο κύστη και όλους τους πόρους που βρίσκονται εκεί. Πολλά πρέπει να αφαιρεθούν για να αφαιρεθεί ο όγκος που βρίσκεται στο πάγκρεας.

Έπειτα, όλα πρέπει να επανεγκατασταθούν και το πεπτικό σύστημα να επανασυναρμολογηθεί εκ νέου-γι’ αυτό η χειρουργική επέμβαση είναι τόσο περίπλοκη .

Είχα ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Ήμουν στο νοσοκομείο μόνο για τέσσερις μέρες μετά. Θα έλεγα ότι η επέμβαση μου ήταν πιο εύκολη από το να κάνω χημειοθεραπεία.

Ένα μέρος του στομάχου και του άνω εντέρου αφαιρέθηκαν, οπότε έπρεπε να ξεκινήσω με πολύ ήπια φαγητά, αλλά κατάφερα να προσθέσω διαφορετικά τρόφιμα όσο περνούσε ο καιρός. Πρέπει να τρώω μικρές ποσότητες λίγο πιο συχνά και να αποφεύγω τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη.

Ολοκλήρωσα άλλους τέσσερις γύρους χημειοθεραπείας μετά τη χειρουργική επέμβαση, ολοκληρώνοντας τον Δεκέμβριο. Μια αξονική τομογραφία λίγο μετά δεν έδειξε στοιχεία ασθένειας.

Μάλλον θα κάνω σαρωτικούς ελέγχους για το υπόλοιπο της ζωής μου με κάποιο τρόπο. Η εστίασή μου αυτή τη στιγμή είναι να ανακτήσω την αντοχή μου. Έχω χάσει περίπου 35 κιλά από τη χημειοθεραπεία και το χειρουργείο. Έχω τρεις κόρες. Η μία έχει υποβληθεί σε γενετικό έλεγχο και είναι θετική στη μετάλλαξη BRCA2. Η άλλη μου κόρη κάνει τώρα αυτή τη διαδικασία. Η γνώση είναι δύναμη και για όποιον έχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνων, είναι καλό να σκεφτεί γενετικές εξετάσεις .

Είναι πολύ τρομακτικό να ανακαλύπτεις ότι έχεις μια μετάλλαξη, αλλά η λήψη αυτής της πληροφορίας το συντομότερο δυνατό βοηθά στο να κάνεις το σωστό σχέδιο με τους γιατρούς σου. Μπορείτε να αρχίσετε να ανακτάτε λίγο τον έλεγχο, αντί να νιώθετε ότι είστε θύμα αυτού του BRCA2. Δεν ζω με τον φόβο του, αλλά προσπαθώ να είμαι σε εγρήγορση».

Πηγή: Today

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου