Saturday, 18 May, 2024

Τουρκία: Ανασύρθηκε ζωντανός ο σπηλαιολόγος που είχε εγκλωβιστεί στα 3.000 μ.

Διασώστες ανέσυραν τα χαράματα τον Αμερικανό σπηλαιολόγο Μαρκ Ντίκι από σπηλιά στη νότια Τουρκία, βάζοντας τέλος στην περιπέτειά του πάνω από μία εβδομάδα αφότου αρρώστησε σοβαρά σε βάθος 1.000 μέτρων από την είσοδό της.

Ομάδες διασωστών από την Ευρώπη είχαν σπεύσει στο δίκτυο σπηλαίων Μόρτσα, στην οροσειρά του Ταύρου, στη νότια Τουρκία για να απεγκλωβίσουν τον 40χρονο έμπειρο σπηλαιολόγο, ο οποίος έπαθε σοβαρή γαστρορραγία στις 2 Σεπτεμβρίου σε μια αποστολή χαρτογράφησης του σπηλαίου, που είναι το τρίτο βαθύτερο της χώρας.

Ο Ντίκι ήταν πολύ εξασθενημένος για να αναρριχηθεί, γι’ αυτό και οι διασώστες τον μετέφεραν με φορείο, κάνοντας συχνές στάσεις μέχρι να ανεβούν στην επιφάνεια.

«Ο Μαρκ Ντίκι βγήκε από το σπήλαιο Μόρτσα» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Σπηλαιολογική Ομοσπονδία της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι ο 40χρονος Αμερικανός εξήλθε από την τελευταία έξοδο του σπηλαίου στις 00:37 τα χαράματα τοπική ώρα.

«Είναι καλά και τον φροντίζουν νοσηλευτές στον καταυλισμό που έχει στηθεί απ’ έξω», πρόσθεσε η ανακοίνωση. «Είναι φανταστικό να βρίσκεσαι ξανά στην επιφάνεια» είπε ο Ντίκι, ευχαριστώντας την κυβέρνηση της Τουρκίας και τις ομάδες των Τούρκων και αλλοδαπών σπηλαιολόγων που έφεραν εις πέρας τη διάσωσή του.

«Οδύσσεια» εννέα ημερών για τον εγκλωβισμένο Αμερικανό

Ούγγρος γιατρός, που κατέβηκε στο σπήλαιο στις 3 Σεπτεμβρίου, ήταν ο πρώτος που παρείχε βοήθεια στον Αμερικανό σπηλαιολόγο, ενώ τη σκυτάλη παρέλαβαν άλλοι συνάδελφοί του και διασώστες που τον φρόντιζαν μέχρι να ξεκινήσει η επιχείρηση απεγκλωβισμού του. Άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής τι προκάλεσε τη γαστρορραγία του Ντίκι.

Ο ίδιος είπε ότι ενόσω βρισκόταν στη σπηλιά άρχισε να βγάζει μεγάλες ποσότητες αίματος από το στόμα.

«Άρχισα να δυσκολεύομαι ολοένα και περισσότερο να κρατηθώ και έφθασα στο σημείο να σκεφθώ ότι δεν πρόκειται να επιζήσω», είπε στους δημοσιογράφους.

190 διασώστες μετείχαν στην τεράστια επιχείρηση απεγκλωβισμού του σπηλαιολόγου

Οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετώπισαν τα συνεργεία διάσωσης για τον απεγκλωβισμό του ήταν οι απότομες κλίσεις του σπηλαίου και η διέλευση μέσα από λάσπες και νερά στα οριζόντια τμήματά του. Πέραν τούτου, υπήρχε και η ψυχολογική επιβάρυνση από την παραμονή για μεγάλο διάστημα στο σκοτεινό, υγρό σπήλαιο.

Περί τους 190 ειδικούς από την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Ιταλία και την Τουρκία μετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης του Ντίκι, ανάμεσά τους γιατροί, νοσηλευτές και έμπειροι σπηλαιολόγοι.

Τετραμελείς έως πενταμελείς ομάδες βρίσκονταν εναλλάξ στο πλευρό του σε όλη τη διάρκεια της επιχείρησης, που ξεκίνησε το Σάββατο, όταν γιατροί τού έκαναν μετάγγιση αίματος, του έβαλαν ορούς και έκριναν ότι ο Ντίκι θα μπορούσε να ξεκινήσει την περίπλοκη αναρρίχηση στην επιφάνεια.

Πριν ξεκινήσει η αναρρίχηση, οι διασώστες υποχρεώθηκαν να διευρύνουν κάποια από τα στενά περάσματα του σπηλαίου, να τοποθετήσουν σκοινιά για το φορείο στις κάθετες επιφάνειες και να στήσουν πρόχειρους καταυλισμούς ανά τακτά σημεία μέχρι την έξοδο του σπηλαίου.

Οι ομάδες των διασωστών χώρισαν σε τμήματα το σπήλαιο, με κάθε μία απ’ αυτές να αναλαμβάνει τη μεταφορά του Αμερικανού σπηλαιολόγου και να τον παραδίδει στην επόμενη, μέχρι να τον βγάλουν στην επιφάνεια / Χάρτης AP/ Speleological Federation of Turkey/Anatolian Speleology Group Association

Ο Ντίκι κατάγεται από το Κρότον-ον- Χάντσον της Νέας Υόρκης. Είναι διάσημος σπηλαιολόγος και διασώστης και ο ίδιος, και έχει λάβει μέρος σε πολλές διεθνείς αποστολές. Μαζί με τα άλλα μέλη της αποστολής του, ξεκίνησε πριν από 12 μέρες τη χαρτογράφηση του βάθους 1.276 μέτρων δικτύου σπηλαίων της νότιας Τουρκίας, όταν στις 2 Σεπτεμβρίου ασθένησε σοβαρά, αλλά χρειάστηκε ένα 24ωρο για να ενημερώσει όσους βρίσκονταν στην επιφάνεια.

Η κατάσταση της υγείας του είναι «πολύ καλή», δήλωσε μετά τη διάσωσή του σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών της Τουρκίας, Οκάι Μεμίς. Σύμφωνα με την European Cave Rescue Association, πολλοί διασώστες παρέμειναν στο σπήλαιο για να απομακρύνουν τα σκοινιά και τον εξοπλισμό που χρησιμοποίησαν στη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης του σπηλαιολόγου.

«Είναι απερίγραπτα ανακουφιστικό και μας γεμίζει με απίστευτη χαρά το γεγονός ότι ο γιος μας, Μαρκ Ντίκι, απεγκλωβίστηκε από το σπήλαιο και είναι σε σταθερή κατάσταση», δήλωσαν οι γονείς του, Ντέμπι και Άντι Ντίκι.

Πηγή: www.iefimerida.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου