Saturday, 27 April, 2024

Τουρκία: Καφές, ζάχαρη και λάδι με δελτίο – Ζητούν παραίτηση Ερντογάν

Πανικός επικρατεί στην Τουρκία με φόντο την κατακρήμνιση της λίρας, που υποχώρησε 13,8% έναντι του ευρώ και 13,5% έναντι του δολαρίου.
Οι πολίτες τρέχουν στα σούπερ μάρκετ για να αγοράσουν καφέ, λάδι και ζάχαρη, που πωλούνται πλέον με περιορισμούς, ενώ χθες πραγματοποιήθηκαν και διαδηλώσεις με τον κόσμο να διαμαρτύρεται για την οικονομική του κατάσταση. Μάλιστα, στην κεντρική πλατεία Ταξίμ η αστυνομία έχει τοποθετήσει κιγκλιδώματα υπό το φόβο νέων συγκεντρώσεων.

https://twitter.com/WKomariK/status/1463212782774624257?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1463212782774624257%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.politikakritis.gr%2Ftoyrkia-katarreysi-tis-oikonomias-evgale-toys-polites%2F

Αναλυτές εκτιμούν πως η συνεχιζόμενη υποτίμηση της τουρκικής λίρας θ’ αποτυπωθεί στις τιμές των προϊόντων τις επόμενες ημέρες, δημιουργώντας κλίμα ανησυχίας στους πολίτες που βλέπουν καθημερινά τα εισοδήματά τους να μειώνονται σημαντικά.
Είναι χαρακτηριστικό, πως ο βασικός μισθός στην Τουρκία, υποχώρησε στα 230 δολάρια, πιο κάτω από τους μισθούς στην Κίνα.
Ήδη σούπερ μάρκετ ενημερώνουν τους καταναλωτές πως μπορούν να αγοράζουν έως δύο συσκευασίες καφέ, ζάχαρης, λαδιού με τις φωτογραφίες να γίνονται viral στα κοινωνικά δίκτυα και να σχολιάζονται έντονα.
Οι τράπεζες έχουν κλείσει την…κάνουλα της χρηματοδότησης και δεν χορηγούν δάνεια, ενώ οι αγοραπωλησίες ακινήτων ακυρώνονται, δεδομένης της αβεβαιότητας για την ισοτιμία την επόμενη μέρα. Παράλληλα, στο ηλεκτρονικό εμπόριο επικρατεί ένα χάος, ενώ οι εταιρείες κατασκευής κινητής τηλεφωνίας, όπως η Apple και η Samsung σταμάτησαν να πουλούν συσκευές στη χώρα. 
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σήμερα υποδέχτηκε τον πρώην εχθρό του και νυν… σωτήρα του, τον διάδοχο του θρόνου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ο σεΐχης Ζαΐντ μπιν Σουλτάν Αλ Ναγιάν υποσχέθηκε επενδύσεις ύψους 10 δισ. δολαρίων του κρατικού ταμείου του Άμπου Ντάμπι, τα οποία θα βοηθήσουν μεν την τουρκική οικονομία, όμως δεν είναι αρκετά. Όπως φαίνεται, αυτά τα κεφάλαια θα επενδυθούν τώρα δίνοντας μια ανάσα στην τουρκική κυβέρνηση, ωστόσο χρειάζεται πολλά δισεκατομμύρια η τουρκική οικονομία για να επανακάμψει. 
Σημειώνεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος βρίσκεται στο στόχαστρο των πολιτικών του αντιπάλων που ζητούν εκλογές «εδώ και τώρα». 
Μάλιστα, αύριο θα επισκεφθεί τη χώρα ο πρίγκιπας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που κάποτε η τουρκική κυβέρνηση τον κατηγορούσε ότι ήταν ο χρηματοδότης του πραξικοπήματος.
Πάντως, τόσο οι οικονομολόγοι όσο και η αντιπολίτευση σημειώνουν ότι έρχεται οικονομική καταστροφή, αν δεν αλλάξει η πολιτική της Τουρκίας άμεσα.
Τούρκοι πολίτες είναι, σύμφωνα με την ΕΡΤ, οργισμένοι μετά τη νέα κατάρρευση της λίρας και δηλώνουν πως έχουν ήδη φτάσει στα όριά τους.
«Κάποιοι λένε ότι θα ξεκαθαρίσουμε τους λογαριασμούς στην κάλπη το 2023. Ρωτάμε: Τι θα τρώμε μέχρι το 2023; Δεν έχουμε την υπομονή ούτε τη δύναμη να περιμένουμε άλλα δύο χρόνια. Στεκόμαστε ενάντια στη φτώχεια» αναφέρουν οι Τούρκοι, που βγήκαν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου