Monday, 22 April, 2024

Τραγικό φινάλε στο Titan: «Και οι 5 επιβάτες είναι νεκροί» λένε η εταιρεία

Δραματικό φινάλε γράφτηκε στις έρευνες του υποβρυχίου, καθώς η Oceangate ανακοίνωσε ότι και οι πέντε επιβαίνοντες έχουν χάσει τη ζωή τους.

Η αμερικανική ακτοφυλακή περιέγραψε ότι το τέλος επήλθε από μεγάλη έκρηξη που κατέστρεψε το βαθυσκάφος.

«Πιστεύουμε ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος Stockton Rush, ο Shahzada Dawood και ο γιος του Suleman Dawood, ο Hamish Harding και ο Paul-Henri Nargeolet έχουν, δυστυχώς, χαθεί.

Αυτοί οι άνδρες ήταν πραγματικοί εξερευνητές που μοιράζονταν ένα ξεχωριστό πνεύμα περιπέτειας και ένα βαθύ πάθος για την εξερεύνηση και την προστασία των ωκεανών του κόσμου. Οι καρδιές μας είναι με αυτές τις πέντε ψυχές και κάθε μέλος των οικογενειών τους κατά τη διάρκεια αυτής της τραγικής στιγμής. Θρηνούμε για την απώλεια της ζωής και της χαράς που πρόσφεραν σε όλους όσους γνώριζαν». Νωρίτερα, είχαν βρεθεί συντρίμμια στην περιοχή, «το τμήμα προσγείωσης και το πίσω τμήμα του υποβρυχίου».

Ο εμπειρογνώμονας David Mearns, ο οποίος είναι φίλος δύο εκ των επιβατών που βρίσκονταν στο Titan, του Βρετανού δισεκατομμυριούχου Χάμις Χάρντινγκ και του Γάλλου ωκεανογράφου Πολ-Ανρί Ναρζολέ, εξήγησε: «Υπάρχει μια ομάδα WhatsApp μεταξύ μας και της ομάδας εξερευνητών, με την οποία συνδεθήκαμε όλοι αμέσως μόλις συνέβη αυτό. Ο πρόεδρος (της εταιρείας), που μιλά με τα πλοία, πήρε ένα μήνυμα, το οποίο, απ’ ό,τι μου είπαν, αναφέρει πως στα συντρίμμια που βρέθηκαν είναι το πλαίσιο προσγείωσης και το πίσω τμήμα του υποβρυχίου» είπε, τονίζοντας πως από τα χαρακτηριστικά των ευρημάτων αποδεικνύεται πως «ανήκουν» στο υποβρύχιο.

Τα μέρη του βαθυσκάφους που εικάζεται ότι βρέθηκαν στο βυθό

Η ενημέρωση της ακτοφυλακής των ΗΠΑ: Βρέθηκαν 5 μεγάλα κομμάτια του υποβρυχίου, μια ανάσα από τον Τιτανικό. Το CNN ανέφερε πως ήρθε στην κατοχή του υπόμνημα το οποίο φέρεται πως επιβεβαιώνει την ανωτέρω τραγική κατάληξη, καθώς αναφέρει πως αυτά προέρχονται από το εξωτερικό του υποβρυχίου. Τα συντρίμμια εντοπίστηκαν στον πυθμένα του ωκεανού, περίπου 500 μέτρα από την πλώρη του Τιτανικού.

Στην ενημέρωση που έκανε η αμερικανική ακτοφυλακή, ο υποναύαρχος Τζον Μόγκερ ανέφερε πως εντοπίστηκαν τμήματα της ουράς του υποβρυχίου, ενώ βρήκαν και πρόσθετα συντρίμμια, που αντιστοιχούν στην καταστροφή του θαλάμου πίεσης, σημειώνοντας πως ειδοποιήθηκαν αμέσως οι οικογένειες. Στην ίδια συνέντευξη, αναφέρθηκε πως εντοπίστηκαν πέντε μεγάλα κομμάτια ανάμεσα στα συντρίμμια γύρω από την περιοχή του Τιτανικού.

Μεταξύ αυτών, το πρόσθιο τμήμα, έξω από το θάλαμο πίεσης, καθώς και ένα μεγαλύτερο πεδίο συντριμμιών.

Συγκεκριμένα, όπως ειπώθηκε, το πρόσθιο τμήμα, ήταν το πρώτο που εντοπίστηκε. Μετά βρέθηκε το ανωτέρω αναφερθέν πεδίο συντριμμιών.

Ο υποναύαρχος Μόγκερ έκανε λόγο για ένα «περιβάλλον που δεν συγχωρεί», λέγοντας πως ίσως είναι αδύνατον να εντοπιστούν οι σοροί των επιβαινόντων του υποβρυχίου. Σε σχέση με το πότε έγινε η έκρηξη, είναι πολύ νωρίς για να το ξέρουμε ακόμα, ειπώθηκε. Τονίστηκε πάντως πως η Αμερικανική Ακτοφυλακή είχε τοποθετημένα σόναρ στο νερό για 72 ώρες, σημειώνοντας πως δεν κατέγραψαν κάποιο «τέτοιο καταστροφικό συμβάν».

Η ανακοίνωση της εταιρείας

«Πιστεύουμε πως ο CEO Στόκτον Ρας, ο Σαχζάντα Ντάγουντ, ο γιος του Σουλεμάν Ντάγκουντ, ο Χάμις Χάρντινγκ και ο Πολ Ανρί Ναρζολέ έχουν δυστυχώς χαθεί. Αυτοί οι άνδρες ήταν πραγματικοί εξερευνητές που μοιράζονταν ένα ξεχωριστό πνεύμα περιπέτειας και ένα βαθύ πάθος για την εξερεύνηση και προστασία των ωκεανών του κόσμου. Οι καρδιές μας είναι με αυτές τις πέντε ψυχές και κάθε μέλος των οικογενειών τους σε αυτή την τραγική στιγμή. Θρηνούμε για την απώλεια της ζωής τους και τη χαρά που έφερναν στους οικείους τους».

Δορυφορική εικόνα από τα σκάφη Horizon Arctic, Deep Energy και Skandi Vinland που έκαναν έρευνες για το υποβρύχιο Titan – Φωτογραφία: Satellite image ©2023 Maxar Technologies via AP

Είναι μία εξαιρετικά θλιβερή στιγμή για τους αφοσιωμένους εργαζόμενούς μας που είναι εξουθενωμένοι και πενθούν βαθιά γι’ αυτή την απώλεια. Όλη η οικογένεια του OceanGate νιώθει ευγνωμοσύνη για τους αμέτρητους άνδρες και τις αμέτρητες γυναίκες από πολλούς οργανισμούς από την διεθνή κοινότητα που επιτάχυναν τις έρευνες με πλήθος πόρων και εργάστηκαν τόσο σκληρά σε αυτή την αποστολή. Εκτιμούμε την δέσμευσή τους να εντοπίσουν τους πέντε ερευνητές και τις μέρες και νύχτες συνεχούς δουλειάς και υποστήριξης προς τα πληρώματά μας και τις οικογένειές τους. Είναι μία πολύ θλιβερή στιγμή για όλη την εξερευνητική κοινότητα και για κάθε οικογένεια των μελών που χάθηκαν στην θάλασσα. Ζητάμε με ευγένεια να γίνει σεβαστή η ιδιωτικότητα των οικογενειών σε αυτή τη δύσκολη στιγμή».

Ποιοι ήταν οι 5 επιβαίνοντες του υποβρυχίου

Οι πέντε επιβαίνοντες στο βαθυσκάφος είναι: ο 61χρονος Αμερικανός ιδρυτής της OceanGate Στόκτον Ρας, ο 77χρονος Γάλλος ωκεανογράφος Πολ-Ανρί Ναρζολέ, ο 59χρονος Βρετανός δισεκατομμυριούχος Χάμις Χάρντινγκ, ο 48χρονος Πακιστανός επιχειρηματίας Σαχζάντα Νταγούντ και ο 19χρονος γιος του, Σουλεϊμάν.

Σαχζάντα Νταγούντ

Ο 48χρονος επιχειρηματίας Σαζάντα Νταγούντ ήταν αντιπρόεδρος του ΔΣ της Engro Corporation -μιας κοινοπραξίας με έδρα το Πακιστάν που δραστηριοποιείται σε διάφορους κλάδους, όπως η παραγωγή χημικών και λιπασμάτων και μέλος του ΔΣ της φιλανθρωπικής οργάνωσης Prince’s Trust με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι Νταγούντ είναι μία εκ των επιφανών οικογενειών του Πακιστάν, οι εταιρείες των οποίων επενδύουν στον αγροτικό τομέα, βιομηχανίες και τον κλάδο της υγείας στη χώρα. Ο ίδιος είναι επίσης μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου SETI, μιας ΜΚΟ της Σίλικον Βάλεϊ, που έχει ως έργο της την εξερεύνηση του Διαστήματος.

Χάμις Χάρντινγκ

Ο 58χρονος Βρετανός δισεκατομμυριούχος Χάμις Χάρντινγκ βρισκόταν, επίσης, μέσα στο υποβρύχιο.

Ο Χάρντινγκ είναι ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της Action Aviation, μιας εταιρείας πωλήσεων και επιχειρήσεων που προσφέρει μια σειρά από υπηρεσίες στον κλάδο των επιχειρηματικών αερομεταφορών και έχει την έδρα της στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο Χάρντινγκ περιέγραψε τον εαυτό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως εξερευνητή του κόσμου. Κατέχει το παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες για τον ταχύτερο περίπλου της Γης μέσω του Βόρειου και Νότιου Πόλου με αεροσκάφος – 46 ώρες, 40 λεπτά και 22 δευτερόλεπτα. Πέρυσι συμμετείχε επίσης στην πέμπτη ανθρώπινη διαστημική πτήση της Blue Origin, της αμερικανικής αεροδιαστημικής εταιρείας που ίδρυσε ο Τζεφ Μπέζος.

Στόκτον Ρας

To υποβρύχιο μετέφερε στο ναυάγιο του Τιτανικού και τον Στόκτον Ρας, διευθύνοντα σύμβουλο και ιδρυτή της OceanGate Inc – της εταιρείας στην οποία ανήκει το Titan, και η οποία παρέχει υπηρεσίες υποβρυχίων με πλήρωμα για να επιτρέψει σε ερευνητές και εξερευνητές την πρόσβαση στους τεράστιους πόρους των ωκεανών.

Έχοντας εκπαιδευτεί ως πιλότος, ο Ρας έγινε ο νεότερος πιλότος αεριωθούμενων μεταγωγικών αεροσκαφών στον κόσμο σε ηλικία 19 ετών. Σε μια συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο βρετανικό δίκτυο Sky News τον Φεβρουάριο, ο Ρας μίλησε για τις επισκέψεις με τα βαθυσκάφη της εταιρείας του στο ναυάγιο του Τιτανικού.

Πολ Ανρί Ναρζολέ

Ο Γάλλος εξερευνητής Πολ Ανρί Ναρζολέ συμπληρώνει την πεντάδα των επιβατών του υποβρυχίου. Υπηρέτησε επί 25 χρόνια στο Πολεμικό Ναυτικό της χώρας του φθάνοντας στο βαθμό του διοικητή, ενώ στη διάρκεια της θητείας του έγινε καπετάνιος της ομάδας αποστολών σε μεγάλα βάθη. Μετά την αποχώρησή του από το ναυτικό, ο Ναρζολέ εντάχθηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Έρευνας και Εκμετάλλευσης της Θάλασσας, σύμφωνα με το The Five Deeps Expedition-μια εταιρεία που συγκεντρώνει επιστήμονες, μηχανικούς και χειριστές υποβρυχίων για αποστολές.

Ο Ναρζολέ έχει ήδη ηγηθεί πολλών αποστολών στην τοποθεσία του Τιτανικού και έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες επιστημονικές και τεχνικές αποστολές σε όλο τον κόσμο.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου