Thursday, 18 August, 2022
Τελευταίες Ειδήσεις

«Ψήνονται» οι ΗΠΑ από καύσωνα και πυρκαγιές

Κύμα καύσωνα πλήττει δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανούς με πολλά ρεκόρ θερμοκρασιών να αναμένονται στις κεντρικές και τις βορειοανατολικές ΗΠΑ, ενώ μεγάλη δασική πυρκαγιά μαίνεται στην Καλιφόρνια.

«Η αφόρητη ζέστη θα συνεχιστεί στο κεντρικό τμήμα της χώρας και θα εξαπλωθεί στα βορειοανατολικά αυτό το Σαββατοκύριακο, ενώ πολλά ρεκόρ θερμοκρασίας αναμένεται να καταγραφούν σε όλη την περιοχή», ανακοίνωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS).

«Αυτή η ζέστη θα τροφοδοτήσει τα σοβαρά καιρικά φαινόμενα στο βόρειο τμήμα των Μεσοδυτικών πολιτειών το Σάββατο, με μεγάλο κίνδυνο να υπάρχουν καταστροφικοί άνεμοι, σφοδρές χαλαζοπτώσεις και μερικοί ανεμοστρόβιλοι», συνέχισε η μετεωρολογική υπηρεσία σε ανακοίνωση.

Η αφόρητη ζέστη, που δείχνει την απειλή που συνιστά η υπερθέρμανση του πλανήτη, έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην πρωτεύουσα Ουάσινγκτον, όπου οι θερμοκρασίες μπορεί να φθάσουν στο συμβολικό όριο των 100 βαθμών Φαρενάιτ (37 έως 38 βαθμοί Κελσίου). Η Νέα Υόρκη δεν γλίτωσε από τον καύσωνα, καθώς είχε θερμοκρασίες κοντά στους 35 βαθμούς. Η θερμοκρασία θα μπορούσε επίσης να φτάσει τους 43 βαθμούς σε ορισμένες περιοχές της Γιούτα (δυτικά), της Αριζόνα (νότια) και στα βορειοανατολικά, σύμφωνα με την NWS.

Στη Βοστώνη, όπου η δήμαρχος Μισέλ Γου κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της ζέστης, προβλέπεται να ανοίξουν δημόσιοι χώροι για να δροσίζονται οι πολίτες και οι πισίνες να είναι περισσότερες ώρες ανοιχτές, καθώς η θερμοκρασία μπορεί να φθάσει τους 37 βαθμούς την Κυριακή.

Η ζέστη αυτή αυξάνει τους κινδύνους για πυρκαγιά. Στο δυτικό τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών, μια μεγάλη δασική πυρκαγιά, η «Oak Fire», εκδηλώθηκε την Παρασκευή στην κομητεία Μαριπόζα, κοντά στο εθνικό πάρκο Γιοσέμιτι, του οποίου οι γιγάντιες σεκόγιες είχαν ήδη απειληθεί από πυρκαγιά πριν από δέκα ημέρες.

Η «Oak Fire» που εξαπλώθηκε σε μια επιφάνεια άνω των 25.000 στρεμμάτων, έχει ήδη καταστρέψει δέκα ιδιοκτησίες και έχει προκαλέσει ζημιές σε άλλες πέντε. Δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο, σύμφωνα με δελτίο του Σαββάτου του υπουργείου Δασών και Πυροπροστασίας της Καλιφόρνιας. Τα τελευταία χρόνια, την αμερικανική Δύση σαρώνουν δασικές πυρκαγιές εξαιρετικής κλίμακας και έντασης, με πολύ σαφή αύξηση στη διάρκεια της περιόδου των πυρκαγιών.

Καλιφόρνια: Περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι έχουν εκκενωθεί και 10 σπίτια έχουν καταστραφεί

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία έχει κηρυχθεί στην κομητεία Mariposa, θα επιτρέψει στην πολιτεία να έχει πρόσβαση σε κάποια ομοσπονδιακή βοήθεια για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Περίπου 400 πυροσβέστες και τέσσερα ελικόπτερα έχουν αναπτυχθεί για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Η Νατάσα Φάουτς, εκπρόσωπος του CalFire, δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι δεν αναμένουν να περιορίσουν τη φωτιά μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

Οι ντόπιοι περιέγραψαν ότι εκκένωσαν τα σπίτια τους με τις φλόγες να πλησιάζουν. Ένας ηλικιωμένος άνδρας χωρίς παπούτσια που προσπαθούσε να ξεφύγει από τη φωτιά την Παρασκευή διασώθηκε από τους πυροσβέστες αφού συνετρίβη το αυτοκίνητό του σε ένα χαντάκι. Η τεράστια κλίμακα της εκκένωσης οδηγεί σε προβλήματα για να βρεθεί κατάλυμα για όλους εκείνους αναζητούν που αναζητούν ασφαλές καταφύγιο.

«Είμαστε γεμάτοι με ανθρώπους που έχουν εκκενώσει τις κατοικίες τους », είπε στους LA Times η ιδιοκτήτρια ξενοδοχείου της περιοχής. «Σήμερα, όλα τα συνεργεία της πυροσβεστικής αναζητούν δωμάτια», πρόσθεσε η Αλίσα Γουίλντ. «Δεν τα έχουμε. Πιστεύω ότι το μεγαλύτερο μέρος της πόλης είναι γεμάτο».

cnn-euronews

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου