Monday, 19 April, 2021

13 χρόνια από το τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό

Έχουν περάσει ήδη 13 χρόνια από το πρωινό της 26ης Δεκεμβρίου του 2004 που ένας ισχυρότατος σεισμός μεγέθους 9,1-9,3 της κλίμακας Ρίχτερ

έπληξε τα βόρεια του νησιού Σουμάτρα της Ινδονησίας, προκαλώντας τσουνάμι με κύματα ύψους έως 30 μέτρων.
Συνολικά, από το σεισμό και το τσουνάμι επλήγησαν 15 χώρες, ενώ ο τελικός απολογισμός των θυμάτων κυμαίνεται από 230.210 έως 280.000, καθιστώντας το γεγονός ως την 6η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στην καταγεγραμμένη ιστορία.
Ινδονησία: Βρήκαν την κόρη τους, 10 χρόνια μετά το τσουνάμι του 2004
Δέκα χρόνια μετά το καταστροφικό τσουνάμι του 2004, από το οποίο έχασαν τη ζωή τους 230.000 έως 280.000 άνθρωποι στη νοτιοανατολική Ασία, ένα ζευγάρι από την Ινδονησία ξαναβρήκε ως εκ θαύματος την 14χρονη σήμερα κόρη του, που την θρηνούσε για νεκρή.
Στις 26 Δεκεμβρίου 2004 η Ραουντατούλ Τζάνα, τότε 4 ετών, και ο 7χρονος αδελφός της Αρίφ Πρατάμα παρασύρθηκαν από τα τεράστια κύματα από το σπίτι τους στην περιφέρεια του Δυτικού Άτσεχ, στο νησί της Σουμάτρας.
Η επαρχία Άτσεχ ήταν μία από τις περιοχές που επλήγη περισσότερο από το τσουνάμι και υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 170.000 κάτοικοί της σκοτώθηκαν.
Οι γονείς της Τζάνα, η Τζαμαλία και ο Σέπτι Ραγκούτι, επέζησαν κρατημένοι από μια ξύλινη σανίδα, όμως είδαν με τρόμο τα παιδιά τους να γλιστρούν από την αγκαλιά τους και να χάνονται στη θάλασσα. Όταν τα νερά υποχώρησαν, άρχισαν να ψάχνουν απεγνωσμένα, χωρίς αποτέλεσμα και μετά από έναν μήνα εγκατέλειψαν κάθε ελπίδα ότι θα τα ξαναβρούν ποτέ.
Τον περασμένο Ιούνιο ωστόσο, ένας θείος των παιδιών παρατήρησε μια νεαρή έφηβη να επιστρέφει από το σχολείο της σε ένα χωριό του Άτσεχ και έμεινε κατάπληκτος από την ομοιότητά της με την αδελφή του, την Τζαμαλία. Χάρη στην επιμονή του, οι γονείς πήγαν στο χωριό για να δουν με τα μάτια τους το κορίτσι — και με την πρώτη ματιά συνειδητοποίησαν ότι ήταν το χαμένο παιδί τους.
“Ο άντρας μου κι εγώ είμαστε πανευτυχείς που την βρήκαμε. Ο Θεός έκανε το θαύμα του”, είπε η Τζαμαλία, τονίζοντας ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η 14χρονη είναι η κόρη της. “Για όποιον αμφιβάλει, είμαι έτοιμη να κάνω τεστ DNA”, πρόσθεσε.
Τα δυο αδελφάκια είχαν παρασυρθεί από τα κύματα και ξεβράστηκαν στα αραιοκατοικημένα νησιά Μπάνιακ, σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από το σπίτι τους.


Εκεί, ένας ψαράς βρήκε την Τζάνα, την μάζεψε και την πήγε στο σπίτι του όπου η ηλικιωμένη μητέρα του ανέλαβε να την φροντίσει και να την αναθρέψει, πιστεύοντας ότι ήταν ένα ακόμη από τα παιδιά που ορφάνεψαν από το τσουνάμι.
Η οικογένεια Ραγκούτι ελπίζει τώρα και σε ένα δεύτερο θαύμα: σύμφωνα με την Τζάνα, ο αδελφός της πιθανότατα επέζησε και αυτός, όμως η οικογένεια του ψαρά που έσωσε την ίδια ήταν πάμφτωχη και δεν μπορούσε να τον πάρει γιατί δεν είχε τη δυνατότητα να θρέψει κι άλλο ένα στόμα. . .
“Θα τον ψάξουμε στα νησιά Μπάνιακ”, είπε ο Σέπτι Ραγκούτι. “Ειδοποιήσαμε την αστυνομία για να μας βοηθήσει να τον βρούμε”, πρόσθεσε.
Το τσουνάμι του Ινδικού Ωκεανού, που προκλήθηκε από έναν τεράστιο σεισμό μεγέθους 9,3 Ρίχτερ, προκάλεσε τον θάνατο 230.000 ανθρώπων σε 14 χώρες της περιοχής και τα περισσότερα από τα θύματα, περίπου 170.000, προέρχονταν από το Άτσεχ.
huffingtonpost.gr – skai.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου