Thursday, 26 November, 2020

Covid: Ποια είναι τα μέτρα που ισχύουν σε ολόκληρη την Ευρώπη

Σε ολόκληρη την Ευρώπη εφαρμόζονται μέτρα για την αντιμετώπιση των εστιών κορονοϊού.

Πολλά συνεπάγονται την επανεισαγωγή περιορισμών που είχαν χαλαρώσει μετά την αρχική διακοπή λειτουργίας.
Γαλλία: Δεύτερο εθνικό κλείδωμα
Η Γαλλία βρίσκεται κάτω από ένα δεύτερο εθνικό κλείδωμα μέχρι τουλάχιστον την 1η Δεκεμβρίου, όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα.
Οι άνθρωποι μπορούν να φύγουν από το σπίτι για να πάνε στη δουλειά, να αγοράσουν βασικά προϊόντα, να ζητήσουν ιατρική βοήθεια ή να ασκηθούν για μία ώρα την ημέρα. Όποιος βγαίνει έξω πρέπει να φέρει γραπτή δήλωση που να δικαιολογεί το που πηγαίνει.
Όλα τα υπόλοιπα καταστήματα, εστιατόρια και μπαρ είναι κλειστά, αλλά τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί παραμένουν σε λειτουργία. Απαγορεύονται οι κοινωνικές συγκεντρώσεις.
Τα μπαρ του Παρισιού είναι κλειστά από τα μέσα Οκτωβρίου. Σε όλη τη Γαλλία καταγράφηκαν 32.095 νέες μολύνσεις, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό από την έναρξη της πανδημίας στο 1.954.599. Άλλοι 359 νοσηλευόμενοι ασθενείς απεβίωσαν και ο αριθμός των θυμάτων ανέρχεται πλέον στις 44.246.
Γερμανία: Μερικό κλείδωμα τον Νοέμβριο
Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, οι κοινωνικές επαφές περιορίζονται σε δύο νοικοκυριά, με 10 άτομα το πολύ.
Οι κινηματογράφοι, τα θέατρα, τα γυμναστήρια, οι πισίνες και οι σάουνες, τα εστιατόρια και τα μπαρ (εκτός από τα γεύματα) είναι κλειστά, αλλά όλα τα σχολεία, τα καταστήματα και κομμωτήρια είναι ανοιχτά.
Μεγάλες εκδηλώσεις δεν επιτρέπονται και οι οπαδοί δεν μπορούν να παρευρεθούν σε αθλητικούς αγώνες, αλλά επιτρέπεται οι πιστοί να πηγαίνουν στην εκκλησία.
Απαγορεύεται η διανυκτέρευση αναψυχής σε ξενοδοχεία και αποθαρρύνονται τα μη απαραίτητα ταξίδια. Το Βερολίνο σημείωσε απότομη αύξηση των λοιμώξεων τις τελευταίες ημέρες. Νέα, ακόμη πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα για να επιβραδυνθεί η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, συζητούν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και αυτές των 16 ομόσπονδων κρατιδίων της Γερμανίας.
Τα μέτρα προσανατολίζονται στο να συστήσουν δραματική μείωση του αριθμού των ανθρώπων που θα μπορούν να συναντώνται σε σπίτια και να επιβάλλουν υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, σύμφωνα με το Reuters.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, θα έχει συνάντηση με τους πρωθυπουργούς των 16 κρατιδίων μέσα στην ημέρα. Το έγγραφο, προσχέδιο των μέτρων που ενδέχεται να ανακοινωθούν, αναφέρει ακόμη ότι οι Αρχές θα απευθύνουν σθεναρή σύσταση προς τους πολίτες να μην οργανώνουν ούτε να συμμετέχουν σε ιδιωτικές γιορτές ως τα Χριστούγεννα.
Σύμφωνα με το κείμενο που υπόκειται ακόμη σε αλλαγές, ιδιωτικές συναντήσεις θα επιτρέπονται στα μέλη κάθε νοικοκυριού με μόνο δύο μέλη από οποιοδήποτε άλλο. Σήμερα, επιτρέπεται να συναντώνται ως και δέκα πρόσωπα από δύο νοικοκυριά.
Στα σχολεία, οι μαθητές θα πρέπει να φορούν μάσκα ανεξαίρετα, ενώ σήμερα αυτό δεν ισχύει για παιδιά που πηγαίνουν σε πρωτοβάθμια σχολεία. Οι τάξεις θα έχουν τους μισούς μαθητές, ώστε να επιτρέπεται η τήρηση της λεγόμενης κοινωνικής απόστασης. Ως τα τέλη Οκτωβρίου καταγράφονταν 520.000 κρούσματα κορονοϊού στη Γερμανία, αλλά αυξήθηκαν κατά σχεδόν 50%, στα 780.000, μέσα στις πρώτες δύο εβδομάδες του Νοεμβρίου. Την ίδια περίοδο, οι εισαγωγές σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) αυξήθηκαν κατά περίπου 70%.
Ελλάδα: SMS για να βγεις από το σπίτι
Κατά τη διάρκεια του τρέχοντος lockdown που διαρκεί έως τις 30 Νοεμβρίου (ευελπιστώντας να μην πάρει παράταση) οι άνθρωποι πρέπει να λάβουν άδεια να φύγουν από το σπίτι στέλνοντας μηνύματα SMS για καθημερινές απαιτήσεις.
Η εθνική απαγόρευση της κυκλοφορίας λειτουργεί από τις 21:00 έως τις 05:00, ενώ απαγορεύεται το ταξίδι μεταξύ περιοχών.
Τα καταστήματα και τα γυμνάσια είναι κλειστά και τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία πρέπει να κλείσουν από τη Δευτέρα.
Οι άνθρωποι που έρχονται στην Ελλάδα πρέπει να υποβάλουν ένα αρνητικό τεστ κοροναϊού.
Ο αριθμός των περιπτώσεων στην Ελλάδα άρχισε να αυξάνεται ξανά τον Ιούλιο
Ιταλία: Κόκκινες, πορτοκαλιές και πράσινες ζώνες
Ένα νέο πλαίσιο τριών επιπέδων και περαιτέρω περιορισμοί σε εθνικό επίπεδο είναι τώρα σε ισχύ.
Οι κόκκινες ζώνες-περιοχές με τις περισσότερες μολύνσεις-έκλεισαν όλα τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα περισσότερα καταστήματα, συμπεριλαμβανομένων κομμωτών και αισθητικών. Εργοστάσια και βασικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων φαρμακείων και σούπερ μάρκετ, παρέμειναν ανοιχτά.
Σε πορτοκαλί ζώνες, εστιατόρια και μπαρ έχουν κλείσει, αλλά είναι ανοιχτά κομμωτήρια και σαλόνια ομορφιάς.
Στις πράσινες ζώνες, τα εστιατόρια και τα μπαρ μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τις 18:00, αλλά τα μουσεία, τα θέατρα, οι κινηματογράφοι, τα γυμναστήρια και οι πισίνες είναι κλειστά, όπως και στην υπόλοιπη χώρα.Ο πίνακας από το skytg καταδεικνύει τα ημερήσια κρούσματα και συνόλου στη χώρα
Υπάρχει εθνική απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 22:00 έως τις 05:00, απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις για γάμους, βαπτίσεις και κηδείες, οι μαθητές μεγαλύτερης ηλικίας έχουν στραφεί σε απομακρυσμένη μάθηση και πρέπει να φοριούνται μάσκες παντού, εκτός από το σπίτι. Τα μουσεία της Ιταλίας είναι κλειστά.

Εντωμεταξύ, σήμερα υπήρξε η ενημέρωση πως ο νέος κορονοϊός κυκλοφορούσε στην Ιταλία από τον Σεπτέμβριο του 2019, σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου (INT) της ιταλικής πόλης του Μιλάνο, κάτι που αποτελεί ένδειξη ότι ίσως είχε εξαπλωθεί εκτός Κίνας νωρίτερα από τις σχετικές εκτιμήσεις.
Ισπανία: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Η Ισπανία βρίσκεται σε εθνική απαγόρευση κυκλοφορίας και σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως τις αρχές Μαΐου 2021.
Με εξαίρεση τα Κανάρια Νησιά, όλοι πρέπει να μείνουν στο σπίτι μεταξύ 23:00 και 06:00. Τα άτομα επιτρέπεται μόνο εκείνη την περίοδο να πάνε στη δουλειά, να αγοράσουν φάρμακα ή να φροντίσουν ηλικιωμένους ή παιδιά.
Οι περιφερειακοί ηγέτες μπορούν να τροποποιήσουν την ώρα έναρξης και λήξης της απαγόρευσης στην επικράτειά τους και μπορούν επίσης να κλείσουν τα περιφερειακά σύνορα για ταξίδια.
Οι δημόσιες και ιδιωτικές συγκεντρώσεις περιορίζονται σε έξι άτομα, ενώ οποιοσδήποτε ηλικίας άνω των έξι ετών πρέπει να φοράει κάλυμμα προσώπου στις δημόσιες συγκοινωνίες και σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους σε εθνικό επίπεδο. Είναι επίσης υποχρεωτικοί σε εξωτερικούς χώρους σε πολλές περιοχές.
Από τις 23 Νοεμβρίου, οποιοσδήποτε ταξιδεύει στην Ισπανία πρέπει να έχει αρνητικό τεστ κορονοϊού από τις προηγούμενες 72 ώρες.
Βέλγιο: Απαγορεύονται οι χριστουγεννιάτικες αγορές
Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, όλα τα μη απαραίτητα καταστήματα και επιχειρήσεις που προσφέρουν προσωπικές υπηρεσίες, όπως κομμωτήριο, είναι κλειστά. Άλλα καταστήματα πρέπει να κλείσουν έως τις 22:00 και οι πωλήσεις αλκοόλ απαγορεύονται μετά τις 20:00.
Όλα τα μπαρ, καφετέριες και εστιατόρια είναι επίσης κλειστά, αλλά μπορούν να προσφέρουν γεύματα μέχρι τις 22:00. Τα εστιατόρια και τα μπαρ του ξενοδοχείου μπορούν να παρέχουν μόνο υπηρεσία δωματίου.
Οι μάσκες πρέπει να φοριούνται παντού και οι ομαδικές συναντήσεις εκτός περιορίζονται σε τέσσερα άτομα.
Στη Βαλλωνία και στις Βρυξέλλες, υπάρχει νυχτερινή απαγόρευση από τις 22:00 έως τις 06:00, με εξαιρέσεις για επείγουσα ιατρική περίθαλψη και μετακινούμενους. Στη Φλάνδρα, η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 00:00 έως τις 05:00.
Τα γυμναστήρια, οι πισίνες και άλλες πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις είναι κλειστά, οι χριστουγεννιάτικες αγορές, τα χειμερινά χωριά, οι μεταχειρισμένες αγορές και οι δημόσιες εκδηλώσεις όπως τα φεστιβάλ δεν επιτρέπονται και οι φίλαθλοι δεν μπορούν να παρακολουθήσουν αγώνες. Όλα τα μπαρ και τα εστιατόρια στο Βέλγιο είναι κλειστά.
Πορτογαλία: Οι συγκεντρώσεις περιορίζονται σε πέντε άτομα
Περίπου το 70% του πληθυσμού της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων στη Λισαβόνα και το Πόρτο, πλήττονται από περιορισμούς που τους επιτρέπουν μόνο να φύγουν από το σπίτι για εργασία, σχολείο ή άλλες βασικές εργασίες.
Υπάρχει απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 23:00 έως τις 05:00 και απαγορεύεται η μετακίνηση μεταξύ των δήμων της Πορτογαλίας.
Όλες οι εμπορικές εγκαταστάσεις κλείνουν έως τις 23:00 και το αλκοόλ δεν μπορεί να πωληθεί σε καταστήματα και πρατήρια καυσίμων μετά τις 20:00. Το αλκοόλ μπορεί να πίνεται μόνο σε δημόσιους χώρους με ένα γεύμα.
Οι συγκεντρώσεις περιορίζονται σε πέντε άτομα το πολύ, αλλά έως 50 επιτρέπονται σε γάμους και βαπτίσεις.
Ολλανδία: Όλα κλείνουν στις 20:00
Έως τις 20:00 όλα τα καταστήματα εκτός από τα σούπερ μάρκετ πρέπει να κλείσουν. Το αλκοόλ δεν μπορεί να πωληθεί μετά από αυτό το χρονικό διάστημα.
Μπαρ, εστιατόρια και καφετέριες είναι κλειστά, εκτός από τα delivery. 
Απαγορεύονται οι δημόσιες συναντήσεις άνω των δύο ατόμων από διαφορετικά νοικοκυριά και κλείνουν μουσεία, θέατρα, κινηματογράφοι, ζωολογικοί κήποι και λούνα παρκ.
Οι μάσκες είναι υποχρεωτικές σε όλους τους δημόσιους εσωτερικούς χώρους από την 1η Δεκεμβρίου και πρέπει να φορεθούν ήδη στις δημόσιες συγκοινωνίες και στα καταστήματα.
Τα σχολεία, τα γυμναστήρια, οι πισίνες και οι σάουνες είναι ανοιχτά και τα άτομα κάτω των 18 ετών μπορούν να συνεχίσουν να παίζουν ερασιτεχνικά αθλήματα.
Ολλανδικά μπαρ, καφετέριες και εστιατόρια είναι όλα κλειστά.
Τσεχική Δημοκρατία: Μάσκες στα σχολικά μαθήματα
Οι περιορισμοί που ισχύουν έως τις 20 Νοεμβρίου σημαίνουν ότι οι υπηρεσίες, τα σχολεία και τα καταστήματα, με εξαίρεση εκείνους που πωλούν βασικά είδη, είναι κλειστοί και οι άνθρωποι μπορούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μόνο για βασικούς λόγους.
Τα πρώτα δύο χρόνια του δημοτικού θα επιστρέψουν στις 18 Νοεμβρίου, με μαθητές να φορούν κάλυμμα προσώπου ανά πάσα στιγμή, ακόμη και κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.
Δανία: Περιορισμοί μετά τη μετάλλαξη του βιζόν
Επτά επαρχίες της Βόρειας Γιουτλάνδης βρίσκονται σε κατάσταση κλειδώματος λόγω μιας μετάλλαξης κορονοϊού που βρίσκεται στο βιζόν και μπορεί να εξαπλωθεί στον άνθρωπο.
Σε όλη τη χώρα, έως τις 2 Ιανουαρίου, απαγορεύονται οι πωλήσεις αλκοόλ μετά τις 22:00.
Το πολύ 10 άτομα μπορούν να παρευρεθούν σε συγκεντρώσεις και οι μάσκες είναι υποχρεωτικές σε όλους τους εσωτερικούς δημόσιους χώρους.
Άλλοι τοπικοί περιορισμοί, όπως το κλείσιμο μπαρ, εστιατορίων και νυχτερινών κέντρων στην Κοπεγχάγη και τις γύρω περιοχές στις 22:00, ισχύουν έως τις 2 Ιανουαρίου.
Οι επιβάτες φορούν μάσκες προσώπου στο μετρό της Κοπεγχάγης
Ιρλανδία: Απαγορεύεται η συγκέντρωση στο σπίτι
Δεν επιτρέπονται κοινωνικές ή οικογενειακές συγκεντρώσεις σε σπίτια ή κήπους, αλλά οι άνθρωποι μπορούν να συναντηθούν σε εξωτερικούς χώρους με ένα άλλο νοικοκυριό, για παράδειγμα για άσκηση, αλλά μόνο σε απόσταση 5 χιλιομέτρων (περίπου τρία μίλια) από το σπίτι.
Πολλά μη απαραίτητα καταστήματα και κομμωτές είναι κλειστά και τα μπαρ και τα εστιατόρια μπορούν να πουλήσουν μόνο πακέτο.
Οι γάμοι και οι κηδείες περιορίζονται σε 25 και 10 άτομα αντίστοιχα.
Ωστόσο, τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί παραμένουν ανοιχτοί και μπορούν να συνεχιστούν οι κατασκευές και τα ελίτ αθλητικά.
Παμπ και εστιατόρια στην Ιρλανδία μπορούν να προσφέρουν μόνο πακέτο.
Σουηδία: Μπαρ και εστιατόρια θα κλείσουν νωρίς
Από τις 20 Νοεμβρίου, όλα τα μπαρ και εστιατόρια με άδεια χρήσης πρέπει να σταματήσουν να σερβίρουν αλκοόλ έως τις 22:00 και να κλείσουν έως τις 22:30.
Οι μάσκες στη Σουηδία εξακολουθούν να μην συνιστώνται, αλλά το πολύ οκτώ άτομα ανά τραπέζι μπορούν να καθίσουν μαζί σε καφετέριες και εστιατόρια.
Υπάρχουν άλλα μέτρα που η κυβέρνηση συμβουλεύει, αλλά είναι μόνο εθελοντικά.

πληροφορίες από bbc

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου