Wednesday, 17 April, 2024

Pentagon Leaks: Φυλάκιση 10 χρόνια ανά έγγραφο, αντιμετωπίζει ο εθνοφρουρός

Κρατούμενος παραμένει μετά τη σύλληψή του για διαρροή απόρρητων εγγράφων του Πενταγώνου, ο 21χρονος Τζακ Τεϊσέιρα, ο οποίος είναι αντιμέτωπος ακόμη και με 10 χρόνια φυλάκιση.

Η ακρόαση του έχει οριστεί για την Τετάρτη, και αντιμετωπίζει δύο κατηγορίες, της μη εξουσιοδοτημένης διατήρησης και διαβίβασης πληροφοριών εθνικής άμυνας και της μη εξουσιοδοτημένης αφαίρεσης και διατήρησης διαβαθμισμένων εγγράφων ή σχετικού υλικού.

Ο Γενικός Εισαγγελέας Μέρικ Γκάρλαντ ανέφερε σε σύντομη δήλωσή του, πως είναι πιθανό να αντιμετωπίσει κατηγορίες βάσει του νόμου περί κατασκοπείας που επισύρουν ποινές φυλάκισης έως και 10 ετών ανά έγγραφο.

Πώς κατάφερε να έχει πρόσβαση σε διαβαθμισμένα κείμενα ο εθνοφρουρός

Ένα από τα ερωτήματα που γεννά η υπόθεση, που έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στις ΗΠΑ, είναι πώς μπόρεσε ένας 21χρονος να έχει πρόσβαση σε απόρρητα έγγραφα που περιελάμβαναν λεπτομερείς εκτιμήσεις πληροφοριών συμμάχων και αντιπάλων, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Τζον Μίλερ, επικεφαλής αναλυτής αστυνομικού δελτίου του CNNi, εξηγεί το ιστορικό της έρευνας που οδήγησε στη σύλληψη του υπόπτου.

«Πρέπει να καταλάβετε πόσο βασιζόμαστε σε νέους ανθρώπους με ευαίσθητες δουλειές στο στρατό.

Ο Τζακ Τεϊσέιρα εργάστηκε στην 102η Πτέρυγα Πληροφοριών της Εθνοφρουράς Αεροπορίας. Η δουλειά τους είναι πολύ ευαίσθητη και ζωτικής σημασίας. Πετούν τα drones που εκτελούν αποστολές πληροφοριών/επιτήρησης/αναγνώρισης ή «ISR» για την υποστήριξη της Πολεμικής Αεροπορίας και των πολεμικών μαχητών στο έδαφος σε μέρη όπως το Ιράκ, το Αφγανιστάν, η Συρία και για την υποστήριξη ομάδων ειδικών επιχειρήσεων που μπορούν να σταλούν οπουδήποτε σε διαβαθμισμένες αποστολές. Αυτό σημαίνει ότι οι μονάδες χρειάζονται πρόσβαση σε μια ευρεία ποσότητα συλλογής και ανάλυσης πληροφοριών, επειδή μπορεί να λειτουργούν σε πολλά θέατρα έναντι πολλαπλών απειλών. Η άλλη αποστολή τους είναι η συλλογή πληροφοριών στον κυβερνοχώρο και αυτή είναι ακόμη ευρύτερη από άποψη εμβέλειας» σημειώνει ο Μίλερ και συνεχίζει:

«Εδώ είναι μια απλή πραγματικότητα: Οι περισσότεροι στρατευμένοι είναι νέοι και είναι εκεί για να κάνουν την αποστολή και να μάθουν και να προοδεύσουν και σχεδόν όλοι είναι αξιόπιστοι σε έναν όρκο που δίνουν. Αλλά εξακολουθούμε να στρατολογούμε από την ανθρώπινη φυλή. Θα δούμε τους Έντουαρντ Σνόουντεν και τους Τσέλσι Μάνινγκ, τους Reality Winners και τους στρατιώτες και τους εργολάβους που προδίδουν αυτόν τον όρκο και τους βλέπουμε να πιάνονται και – εκτός από τον Σνόουντεν που τράπηκε σε φυγή – θα τους δούμε να πληρώνουν με σημαντικές ποινές φυλάκισης».

Ερωτηθείς για τις επικρίσεις που δέχτηκε από ορισμένους το FBI επειδή οι δημοσιογράφοι έμοιαζαν να λύνουν την υπόθεση πιο γρήγορα από εκείνους, ο Μίλερ απαντά:

«Στο FBI σίγουρα δεν άρεσε να βρίσκεται σε αγώνα δρόμου με δημοσιογράφους. Οι δημοσιογράφοι έκαναν ό,τι μπορούν να κάνουν. Εκμεταλλευόμαστε τις πληροφορίες που υπάρχουν εκεί έξω σε κανάλια ανοιχτού κώδικα όπως το Διαδίκτυο. Αυτή είναι μια περίπτωση όπου το μονοπάτι ξεκινά από εκεί. Την ίδια στιγμή, το FBI είχε έναν μάρτυρα που συμφώνησε αφού μίλησε με δικηγόρο να συνεργαστεί, η Washington Post βρήκε έναν άλλο νεαρό που θα τους μιλούσε, αλλά όχι στο FBI. Έχω υπάρξει και στις δύο πλευρές αυτών των πραγμάτων στο παρελθόν. Κανείς στο FBI δεν είναι χαρούμενος για το πώς πήγε αυτό γιατί τόσα πολλά θα μπορούσαν να είχαν πάει άσχημα, αλλά τελείωσαν με ασφάλεια».

Περιγράφοντας πώς έγινε η σύλληψη, ο Μιλερ σημειώνει: «Αυτό που είδατε ήταν μια πολύ εντατική έρευνα που συνεχίζεται από την ημέρα που το Υπουργείο Άμυνας παρέπεμψε αυτή την υπόθεση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και στο FBI. Όταν το FBI έδωσε διαταγή να προχωρήσει σήμερα, δεν ήταν το προτιμώμενο σχέδιο».

«Εδώ και λίγες μέρες έχουν πλησιάσει τον Τεϊσέιρα. Η έρευνα είναι μόλις πέντε ημερών. Το σπίτι του πατέρα του και η κατοικία της μητέρας του ήταν και τα δύο υπό επιτήρηση σήμερα, ενώ οι πράκτορες συνεργάστηκαν με τους εισαγγελείς για να διασφαλίσουν ότι τα στοιχεία που είχαν ήταν αρκετά ώστε οι εισαγγελείς να εγκρίνουν ότι είχαν πιθανή αιτία σύλληψης. Αυτό που ήθελαν να κάνουν ήταν να τον συλλάβουν όταν θα πήγαινε να δουλέψει στη στρατιωτική βάση όπου είχε διοριστεί. Αυτό θα ήταν ένα ελεγχόμενο περιβάλλον. Αλλά δεν πήγε στη δουλειά σήμερα», συνέχισε.

Όπως είπε, δεν ήθελαν να τον συλλάβουν στο σπίτι του, επειδή ήταν σαφές ότι κατείχε σημαντικό αριθμό όπλων, συμπεριλαμβανομένων όπλων επίθεσης στρατιωτικού τύπου και, φυσικά, έχει λάβει στρατιωτική εκπαίδευση σε αυτά τα όπλα. Επιπλέον, ήξερε ότι ήταν θέμα χρόνου να ταυτοποιηθεί και να συλληφθεί. «Επομένως, χωρίς να γνωρίζεις την ψυχική του κατάσταση, το να βάλεις εναντίον ενός εκπαιδευμένου στρατιωτικού σε ένα σπίτι με όπλα δεν ήταν το ιδανικό σενάριο».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου