Monday, 13 January, 2025

Ελ. Επαγγελματίες: 350 φορές περισσότερος φόρος για 1 ευρώ μεγαλύτερο εισόδημα

Ελ. Επαγγελματίες: 350 φορές περισσότερος φόρος για 1 ευρώ μεγαλύτερο εισόδημα (παραδείγματα)
Τι αλλάζει με τα νέα τεκμήρια 
Προ (νέας) εκπλήξεως θα βρεθούν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες κατά τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων που ήδη ξεκίνησε. Πολλοί θα διαπιστώσουν ότι με τα νέα τεκμήρια (ελάχιστο εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα) χάνουν το δικαίωμα να αφαιρέσουν από τα κέρδη τους, τις ζημιές που είχαν σε προηγούμενα χρόνια.

Αυτό συμβαίνει αν δηλώσουν πως είχαν κέρδος έστω και 1 ευρώ μικρότερο από το τεκμαρτό που προσδιορίζει η εφορία. Και μπορεί με χαμηλά δηλωθέντα κέρδη, να πληρώσουν τελικά 350 φορές μεγαλύτερο φόρο (ή και πάνω από 3.000 ευρώ περισσότερα) από όσο θα έδιναν, αν δήλωναν μόλις…1-2 ευρώ υψηλότερο κέρδος! Καθώς όμως η υποβολή δηλώσεων έχει ξεκινήσει αλλά το 2023 έχει πια παρέλθει και δεν μπορούν να γυρίσουν τον χρόνο πίσω για να αλλάξουν τα οικονομικά δεδομένα (έσοδα-έξοδα) της χρονιάς, πολλοί ίσως καταφύγουν στη λύση της φορολογικής αναμόρφωσης, δηλαδή να «προσαρμόσουν» εκ των υστέρων νόμιμα τα κέρδη τους (αφαιρώντας επαγγελματικές δαπάνες που είχαν κάνει πέρυσι ώστε να μην τις εκπέσουν φέτος) με σκοπό να αυξηθούν τα δηλωθέντα κέρδη και να ξεπεράσουν το τεκμαρτό της εφορίας.

Φόρος 3.000 ευρώ για 1 ευρώ εισόδημα
Τι θα συμβεί εφέτος; Όπως προκύπτει από εγκύκλιο της ΑΑΔΕ (Ε.2027/2024) που δίνει διευκρινίσεις σε περίπτωση που ο επαγγελματίας είχε ζημία από προηγούμενα έτη:

α) εάν τα δηλωθέντα κέρδη είναι μικρότερα από το τεκμαρτό εισόδημα, τότε ο φόρος υπολογίζεται στο τεκμαρτό εισόδημα του επαγγελματία, αλλά δεν μπορεί να αφαιρεθεί η ζημία

β) εάν τα δηλωθέντα κέρδη είναι μεγαλύτερα από το τεκμαρτό εισόδημα, τότε ο φόρος υπολογίζεται με βάση το δηλωθέν, αλλά αφού αφαιρεθεί η ζημία περασμένων ετών.

Αυτό σημαίνει ότι:

·στην πρώτη περίπτωση χάνει φορολογικά το δικαίωμα έκπτωσης της ζημίας. Αυτό αφαιρείται μεν λογιστικά (στα βιβλία δηλαδή) αλλά χωρίς πρακτικό αποτέλεσμα στην τσέπη

·στη δεύτερη περίπτωση, θα πληρώσει πολύ λιγότερο φόρο, παρότι δήλωσε περισσότερα εν σχέσει με την πρώτη.

Για παράδειγμα:

Έστω ότι έναν επαγγελματία τον «πιάνει» τεκμήριο εισοδήματος πχ 20.000 ευρώ.

Αν ο ίδιος είχε και ζημιές από περασμένες χρήσεις πχ 19.900 ευρώ τις οποίες μπορούσε να συμψηφίσει (αφαιρέσει) από τα φετινά του κέρδη, τότε θα του συμβεί το εξής:

-αν δηλώσει κέρδη 19.999 ευρώ (δηλαδή μόλις 1 ευρώ κάτω από το τεκμήριο των 20.000 ευρώ) τότε φορολογείται απευθείας για 20.000 «ακατέβατα», με βάση το τεκμαρτό κέρδος. Δεν του αφαιρείται δηλαδή η ζημιά από το φορολογητέο και πληρώνει 3.100 ευρώ ως φόρο εισοδήματος.

-αν δηλώσει κέρδη 20.001 ευρώ (μόλις 1 ευρώ πάνω από το τεκμήριο) τότε φορολογείται για μόλις…101 ευρώ κέρδος! Και αυτό γιατί από τα δηλωθέντα φορολογητέα κέρδη των 20.001, μπορεί να αφαιρέσει τη ζημία των 19.900 ευρώ που είχε από προηγούμενο έτος-ενώ από το τεκμαρτό κέρδος δεν μπορούσε.

Το αποτέλεσμα;

Για κέρδη 101 ευρώ, ο ίδιος επαγγελματίας θα πληρώσει φόρο εισοδήματος 9 ευρώ και όχι 3.100. Δηλαδή, στην ακραία αυτή περίπτωση, για 1-2 ευρώ διαφοράς στο εισόδημα, ο επαγγελματίας θα πληρώσει 3.091 ευρώ μεγαλύτερο φόρο. Και για οριακά χαμηλότερα κέρδη θα πληρώσει 344 φορές μεγαλύτερο φόρο! Κάτι ανάλογο συμβαίνει πάντως και σήμερα με όσους επαγγελματίες πέφτουν στα «κλασικά» τεκμήρια που ισχύουν για όλα τα φυσικά πρόσωπα, για τους οποίους η ζημιά εκμηδενίζεται.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου