Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Καμία παροχή φέτος τα Χριστούγεννα, μόνο Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Δεν θα δοθεί μέρισμα για φέτος και ουσιαστικά η μόνη οικονομική παροχή για τις γιορτές θα είναι ο διπλασιασμός του επιδόματος ακραίας φτώχειας

Αυτό προκύπτει από την πολιτική αντιπαράθεση που ξέσπασε μετά τις ανακοινώσεις των Χρήστου Σταϊκούρα και Γιάννη Βρούτση για το διπλασιασμό του ύψους της ενίσχυσης που θα λάβουν το Δεκέμβριο οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, το οποίο αφορά 482.335 πολίτες ήτοι 256.562 νοικοκυριά.
Διαφορετική συγκυρία – Ελλείμματα αντί για πλεονάσματα
Με αφορμή την κριτική που άσκησε η τομεάρχης Οικονομικών Έφη Αχτσιόγλου πως αντί για μέρισμα σε νοικοκυριά και εργαζόμενους, η κυβέρνηση θα εφαρμόσει ένα μέτρο αξίας 54 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 0,003% του ΑΕΠ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απάντησε «η φετινή συγκυρία είναι τελείως διαφορετική απ’ αυτές των προηγούμενων ετών».
Ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι η κα Αχτσιόγλου «χρησιμοποιεί άστοχα τη λέξη «μέρισμα»» και εξήγησε:
«Μέρισμα υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια, όταν παρουσιαζόταν υπεραπόδοση, ή, τέλος πάντων, ένα καλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, ένα μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα από αυτό που είχε τεθεί στη χώρα μας με βάση τη Συμφωνία που είχε κάνει με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Φέτος δεν μιλάμε για πλεονάσματα. Φέτος μιλάμε για ελλείμματα, τα οποία δημιουργούνται από την ανάγκη παντού, στην Ευρώπη και σ’ όλο τον κόσμο, το Κράτος να είναι δίπλα στους πολίτες στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, προκειμένου να τους στηρίξει για ν’ αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας».
Προς σε αυτή την κατεύθυνση ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε σε πόρους 24 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν -όπως είπε-διοχευτευθεί από τον Μάρτιο-Απρίλιο στην οικονομία, για ν’ αντέξει το κύμα της πανδημίας.
Δεν υπάρχει άλλο πλάνο
Μάλιστα ο κ. Πέτσας ερωτηθείς για το αν θα λάβουν κάποια οικονομική στήριξη άλλες κοινωνικές ομάδες στις γιορτές όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι, ή κλείνει στις σημερινές ανακοινώσεις ο γύρος ενίσχυσης ενόψει των γιορτών, τόνισε χαρακτηριστικά:
«Μένουμε στις σημερινές ανακοινώσεις των δύο υπουργών». Σε αυτό το πνεύμα απάντησε ο κ. Πέτσας και όταν ρωτήθηκε για το αν θα συμπεριληφθούν στην έκτακτη ενίσχυση γιατροί και νοσηλευτές του Ε.Σ.Υ. ή ετοιμάζεται από την κυβέρνηση κάποιο άλλο μέτρο επιβράβευσης για την προσφορά τους.
«Ήδη, από το πρώτο κύμα της πανδημίας, εμπράκτως, η Κυβέρνηση είχε δείξει ότι είναι δίπλα και στηρίζει το υγειονομικό προσωπικό της χώρας, δίνοντας και έκτακτη ενίσχυση. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο άλλο πλάνο στο τραπέζι» ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου.
Εκτός από το διπλασιασμό του επιδόματος στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ανακοινώθηκε επίσης η χορήγηση έκτακτης και εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης σε δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους οι οποίοι επλήγησαν από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης λόγω πανδημίας.
Ενώ σε ότι αφορά τους εργαζόμενους προβλέπεται η δυνατότητα μεταφοράς της ετήσιας κανονικής άδειας στο επόμενο έτος, για εργαζομένους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έχουν τεθεί σε αναστολή από το Μάρτιο του 2020 και συνεχίζουν να τελούν σε αναστολή αδιαλείπτως, ή τίθενται σε αναστολή ανά διαστήματα μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2020.
Από την πλευρά του ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε ότι «η κυβέρνηση αποδεικνύει στην πράξη, άλλη μια φορά, ότι νοιαζόμαστε και ότι μπορούμε να στηρίξουμε τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας».
Δώρο Χριστουγέννων
Από την δική του πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ζήτησε την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων από το κράτος στους εργαζόμενου του ιδιωτικού τομέα και συγκεκριμένα για τους εργαζόμενους που απασχολούνται σε επιχειρήσεις-εργοδότες που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους με εντολή της δημόσιας αρχής, για τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις εργοδότες που ανήκουν σε κλάδους που πλήττονται σημαντικά λόγω της πανδημίας καθώς επίσης και για τους εργαζόμενους που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.
Η Έφη Αχτσιόγλου κατήγγειλε μάλιστα το Γιάννη Βρούτση ότι ανακοίνωσε το «πετσόκομμα» του δώρου Χριστουγέννων για τους εργαζόμενους και τόνισε ότι οι δύο υπουργοί ανακοίνωσαν «ξανά τα ίδια υποτιθέμενα μέτρα στήριξης».

Εισόδημα έκτακτης ανάγκης
Επίσης με δεύτερη τροπολογία ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την καταβολή ενίσχυσης με τη μορφή «εισοδήματος έκτακτης ανάγκης» για νοικοκυριά που έχουν έστω ένα μέλος άνεργο, επισφαλώς εργαζόμενο (μπλοκάκι, εργόσημο, εποχική απασχόληση), αγρότη, ΑμΕΑ, εργαζόμενο στον πολιτισμό, ελεύθερο επαγγελματία και αυτοαπασχολούμενο, τα εισοδήματα του οποίου επλήγησαν από την πανδημία. Το ποσό ενίσχυσης-προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ- να δίνεται χωρίς να λαμβάνονται εισοδηματικά κριτήρια ενώ το ποσό ενίσχυσης είναι 400 ευρώ για το πρώτο ενήλικο μέλος του νοικοκυριού, 200 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος και 100 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού.
Τα ήδη εξαγγελθέντα μέτρα
Εκτός των τριών προαναφερόμενων μέτρων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί τα παρακάτω, πρόσφατα εξαγγελθέντα μέτρα:
-Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται, δύνανται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας. Συνεπώς, είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά με το
διάστημα που τίθενται σε αναστολή. Για αυτό το χρονικό διάστημα, καλύπτονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, αναλογικά, και όλες οι ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού.
-Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας Αρχής, παρέχεται δυνατότητα αναστολής καταβολής του Φ.Π.Α., καθώς και αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών. Για τους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών.
-Συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων. Επιπλέον, δανειολήπτες που πλήττονται, έχουν ήδη αρχίσει να επωφελούνται από τη στήριξη που τους παρέχει το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ».
-Οι επιχειρήσεις που πλήττονται, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα. Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία που μισθώνουν εργαζόμενοι που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, αλλά και για τη φοιτητική κατοικία που μισθώνουν τα τέκνα τους. Επιπλέον, από τον μήνα Νοέμβριο, για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν αυτά τα ακίνητα, το 1/2 της ζημίας τους θα τους καταβάλλεται άμεσα και απευθείας από το Κράτος.
-Αναστέλλονται κατά 75 ημέρες οι πληρωμές επιταγών, που λήγουν έως 31 Δεκεμβρίου 2020. Το μέτρο αφορά επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αναστολή με κρατική εντολή ή έχουν πληγεί δραστικά από την πανδημία.
-Διευρύνεται, σε σχέση με τους προηγούμενους κύκλους, η λίστα των επιχειρήσεων που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην 4η Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Υπενθυμίζεται ότι το 50% του ποσού της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, με τον όρο η επιχείρηση να διατηρήσει το ίδιο επίπεδο απασχολούμενων μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021.
Αξιολόγηση
«Τα μέτρα που λαμβάνουμε για τη στήριξη της οικονομίας, σε συνθήκες πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, αναγνωρίζεται ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση από τους ευρωπαίους εταίρους μας» είπε ο κ. Πέτσας παραπέμποντας στην ολοκλήρωση της 8ης Έκθεσης Αξιολόγησης στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Εποπτείας.
«Η Έκθεση επιβεβαιώνει ότι η Κυβέρνηση, παρά τις κρίσεις, συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις. Υπογραμμίζει τη συμβολή του συνεκτικού πακέτου μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, συνολικού ύψους 24 δισ. ευρώ για το 2020, στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κοροναϊού, και συγκεκριμένα στη στήριξη του κόσμου της εργασίας, την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και την τόνωση της κοινωνικής συνοχής» υπογράμμισε ο κ. Πέτσας.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου