Thursday, 28 March, 2024

Κοινωνικό μέρισμα: Αναμονή για τα αποτελέσματα

Σε λίγες ημέρες όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών στο θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των ενστάσεων για το κοινωνικό μέρισμα

ενώ θα ακολουθήσει η σχετική πληρωμή.
Ειδικότερα σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ μέχρι το τέλος του μήνα θα γίνουν οι πληρωμές για όσους δικαιωθούν από τις ενστάσεις για το κοινωνικό μέρισμα.
Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία των ενστάσεων ολοκληρώθηκε μέχρι την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία ήταν η τελευταία ημέρα που μπορούσαν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν ενστάσεις για το κοινωνικό μέρισμα.
Πρόκειται για τα νοικοκυριά των οποίων η αίτηση απορρίφθηκε και δεν έλαβαν το ποσό του μερίσματος το οποίο ανέρχεται στα 700 ευρώ. Ωστόσο επισημαίνεται πως από την διαδικασία αυτή εξαιρέθηκαν περιπτώσεις που δεν εγκρίθηκαν λόγω ΙΒΑΝ.
Η πληρωμή θα αφορά περίπου 40.000 δικαιούχους που έκαναν υποβολή ένστασης στο koinonikomerisma.gr
Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
Δικαιούχοι των 700 ευρώ είναι:
– Οικογένειες με τέσσερα ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα και με ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έτους 2018 έως 20.000 ευρώ.
– Νοικοκυριά με έναν γονέα μακροχρόνια άνεργο και τουλάχιστον ένα ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα και με ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως και 15.000 ευρώ. Στην κατηγορία αυτή θα περιληφθούν και οι μονογονεϊκές οικογένειες που εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις.
– Νοικοκυριά στα οποία και οι δύο σύζυγοι ή και τα δύο μέρη συμφώνου συμβίωσης είναι βραχυχρόνια άνεργοι και έχουν συνολικό ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Και σ’ αυτή την κατηγορία θα περιληφθούν οι μονογονεϊκές οικογένειες που εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις.
– Οικογένειες στις οποίες ένα τουλάχιστον μέλος ενήλικο ή ανήλικο είναι άτομο με αναπηρία (ΑΜΕΑ)

Επίδομα γέννας
Αναδρομικά από 01/01/2020 θα ισχύσει η καταβολή του επιδόματος γέννησης ύψους 2.000 ευρώ σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Επίδομα γέννησης και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε στην Βουλή και η συζήτηση του ξεκινάει την επόμενη Δευτέρα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων. Το επίδομα καταβάλλεται σε δύο ισόποσες δόσεις των 1.000 ευρώ εκάστη.
Τέλη Φεβρουαρίου θα καταβληθεί η πρώτη δόση των 1.000 ευρώ για τις γέννες από την 1η Ιανουαρίου 2020, όπως ανακοίνωσε η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας, Δόμνα Μιχαηλίδου. Επιπλέον, η κ. Μιχαηλίδου προανήγγειλε την κατάθεση τροπολογίας, ούτως ώστε το επίδομα παιδιού να καταστεί ακατάσχετο.
ΟΠΕΚΑ Α21
Ο ΟΠΕΚΑ πληρώνει σήμερα εμβόλιμα τους δικαιούχους για το επίδομα παιδιού Α21. Συγκεκριμένα, όσοι έχουν υποβάλλει αίτηση Α21 από την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου έως 15 Ιανουαρίου του 2020 θα δουν στα ΑΤΜ το επίδομα παιδιού. Η πληρωμή αφορά οσους δεν έλαβαν όλα τα χρήματα για το 2019.
Η πρώτη διμηνιαία δόση του 2020 (για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο) θα καταβληθεί την Τρίτη 31 Μαρτίου σε όλους όσοι θα έχουν υποβάλλει νέα αίτηση για το επίδομα παιδιού 2020 μέχρι τέλη Φεβρουαρίου.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου