Wednesday, 6 July, 2022
Τελευταίες Ειδήσεις

120 δόσεις: Πώς και πού θα κάνετε την αίτηση επανένταξης

Η δεύτερη ευκαιρία λήγει στις 31 Μαΐου – Ποιες είναι οι προϋποθέσεις και ποιοι μπορούν να ρυθμίσουν
Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για την επανένταξη στις 120 δόσεις των ασφαλισμένων που μπήκαν στη ρύθμιση και την έχασαν. Το «παράθυρο» επανένταξης στην ιδιαίτερα ευνοϊκή ρύθμιση για τα χρέη προς τα ασφαλιστικά Ταμεία άνοιξε πρόσφατα με νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Χρήση της δεύτερης ευκαιρίας μπορούν τώρα να κάνουν 31.000 οφειλέτες Ταμείων –εργοδότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες– οι οποίοι εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 120 δόσεων με ή χωρίς επανυπολογισμό και στη συνέχεια έπαψαν να την εξυπηρετούν. Οι αιτήσεις επανένταξης θα υποβάλλονται έως τις 31 Μαίου του 2020.
Η αίτηση επανένταξης υποβάλλεται χειρόγραφα με φυσική παρουσία του οφειλέτη στις περιφερειακές υπηρεσίες του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, όπως επίσης και στις τοπικές υπηρεσίες ΕΦΚΑ. Βασική και μόνη προϋπόθεση είναι να εξοφληθεί πλήρως το σύνολο των δόσεων της ρύθμισης που έχουν καταστεί απαιτητές, καθώς και τυχόν νέες βεβαιωμένες εκτός ρύθμισης οφειλές. Δηλαδή ο ασφαλισμένος πρέπει να πληρώσει όλες τις δόσεις που έχει χάσει και τις εισφορές του 2019 που τυχόν δεν έχει πληρώσει.
Στο πλαίσιο αυτό όσοι σπεύσουν να υποβάλουν την αίτηση επανένταξης μέχρι την Τρίτη 31/12, δηλαδή εντός του Δεκεμβρίου, θα πρέπει να καταβάλουν εφάπαξ όλες τις δόσεις που οφείλουν έως και τη δόση του περασμένου Νοεμβρίου. Οι εργοδότες που επιθυμούν να επανενταχθούν θα πρέπει να καταβάλουν και τις τυχόν βεβαιωμένες οφειλές τους για το 2019 στο σύνολό τους. Αντίθετα, οι μη μισθωτοί δεν υποχρεούνται σε εφάπαξ καταβολή τυχόν οφειλών από απλήρωτες φετινές εισφορές, καθώς ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η μεγάλη ετήσια εκκαθάριση με βάσει τα εισοδήματα του 2018. Υπενθυμίζεται πως οι οφειλές των μη μισθωτών βεβαιώνονται στο ΚΕΑΟ μετά την ετήσια εκκαθάριση.
Η επανένταξη είναι άμεση για όσους είχαν αρχικά ενταχθεί στη ρύθμιση μετά τις 10 Αυγούστου, καθώς το δοσολόγιό τους έχει εξαρχής υπολογιστεί με το νέο επιτόκιο 3%. Αντίθετα, η επανένταξη των οφειλετών που έχουν αρχική απόφαση υπαγωγής πριν από τις 10 Αυγούστου – το δοσολόγιο είχε αρχικά υπολογιστεί με επιτόκιο 5% – απαιτεί επικοινωνία με τα κεντρικά και για αυτό δεν ολοκληρώνεται αυτόματα.
Η εγκύκλιος με τις οδηγίες του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών που εκδόθηκε χθες «κλειδώνει» τη διαδικασία και δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα για την υποβολή των αιτήσεων από τους ασφαλισμένους οφειλέτες. Σύμφωνα με την εγκύκλιο:
Μετά την υποβολή της αίτησης για επανένταξη, η απολεσθείσα ρύθμιση θα ενεργοποιείται απευθείας από τις αρμόδιες για τη ρύθμιση περιφερειακές υπηρεσίες ΚΕΑΟ ή τοπικές υπηρεσίες ΕΦΚΑ υπό την προϋπόθεση ότι η απόφαση υπαγωγής στη ρύθμιση φέρει ημερομηνία από 10/8/2019 και μετά, αφορά δηλαδή περιπτώσεις που έχει εφαρμοστεί η διάταξη του άρθρου 72 του ν.4623/2019 σχετικά με το επιτόκιο της ρύθμισης.
Για τις αποφάσεις ρύθμισης που είχαν εκδοθεί πριν από την 10/8/2019, η ενεργοποίηση της ρύθμισης θα ολοκληρώνεται από τις αρμόδιες περιφερειακές υπηρεσίες ΚΕΑΟ ή τοπικές υπηρεσίες ΕΦΚΑ σε συνεργασία με το Τμήμα Επικοινωνίας (Help desk) της Διεύθυνσης Πληροφορικής Κεντρικής Υπηρεσίας ΚΕΑΟ όπου πρέπει να αποστέλλεται σχετικό υπηρεσιακό σημείωμα.
Δυνατότητα επανένταξης έχουν τώρα 14.000 εργοδότες (ΙΚΑ) και 16.000 μη μισθωτοί (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ) που εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 120 δόσεων αλλά στη συνέχεια δεν μπόρεσαν να την εξυπηρετήσουν, είτε επειδή αδυνατούσαν να πληρώσουν τη μηνιαία δόση είτε τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές του 2019 ή και τα δύο μαζί (το τελευταίο αφορά κυρίως εργοδότες). Η επανένταξη θα γίνεται με τους ίδιους όρους με τους οποίους ο ασφαλισμένος εντάχθηκε αρχικά στην ρύθμιση. Δηλαδή, αν ο ελεύθερος επαγγελματίας είχε επιλέξει ρύθμιση χωρίς επανυπολογισμό δεν μπορεί τώρα να ενταχθεί με επανυπολογισμό. Αντίστοιχα, αν στην αρχική του αίτηση είχε επιλέξει το διπλό «κούρεμα» του επανυπολογισμού αυτό θα διατηρήσει και κατά την επανένταξή του.
Συνέπειες απώλειας
Προσοχή, όσοι δεν αξιοποιήσουν το «παράθυρο επανένταξης» που ανοίγει για τις 120 δόσεις θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο σημαντικής αύξησης των οφειλών τους. Η νέα ευκαιρία είναι ζωτικής σημασίας κυρίως για όσους επαγγελματίες του πρ. ΟΑΕΕ έχασαν τη ρύθμιση, καθώς κινδυνεύουν με πλήρη αναβίωση της παλαιάς οφειλής πριν το διπλό κούρεμα προσαυξήσεων και βασικού χρέους μέσω του επανυπολογισμού. Αυτό σημαίνει πως το χρέος μπορεί να αυξηθεί για όσους εγκαταλείπουν οριστικά τις 120 δόσεις έως και 67%. Δεν φαίνεται να είναι λίγοι, άλλωστε, αυτοί που έχασαν τη ρύθμιση από παρανόηση, καθώς θεωρούσαν πως μπορούν να πληρώσουν την πρώτη δόση μέχρι τέλη Δεκεμβρίου…
Παράταση
Η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση έδωσε παράταση μέχρι 31 Μαΐου 2020 και σε 50.000 ασφαλισμένους οφειλέτες που δεν μπορούν ακόμη να οριστικοποιήσουν την ένταξή τους για τεχνικούς λόγους. Πρόκειται κυρίως για επαγγελματίες των πρ. ΟΑΕΕ – ΕΤΑΑ, που έκαναν μέχρι 7 Οκτωβρίου το πρώτο βήμα στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ για τον προσδιορισμό των παλαιών οφειλών τους ή για την επιβεβαίωση των ασφαλιστικών τους στοιχείων, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί δυνατό να ολοκληρωθούν πλήρως οι απαιτούμενες διαδικασίες με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν την ρύθμιση χωρίς δική τους υπαιτιότητα. Αν δεν προσδιοριστούν και αναρτηθούν οι οφειλές τους, δεν μπορούν να ολοκληρώσουν με ή χωρίς επανυπολογισμό το τελευταίο βήμα ένταξης. Σε αυτόν τον πληθυσμό δίνεται 5μηνο περιθώριο χρόνου έως 31 Μαΐου. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εγκύκλιο του ΚΕΑΟ, «η παράταση δόθηκε προκειμένου να μη χάσουν οι οφειλέτες μη μισθωτοί και πρώην ΟΓΑ το δικαίωμα υπαγωγής στη ρύθμιση για λόγους που δεν οφείλονται σε υπαιτιότητά τους, αλλά σε μη ολοκλήρωση της διαδικασίας βεβαίωσης της οφειλής τους από τον ΕΦΚΑ». Μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 7ης Οκτωβρίου εντάχθηκαν στις 120 δόσεις 432.550 οφειλέτες.

Πάνω από 88% των αιτήσεων με χρέη 4,52 δισ. ευρώ έχουν ήδη ολοκληρωθεί σε τελικό στάδιο με έγκριση από το ΚΕΑΟ. Εκκρεμεί η επεξεργασία και η ανάρτηση οφειλών για περίπου 50.000 αιτήσεις, κάτι που δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί στο σύνολό του για τεχνικούς λόγους μέχρι τέλη Δεκεμβρίου και γι αυτό δίνεται ανάσα έως τις 31 Μαίου.
Υπενθυμίζεται πως η ρύθμιση των 120 δόσεων περιλαμβάνει οφειλές από την εποχή της δραχμής και για ορισμένους κλάδους –όπως, για παράδειγμα, δικηγόρους Αθηνών ή επαρχίας, γιατρούς του πρ. ΤΣΑΥ κ.ά. – τα αρχεία δεν είναι πλήρη ώστε να προσδιοριστούν με ακρίβεια και να αναρτηθούν οι παλαιές οφειλές μέχρι το 2017. Ο εν λόγω πληθυσμός περιμένει με αγωνία την ανάρτηση των οφειλών του στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ για να ρυθμίσει στο ΚΕΑΟ.
Οι εν λόγω οφειλέτες πρέπει να παρακολουθούν την πλατφόρμα του ΕΦΚΑ ώστε όταν οριστικοποιηθούν και αναρτηθούν οι οφειλές τους να μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, να οριστικοποιήσουν –αν δεν το έχουν ήδη κάνει– την αίτηση στον ΕΦΚΑ και, ακολούθως, να υποβάλουν την τελική αίτηση για ρύθμιση στο ΚΕΑΟ.
Στη ρύθμιση των 120 δόσεων εντάχθηκαν:
86.000 εργοδότες (ΙΚΑ)- ρυθμίστηκαν 2,5 δισ. (εισπράχθηκαν 202,4 εκατ.)
200.000 ελεύθεροι επαγγελματίες (ΟΑΕ) – ρυθμίστηκαν 1,5 δισ. (εισπράχθηκαν 89 εκατ.)
80.000 αγρότες (ΟΓΑ) -ρυθμίστηκαν 252,6 εκ. (εισπράχθηκαν 12,7 εκατ.)

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου