Sunday, 25 September, 2022
Τελευταίες Ειδήσεις

Fitch: Μέτρια η έκθεση της Ελλάδας σε περίπτωση διακοπής του ρωσικού αερίου

Φυσικό αέριο: Ασταμάτητο το ράλι – Πάνω από τα 315 ευρώ η τιμή της μεγαβατώρας

Σύμφωνα με τον Fitch, η Αυστρία, η Γερμανία και η Ιταλία είναι οι πιο ευάλωτες χώρες της Δυτικής Ευρώπης στην περίπτωση διακοπής των ροών ρωσικού φυσικού αερίου

Η Αυστρία, η Γερμανία και η Ιταλία είναι οι πιο ευάλωτες χώρες της Δυτικής Ευρώπης στην περίπτωση διακοπής των ροών ρωσικού φυσικού αερίου, ενώ η έκθεση της Ελλάδας είναι μέτρια και άλλων χωρών της περιοχής χαμηλή, αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch σε έκθεσή του.

Όπως σημειώνει, η Γερμανία και η Αυστρία δεν διαθέτουν βιώσιμες βραχυπρόθεσμες εναλλακτικές ενεργειακές πηγές, ενώ η Ιταλία ένα από τα υψηλότερα ποσοστά φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα της μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Η Ρωσία χρησιμοποιεί το αέριο ως όπλο

Ο Fitch υπογραμμίζει ότι η μεγάλη μείωση των ροών ρωσικού αερίου, όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα, δείχνει πως η Ρωσία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει ως όπλο τις εξαγωγές αερίου.

Η ΕΕ μειώνει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο, αλλά οι περιορισμοί στην προσφορά και τις υποδομές σημαίνουν ότι μπορεί να χρειαστεί πάνω από τρία χρόνια για να αντισταθμίσει μία πλήρη διακοπή των ρωσικών προμηθειών. Ο δείκτης ποσοτικής ευαισθησίας του Fitch δείχνει ότι σε γενικές γραμμές οι δυτικές χώρες της ΕΕ είναι λιγότερο εξαρτημένες από τις κεντρικές και ανατολικές, με τις περισσότερες από τις πρώτες να έχουν χαμηλή έως μέτρια άμεση έκθεση. Ωστόσο, οι διαφορές μεταξύ των χωρών της Δυτικής Ευρώπης είναι μεγάλες και στο σύνολό της η περιοχή θα αντιμετώπιζε σοβαρό μακροοικονομικό σοκ στην περίπτωση πλήρους διακοπής των ροών.

Παράγοντες που μειώνουν την έκθεση

Στην ανάλυσή του, ο Fitch λαμβάνει υπόψη παράγοντες που περιορίζουν την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο, όπως τη διαφοροποίηση των πηγών και τη δυναμικότητα για εισαγωγές LNG. Αφού ληφθούν υπόψη οι παράγοντες αυτοί, ο οίκος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είναι «υψηλή» η έκθεση της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Αυστρίας, ενώ της Ελλάδας είναι «μέτρια» και άλλων δυτικών χωρών της ΕΕ «χαμηλή».

Φυσικό αέριο: Ασταμάτητο το ράλι – Πάνω από τα 315 ευρώ η τιμή της μεγαβατώρας

Η τιμή των συμβολαίων για παράδοση τον Σεπτέμβριο (TTF) έκλεισε χθες με αύξηση 13%, ενώ σήμερα σκαρφάλωσε περαιτέρω στα 315 ευρώ η μεγαβατώρα και στις 10.40 διαμορφωνόταν στα 309 ευρώ με άνοδο 5,7% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο

Ασταμάτητο είναι το ράλι των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, οι οποίες καταγράφουν νέο υψηλό ρεκόρ σήμερα, ξεπερνώντας το φράγμα των 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα καθώς η μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων 10ετιών έχει εντείνει τον ανταγωνισμό των χωρών για την εξασφάλιση προμηθειών.

Η τιμή των συμβολαίων για παράδοση τον Σεπτέμβριο (TTF) έκλεισε χθες με αύξηση 13%, ενώ σήμερα σκαρφάλωσε περαιτέρω στα 315 ευρώ η μεγαβατώρα και στις 10.40 διαμορφωνόταν στα 309 ευρώ με άνοδο 5,7% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.

Άνοδος 18% για το LNG στην Ασία

Εκρηκτική άνοδο 18% σημείωσαν και τα futures του υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ασία, φτάνοντας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Οι τιμές στην Ευρώπη είναι υπερδεκαπλάσιες από τον μέσο όρο για αυτή την περίοδο του έτους, αποσταθεροποιώντας τις οικονομίες, υπονομεύοντας το ευρώ και ασκώντας πίεση στους Ευρωπαίους πολιτικούς να αμβλύνουν τον αντίκτυπο από τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 10ετιών. Η διαταραχή στην προσφορά αερίου επιδεινώθηκε αυτή την εβδομάδα, εντείνοντας τον ανταγωνισμό με την Ασία για περιορισμένα φορτία LNG.

Μειωμένη η προσφορά και από τη Νορβηγία

Οι ροές ρωσικού αερίου παραμένουν περιορισμένες, ενώ αναμένονται χαμηλότερες ροές και από τη Νορβηγία έως τον Σεπτέμβριο λόγω έργων συντήρησης.

Στις ΗΠΑ, μία μεγάλη εγκατάσταση LNG, η οποία είχε υποστεί ζημιές από έκρηξη, δεν θα λειτουργήσει πριν από τον Νοέμβριο αντί του Οκτωβρίου που αναμενόταν. Η ΕΕ βασίζεται πολύ στις εξαγωγές από τις ΗΠΑ και τη Νορβηγία για να καλύψει το κενό που αφήνει η μείωση των ροών από τη Ρωσία λόγω των αντίποινων που επέβαλε η Μόσχα για τις κυρώσεις που της επέβαλε η Δύση. Ο αριθμός των θυμάτων από την έλλειψη αερίου αυξάνεται, με τις εταιρείες αλουμινίου και λιπασμάτων να πλήττονται σφοδρά από την έκρηξη του ενεργειακού κόστους.

Διακοπή του Nord Stream στις 31 Αυγούστου

Οι συνθήκες στην αγορά θα γίνουν ακόμη πιο σφιχτές καθώς η Gazprom θα σταματήσει τη ροή αερίου μέσω του Nord Stream για τρεις ημέρες για εργασίες συντήρησης, από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου, ενώ στην Ευρώπη υπάρχει ανησυχία ότι οι ροές μπορεί να μην ξαναρχίσουν μετά τις εργασίες.

Η μεγαλύτερη διάρκεια των εργασιών για την επαναλειτουργία του τερματικού σταθμού LNG, Freeport, στο Τέξας αναμένεται να αφαιρέσει τουλάχιστον δέκα φορτία από την αγορά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των traders. Η ροή αερίου από τη Νορβηγία στην Ευρώπη μέσω αγωγού μειώθηκε περίπου 5% από την περασμένη εβδομάδα καθώς αυξάνονταν οι προγραμματισμένες και μη διακοπές. Περισσότερες εργασίες προγραμματίζονται για τον Σεπτέμβριο.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου