Sunday, 19 May, 2024

Αλέξης Τσίπρας: Ανακοινώσεις σε δραματικούς τόνους από το Ζάππειο

Την παραίτησή του από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και την έναρξη διαδικασιών για εκλογή νέας ηγεσίας στο κόμμα

ανακοίνωσε από το Ζάππειο ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι νωρίτερα είχε υποβάλει την παραίτησή του από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου που συνεδρίασε σήμερα.

Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γίνει η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Αυτόν τον σκοπό υπηρετεί η απόφασή μου. Το εμείς πάνω από το εγώ είναι οδηγός για τις επόμενες διαδικασίες. Μπορεί κάποιοι να χαίρεστε, κάποιοι να λυπάστε, τα επόμενα χρόνια θα είναι όμως δύσκολα από κάθε άποψη. Δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσω να είμαι δίπλα στα μέλη του κόμματος. Το ταξίδι συνεχίζεται

Θα ήταν υποκριτικό αυτό τον νέο κύκλο να μην τον στηρίξω με τις πράξεις. Έχω εμπιστοσύνη στο ανθρώπινο δυναμικό του κόμματος. Αποφάσισα να προτείνω την εκλογή νέας ηγεσίας από τα μέλη του κόμματος. Την άμεση προσφυγή στις διαδικασίες που δεν θα είμαι υποψήφιος.

Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ είναι η άμεση προτεραιότητα

-Οφείλουμε να αναδιοργανωθούμε άμεσα όλοι χωρίς να χάσουμε μια ημέρα. Ήρθε η ώρα να ανοίξει ένας νεός κύκλος. Το εκλογικό σώμα έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ μια διπλή εντολή: να ανταποκριθεί στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να αλλάξει δραστικά αν θέλει να διεκδικήσει εκ νέου τη διακυβέρνηση της χώρας. Δηλώνω περήφανος για όσα πετύχαμε. Είχα την τύχη και την τιμή για την οποία χρωστάω ευγνωμοσύνη στους συντρόφους μου να είμαι ο πρώτος αριστερός πρωθυπουργός. Ένα μικρό κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κορμός της δημοκρατικής παράταξης.

-Αυτό αφορά πρώτα εμένα που ήμουν επικεφαλής στον ιστορικό κύκλο που κλείνει. Παρέλαβα σε ηλικία 34 ετών ένα μικρό κόμμα της αριστεράς. Το ταξίδι που κάναμε μαζί ήτταν επικίνδυνο ορισμένες φορές αλλά συναρπαστικό

-Προσθέτω σε όλα αυτά την ανάγκη να εφεύρουμε νέο ΣΥΡΙΖΑ που με σεμνότητα και ανοιχτά μάτια να διαβάσει τα νέα ρεύματα της κοινωνίας και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες αυτών που θέλει να εκπροσωπεί

-Στη δήλωσή μου μετά τις εκλογές μίλησα για δύσκολες αποφάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, να ανανεώσουμε το στελεχικό δυναμικό από πάνω προς τα κάτω δείχνοντας εμπιστοσύνη σε νέους ανθρώπους. Έχω την εμπειρία αυτές τις αποφάσεις να μην τις παίρνω εν θερμώ και αυτό έκανα για τρία 24ωρα με το μαξιλάρι μου γιατί ξέρω ότι οι αποφάσεις έχουν επιπτώσεις και σε άλλα πρόσωπα

-Είναι ορισμένες στιγμές που καλείσαι να πάρεις κρίσιμες αποφάσεις να σταθείς απέναντι στην ιστορία σε όσους σε στήριξαν…

Να μπούμε σε μια διαδικασία βαθιάς ανανέωσης και επανίδρυσης που θα αγκαλιάζει όλα τα μέλη και τους φίλους του κόμματος. Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ είναι η άμεση προτεραιότητα.

Αυτό αφορά την ποιότητα της δημοκρατίας μας, το μέτωπο απέναντι στην ακροδεξιά και τον φασισμό. Αυτή την πεποίθηση μου για την ανάγκη ανανέωσης και επανίδρυσης θα ήταν υποκριτικό να την προτείνω μόνο με το λόγο μου αν δεν την υπηρετώ και με την πράξη μου.

Εγώ κατανοώ την ανάγκη για ένα νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ και αποφάσισα να παραμερίσω για να περάσω.

Έχω εμπιστοσύνη στο δυναμικό του κόμματος μας, στην κοινωνία και την αριστερά.
Αποφάσισα να προτείνω την άμεση προσφυγή στις σχετικές διαδικασίες για την εκλογή νέου αρχηγού, στις οποίες φυσικά δεν θα είμαι υποψήφιος.
Θα είμαι παρών, όμως πριν και μετά από αυτές.

Το δικό μου γοητευτικό στοιχείο προσωπικής πρόκλησης: να αποδείξω ότι στη ζωή και στην πολιτική μπορείς να είσαι μάχιμος και δημιουργικός και χωρίς αξιώματα. Να αποδέιξω ότι η μάχη για τις ιδέες δεν ορίζεται από την καρέκλα που κατέχει κανείς.

Θέλω να δεσμευτώ ότι θα συνεχίσω να είμαι δίπλα τους, διότι το ταξίδι συνεχίζεται και η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν έχουμε ακόμα ταξιδέψει. Τα επόμενα χρόνια δεν θα είναι εύκολα για κανέναν μας. Ζούμε σε μια περίοδο κρίσεων σε ένα ασταθές οικονομικό περιβάλλον. Η πίστη στις αξίες μας, η προσήλωση μας στην δημοκρατία και την ελευθερία, η αγάπη για τον άνθρωπο και την πατρίδα, το εμείς πάνω από το εγώ, είναι ο δρόμος για να ξεπεράσουμε όλες αυτές τις δυσκολίες.

Ένας νέος ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γίνει η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Αυτόν τον σκοπό θα υπηρετώ πάντα. Την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου