Friday, 1 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Αλέξης Τσίπρας στους Πρωταγωνιστές: «Μόνη λύση η προοδευτική διακυβέρνηση»

Συνέντευξη στον Alpha και στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές» με τον Σταύρο Θεοδωράκη παραχώρησε το βράδυ της Δευτέρας (16/5)

ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν από τις κυριακάτικες εκλογές. «Θέλω μία κυβέρνηση σταθερή. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε μία σταθερή προγραμματική βάση», ήταν το μήνυμα Τσίπρα.

«Έχουμε μεγαλύτερη γνώση και εμπειρία των προβλημάτων. Κυβερνήσαμε στις δυσκολότερες συνθήκες μετά τη Μεταπολίτευση και τα καταφέραμε» είπε αρχικά ο κ. Τσίπρας απαντώντας πως τον βρίσκει η σημερινή πολιτική συγκυρία σε σχέση με μια δεκαετία πριν, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ γινόταν αξιωματική αντιπολίτευση με τον ίδιο αρχηγό.

Αναφερόμενος στη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών άσκησε κριτική στην κυβέρνηση: «Να δώσει την ευθύνη στον σταθμάρχη λες και δεν ήταν κομματικό ρουσφέτι, λες και δεν διορίστηκε παράνομα με τη νομιμοποίηση εκ των υστέρων από τον υπουργό των Τεμπών, τον κύριο Καραμανλή. Το ζήτημα είναι πως πάμε από εδώ και πέρα πως θα γίνουμε ουσιαστικά Ευρώπη από εδώ και πέρα».

«Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων πρέπει να γίνει σε άλλο πλαίσιο και με σοβαρό τρόπο… Αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι η λογοδοσία, η διαφάνεια, οι θεσμοί της αξιοκρατίας που όλοι θα πρέπει να τους τηρούμε… Να πάμε σε ένα πλαίσιο λειτουργίας, όπου η Βουλή θα έχει σημαντικό ρόλο, τα κόμματα θα κυβερνούν με διαφάνεια» συμπλήρωσε ο ίδιος. «Αν ήταν στο χέρι μας να μην ιδιωτικοποιήσουμε τα τρένα θα το κάναμε, δίχως να αποκλείουμε τον ανταγωνισμό από μια ιδιωτική εταιρία, το αντίθετο. Αλλά να μην λέμε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις για όλα είναι λύση. Πρέπει να θυμηθούμε την αξία των δημόσιων αγαθών όπως το νερό και η ενέργεια» τόνισε επίσης ο κ.Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση για τα δημόσια αγαθά με αφορμή τα Τέμπη.

Μιλώντας για την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στη Δημόσια Παιδεία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε πως «οι πανελλαδικές είναι ίσως η πιο αδιάβλητη διαδικασία σε αυτή τη χώρα, αλλά ίσως και η πιο άδικη γιατί τα παιδιά σε τρεις ώρες θα καθορίσουν το μέλλον τους. Πιστεύω ότι για τις σχολές χαμηλής ζήτησης να υπάρχει η δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης και δεν είναι δίκαιο να μένουν 20.000 φοιτητές εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ούτε να μαραζώνουν τμήματα της περιφέρειας». «Θα πρέπει να επενδύσουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Δεν μπορεί να έχεις καλά πανεπιστήμια, χωρίς δημόσιες δαπάνες…

Δεν μπορεί να φτιαχτεί ελληνικό Χάρβαρντ, είμαστε σε άλλο εκπαιδευτικό σύστημα, μην συγκρίνουμε τα ανόμοια. Αν έρθουν αντίστοιχα Χάρβαρντ να το συζητήσω. Στην Ευρώπη υπάρχουν 2.000 δημόσια πανεπιστήμια. Αυτή τη στιγμή έχουμε ΙΕΚ… φούφουτος και αυτό δεν μπορεί να είναι προτεραιότητα μου, ιδίως σε μια χώρα που στο όνομα του σπασίματος των μονοπωλίων που συμφέρει κάποιους νεοφιλελεύθερους που θέλουν την Παιδεία πεδίο ακραίας κερδοσκοπίας» τόνισε ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας.

«Χάσαμε μια μεγάλη ευκαιρία για την απλή αναλογική το 2016 όταν δεν μπορέσαμε να πάμε σε συγκλίσεις με εσάς [σ.σ. το Ποτάμι του Σ. Θεοδωράκη] και τη Φώφη Γεννηματά ώστε να έχουμε ένα εντελώς διαφορετικό πολιτικό σύστημα, με σταθερές πολυκομματικές κυβερνήσεις όπως σε άλλες χώρες της Ευρώπης» ανέφερε έπειτα ο κ. Τσίπρας.

«Ο Γιάνης Βαρουφάκης έκανε πολύ μεγάλο δώρο στον Κυριάκο Μητσοτάκη… Θέλω μία κυβέρνηση σταθερή. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε μία σταθερή προγραμματική βάση. Είναι φανερό ότι λογοδοσία των υπαιτίων του παρακράτους με κυβέρνηση ΝΔ δεν θα υπάρξει. Αλλά ο κ. Ανδρουλάκης θα πρέπει να αποδεχτεί ότι μόνη λύση είναι η κυβέρνηση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ» είπε ακόμη αναφερόμενος στην προοπτική συγκρότησης προοδευτικής διακυβέρνησης.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου