Thursday, 18 April, 2024

Αντιδράσεις στις προτάσεις κυβερνησιμότητας των δήμων

Έντονες αντιδράσεις δημιούργησαν οι προτάσεις που έφεραν σύμβουλοι της ΚΕΔΕ στο Διοικητικό Συμβούλιο καθώς μέσα και έξω από αυτό

χαρακτηρίστηκαν «προδήλως αντισυνταγματικές».
Εισηγητής των προτάσεων ήταν ο κ. Παναγιώτης Μαϊστρος ο οποίος στην αρχή της ομιλίας του τόνισε ότι υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα καθώς δύο όργανα (Δήμαρχος και Δημοτικό Συμβούλιο) που δεν ταυτίζονται κατ΄ανάγκη πολιτικά, εκλέγονται απ΄ευθείας από τον λαό και έχουν την ανάλογη νομιμότητα και εξουσία.
Παρακάμπτοντας λοιπόν αυτή την πραγματικότητα και θέλοντας να εξασφαλίσει την κυβερνησιμότητα των δήμων η συμβουλευτική ομάδα της ΚΕΔΕ πρότεινε, την κατάργηση του άρθρου 76 του ν. 4555/2018 και την σύσταση της Οικονομικής Επιτροπής και της Ποιότητας Ζωής όπου τα 5/7 ή τα 6/9 ή 7/11 να επιλέγονται από το Δήμαρχο και τα 2/7 ή τα 3/9 ή τα 4/11 με απλή αναλογική από την αντιπολίτευση.
Για την διαμόρφωση της θεσμικής πλειοψηφίας προτάθηκε η αναγνώριση των Συμπράξεων.
Αυτή η τροποποίηση σε συνδυασμό με μια άλλη διάταξη που προτείνεται να προστεθεί μετά την παρ 1 του άρθρου 58 του ν. 3852/2010 και να προβλέπει ότι «στην περίπτωση που το δημοτικό συμβούλιο δεν εγκρίνει σε δύο διαδοχικές συνεδριάσεις του που απέχουν μεταξύ τους τουλάχιστον πέντε εργάσιμες μέρες τις εισηγήσεις της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής για τη λήψη απόφασης του δημοτικού συμβουλίου και δημιουργείτε κίνδυνος ζημιάς των δημοτικών συμφερόντων, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου αναπέμπει το θέμα στην επιτροπή που το εισηγήθηκε η οποία λαμβάνει και τη σχετική τελική απόφαση” εγείρει τις αντιδράσεις.
Και πιο πάνω αναφέρεται: “η οικονομική επιτροπή εγκρίνει όλες τις τροποποιήσεις του προϋπολογισμού του Δήμου εφόσον διατηρείται το συνολικό ύψος των προβλεπόμενων εσόδων και εξόδων του”.
Ο συνδυασμός των παραπάνω προτάσεων, σήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Οχι μόνο ο κ. Μπίρμπας επικεφαλής της ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στην ΚΕΔΕ, αλλά και ο κ. Λαμπάκης μέλος της πλειοψηφίας και ο κ. Ζυγούρης νομικός σύμβουλος της ΚΕΔΕ έθεσαν θέμα αντισυνταγματικότητας και απόλυτης παντοκρατορίας του δημάρχου, αφού ουσιαστικά καταργείται ο ρόλος του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο δήμαρχος φτιάχνει την δική του σύνθεση στις Επιτροπές και όπου το Δ.Σ. διαφωνεί αποφασίζουν οι επιτροπές.
Θύελλα αντιδράσεων όμως έχει σηκωθεί και από ένα μεγάλο πλήθος επικεφαλής μειζόνων αντιπολιτεύσεων από όλους τους πολιτικούς χώρους. Ιδιαίτερα από εκείνους που ήρθαν πρώτοι την πρώτη Κυριακή και τελικά έχασαν στον δεύτερο γύρο (69 δήμοι). Εκείνοι ειδικά που διαθέτουν την ισχυρότερη δημοτική ομάδα στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν μπορούν να το δεχθούν με τίποτα.
Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που διαθέτουν ίση δύναμη δημοτικών συμβούλων με το δήμαρχο ή αυτοί που υπολείπονται κατά έναν ή δύο.
Όπως έχει γράψει από την πρώτη στιγμή το myota.gr. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να μειώσει τον βαθμό του δημαρχοκεντρικού συστήματος και πέτυχε ακριβώς το αντίθετο. Για να κυβερνηθούν οι δήμοι θα οδηγηθούμε στην κατάργηση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Σημαντική πάντως ήταν η παρέμβαση του νομικού συμβούλου της ΚΕΔΕ κ. Πάνου Ζυγούρη ο οποίος ανέφερε τον κίνδυνο να ασκηθούν προσφυγές και να δικαιωθούν μετά από ένα μεγάλο διάστημα όπου οι δήμοι θα έχουν λάβει αποφάσεις και θα έχουν ήδη λειτουργήσει.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου