Friday, 19 July, 2024

Απόψε η εκδήλωση των τριών της Ν. Αριστεράς. Ποιοι ζήτησαν διαγραφή Τεμπονέρα

Τεμπονέρας, Χριστοδουλάκης και Αχτσιόγλου σπάνε το ρόδι της συζήτησης για την επόμενη ημέρα της Κεντροαριστεράς,

και στη σημερινή εκδήλωση δίνουν δυναμικά το «παρών» εκπρόσωποι παραγωγικών, συνδικαλιστικών και αυτοδιοικητικών φορέων.

Οι διοργανωτές και οι κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης «απέναντι στην κυριαρχία Μητσοτάκη, ποιος»; αναμένουν απόψε το Θέατρο Άλφα στην Πατησίων να είναι κατάμεστο.

Και οι τρεις συμμετέχοντες έχουν εργαστεί ώστε η εκδήλωση να αποκτήσει έναν χαρακτήρα κοινωνικής γείωσης και όχι πολιτικής συγκόλλησης, αλλά τη ίδια στιγμή δεν κρύβουν την πρόθεσή τους να αποτελέσει και τομή για την ανασύνθεση και την ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς.

Στην Κουμουνδούρου επικρατεί νευρικότητα και η συζήτηση στον 7ο όροφο φαίνεται ότι ήταν έντονη μεταξύ των νεοπροεδρικών για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσει ο κ. Κασσελάκης τον Διονύση Τεμπονέρα.

Ο δεύτερος, ως βασικός συντελεστής της εκδήλωσης και εμπνευστής της δημιουργίας του Μετώπου Δημοκρατίας που έχει προτείνει για την αντιμετώπιση της Δεξιάς του Κυριάκου Μητσοτάκη σε επίπεδο κοινωνικής κινητικότητας και σε δεύτερο χρόνο σε επίπεδο πολιτικής συνεννόησης και συνεργασίας, δέχτηκε σφοδρά πυρά για την πρωτοβουλία του.

Ένα στοιχείο που προκαλεί εσωκομματικές αναταράξεις είναι η παρουσία 40 μελών της ΚΕ στην εκδήλωση, που δεν έχει τη στήριξη της Κουμουνδούρου, αλλά κυρίως πολλών πρώην βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των επικεφαλής των παρατάξεων του κόμματος σε δήμους και περιφέρειες από όλη τη χώρα.

Η νομιμοποιητική παρουσία όλων αυτών σε μια εκδήλωση με την «αποστάτρια» Έφη Αχτσιόγλου, που αποτελεί κόκκινο πανί για τον κ. Κασσελάκη, μόνο χαμόγελα δεν φέρνει στην Κουμουνδούρου.

Με το φάσμα της αμφισβήτησης της ηγεσίας να πλανάται και με τη συζήτηση να υποδαυλίζεται και από τοποθετήσεις για υπέρβαση των υπαρχόντων πολιτικών σχηματισμών, ο κ. Τεμπονέρας εγκαίρως έκρινε σκόπιμο να κλείσει σενάρια αμφισβήτησης του προέδρου Κασσελάκη.

Ο ίδιος αργά χθες το βράδυ, με διαρροή του, ξεκαθάριζε: «Μακριά από εμάς και από εμένα προσωπικά κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης και αποπροσανατολισμού. Ποτέ δεν επιδοκιμάσαμε διασπαστικές κινήσεις».

Τηλεφώνημα-τελεσίγραφο

Η τοποθέτηση αυτή δεν ήρθε τυχαία, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κασσελάκης γινόταν δέκτης ακόμη και σκληρών εισηγήσεων για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσει το στέλεχος της Πολιτικής Γραμματείας, ο οποίος λίγους μήνες πριν έμπαινε στο κάδρο της δεύτερης διάσπασης μαζί με τους Χαρίτση και Αχτσιόγλου. Ήδη από το βράδυ της Κυριακής κυκλοφόρησαν φήμες ακόμη και για διαγραφή του, ενώ στη συνέχεια φαίνεται πως έγιναν και εισηγήσεις στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να τον καλέσει στο τηλέφωνο για να του αφήσει τελεσίγραφο, προειδοποιώντας τον ακόμη και με διαγραφή εάν από την εκδήλωση προκύψει αμφισβήτηση της ηγεσίας. Μέχρι και αργά χθες τη νύχτα το τηλεφώνημα δεν είχε γίνει και φαίνεται ότι έως εκείνη την ώρα επικράτησαν οι ψυχραιμότερες φωνές, που πρότειναν να αφήσουν να περάσει η εκδήλωση χωρίς εντάσεις που θα έριχναν και πάλι τον ΣΥΡΙΖΑ στην εσωστρέφεια.

Το να ακυρωνόταν μια τέτοια εκδήλωση θα ήταν αδύνατον, και γι’ αυτόν τον λόγο ο κ. Τεμπονέρας, στην ίδια διαρροή, φρόντισε και εκείνος με τη σειρά του να βάλει την κυβερνησιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ σε πρώτο πλάνο, καλώντας και την ηγεσία ουσιαστικά να προχωρήσουν όλοι μαζί «μακριά από μικροκομματικές περιχαρακώσεις και εσωστρέφειες για τη μεγάλη ανατροπή απέναντι στα έργα και στις ημέρες της κυβέρνησης της Δεξιάς».

Στο ΠΑΣΟΚ, αντίθετα, φαίνεται ότι η ηγεσία ξεπέρασε το αρχικό σοκ και τώρα ο Μανώλης Χριστοδουλάκης καλείται να τοποθετηθεί σε ένα πλαίσιο που δεν θα υπερβαίνει την ηγεσία Ανδρουλάκη, ούτε όμως και θα περιχαρακώνεται στα στενά όρια της Χαριλάου Τρικούπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χριστοδουλάκης, ως «στρατιώτης της παράταξης», όπως διαμηνύει από την πρώτη στιγμή που διέρρευσε η εκδήλωση, θα οριοθετήσει πολιτικά τον λεγόμενο «προοδευτικό χώρο», αλλά θα δώσει και το σαφές στίγμα της ιστορικής αναφοράς του, όπως εκείνος τον αντιλαμβάνεται αλλά και το ΠΑΣΟΚ διαχρονικά. Ιδιαίτερη αναφορά αναμένεται να κάνει και στο ζήτημα της πάλης των γενεών που αντιπαρατίθενται, άλλοτε με όρους ιδιοκτησίας και άλλοτε με όρους ανανέωσης της προοδευτικής παράταξης, και, όπως αναμένεται να πει, θα πρέπει να γίνει μετάβαση στην εποχή της σύνθεσης των γενεών.

Για τη Νέα Αριστερά η σημερινή εκδήλωση είναι μια σημαντική ευκαιρία να ξανασυστηθεί και έχουν προετοιμαστεί για μια δυναμική εμφάνιση.

Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, στη Νέα Αριστερά δεν υπάρχει άγχος ηγεσίας, και για τον λόγο αυτόν θα δώσουν το «παρών» και βουλευτές. Η Έφη Αχτσιόγλου, σύμφωνα με πληροφορίες, προσέρχεται στην εκδήλωση ώστε να εκφράσει τη θέση του κόμματος συλλογικά για την ανάγκη να οικοδομηθεί μια κοινωνική συμμαχία από όλους όσοι ασφυκτιούν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, θέτοντας το διακύβευμα αυτού του διαλόγου, καθώς «το ζητούμενο είναι με ποια στρατηγική θα μπορέσουν να εκφραστούν κυρίαρχα πολιτικά» αυτοί οι πολίτες που στρέφουν το βλέμμα τους στην Κεντροαριστερά.

Παρόντες Ιωακειμίδης, Δραγασάκης. Χαιρετίζει ο Κατσιφάρας  

Μέχρι τώρα θετικά έχουν ανταποκριθεί σειρά προσώπων και προσωπικοτήτων του προοδευτικού χώρου. Σε επίπεδο προσωπικοτήτων ενδιαφέρον έχει η παρουσία του Γιάννη Δραγασάκη, όπως όμως και πολλών εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης οι οποίοι έγιναν σημαία συνεργασίας των κομμάτων.

Τέτοια πρόσωπα είναι ο Γιώργος Ιωακειμίδης, πρώην δήμαρχος Νίκαιας και υποψήφιος για την Περιφέρεια της Αττικής, και ο πρώην περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο οποίος όμως θα στείλει χαιρετισμό και δεν θα παρευρεθεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Πρόκειται για δύο συμβολικές περιπτώσεις αιρετών της Αυτοδιοίκησης που είχαν τη στήριξη και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ και κατέγραψαν ο καθένας τη δική του δυναμική, συνενώνοντας άκρως ανταγωνιστικές δυνάμεις στον χώρο σε δύσκολες πολιτικές περιόδους.

Η κινητοποίηση είναι έντονη και σε συνδικαλιστικό επίπεδο, ενώ μεγάλο βάρος πέφτει και στο σκέλος της εκπροσώπησης των παραγωγικών τάξεων, με τους προέδρους της ΓΣΕΒΕΕ (Καββαθάς) και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Χατζηθεοδοσίου) να δίνουν και εκείνοι το «παρών».

Πηγή: www.iefimerida.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου