Thursday, 20 June, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Γεραπετρίτης: Έρχονται εξελίξεις στην Ευρώπη από τον συνασπισμό των τριών κυρίαρχων δυνάμεων

«Είναι βέβαιο, ότι θα υπάρξουν εξελίξεις στην Ευρώπη, τόσο σε επίπεδο κρατών όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε αρχικά ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στην ΕΡΤ για τις πολιτικές και τις γεωπολιτικές εξελίξεις μετά το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης.

Και συνέχισε: «Σε επίπεδο κρατών στα δύο μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη, τους κινητήριους μοχλούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γαλλία και Γερμανία, να έχουμε αποτελέσματα τα οποία ανατρέπουν την καθεστηκυία πολιτική τάξη.

Στη μεν Γαλλία έχουμε σωρευτικά την ακροδεξιά περίπου στο 37% και μια σαφή ήττα του προέδρου Μακρόν, στη δε Γερμανία έχουμε τους Σοσιαλδημοκράτες που βρίσκονται στην κυβέρνηση συνεργασίας να είναι στην τρίτη θέση. Αναμένουμε και στις δύο περιπτώσεις σημαντικές εξελίξεις», εξήγησε αρχικά.

Σχετικά με το πώς μπορεί να επηρεαστεί η σταθερότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη με τα αποτελέσματα αυτά, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε: «Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη θα πρέπει να πορευθεί με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών, τα οποία έχουμε.

Οι αλλαγές οι οποίες υπάρχουν στο μείγμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – γιατί ξεχνάμε ότι οι σημερινές εκλογές ήταν πρωτίστως για τη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – δεν έχουμε μεγάλες αλλαγές στη σύνθεση.

Υπάρχει μία ενίσχυση κυρίως του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο ανήκει και η Νέα Δημοκρατία, μια σχετική ενίσχυση της ακροδεξιάς και μία ύφεση στους Σοσιαλιστές και στους Φιλελεύθερους της ομάδας Μακρόν, οι οποίοι είναι τρίτη δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Όμως, με βάση τα έως τώρα δεδομένα, υπάρχει η δυνατότητα με έναν μεγάλο συνασπισμό, ο οποίος θα δημιουργηθεί από τις τρεις κυρίαρχες δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δηλαδή το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τους Σοσιαλιστές και το Ρηνιου, να υπάρξει η ηγεσία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και είναι κάτι το οποίο θα γίνει».
Ο Υπ. Εξωτερικών ανέφερε πως, «ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει αναλάβει τις διεργασίες μαζί με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας, έτσι ώστε να υπάρξουν οι αναγκαίες εκείνες πολιτικές συναινέσεις για να έχουμε ηγεσία στην Ευρώπη. 16 Ιουλίου θα συνέλθει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο, έτσι ώστε να έχουμε τη συγκρότηση του Κοινοβουλίου και εάν καταστεί δυνατό, με βάση τις ομάδες, τις πολιτικές ομάδες που θα έχουν σχηματιστεί, να έχουμε και την εκλογή της νέας ή του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Σχολιάζοντας το ότι ο Μακρόν θέλει τον Ντράγκι για πρόεδρο της Επιτροπής, δήλωσε: «Είναι κάτι το οποίο θα αναμένουμε να δούμε. Απομένουν μέχρι τη συγκρότηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περίπου 40 ημέρες, είναι πάρα πολύ κρίσιμες για το μέλλον της Ευρώπης».

Υπενθύμισε επίσης πως: «Ψηφίσαμε για την Ευρώπη, η οποία Ευρώπη αυτή τη στιγμή μετασχηματίζεται, καθίσταται μία γεωπολιτική Ευρώπη. Δεν είναι πια μια απλή οικονομική πολιτική ένωση. Είναι μία γεωπολιτική ένωση η οποία ανθίσταται απέναντι σε πολέμους στην περιοχή μας. Είναι αναγκαίο να υπάρξουν οι συνθέσεις εκείνες έτσι ώστε να έχουμε Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θέλω επίσης να θυμίσω γιατί κι αυτό είναι σημαντικό, ότι από 1η Ιουλίου την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναλαμβάνει η Ουγγαρία και ότι αυτό μπορεί να έχει. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να είναι συγκροτημένα τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις οποιεσδήποτε δυσκολίες».

Όσο για το αν τον προβληματίζει το σκηνικό αυτό της Ευρώπης αλλά και η πιθανή εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ, ο κ. Γεραπετρίτης είπε: «Είμαστε προβληματισμένοι. Tα τελευταία χρόνια, την τελευταία πενταετία, έχουν υπάρξει σαφή βήματα προς μία ουσιαστική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι τόσο στη Δύση αλλά και απέναντι στην Ανατολή. Είναι σημαντικό να έχουμε γεωπολιτική αυτονομία, ενεργειακή αυτονομία, πολιτική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τον λόγο αυτό, μολονότι σίγουρα θα υπάρξουν αναταράξεις εξαιτίας των αποτελεσμάτων όπως προέκυψαν, το βέβαιο είναι ότι η πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πρόκειται να ανακοπεί». Πρόσθεσε πως, «είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι έχουμε μπροστά μας μια θητεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία είναι πολύ κρίσιμη για τα συμφέροντα της Ελλάδος και δυστυχώς δεν υπήρξε εκτενής συζήτηση και διαβούλευση για τα ζητήματα της Ευρώπης κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Η επόμενη πενταετία θα είναι η πενταετία της αγροτικής ανάπτυξης, της Ευρώπης, της ανταγωνιστικότητας απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες και απέναντι στην Κίνα, της εφαρμογής του Συμφώνου Μετανάστευσης και κυρίως της νέας γεωπολιτικής Ευρώπης απέναντι στον κόσμο. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να έχουμε μια ισχυρή ελληνική φωνή».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου