Friday, 23 April, 2021

Διαφωνεί ο Φίλης με την “κ.λοτούμπα” του Αλέξη Τσίπρα για το Ελληνικό

Κλυδωνισμούς στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να προκαλέσει η στάση του Νίκου Φίλη για το Ελληνικό, καθώς ο βουλευτής

καταψήφισε το σχετικό νομοσχέδιο, εκτός της κεντρικής γραμμής του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Σημειώνεται ότι σε αντίθεση με τις κινητοποιήσεις του παρελθόντος και την υπονόμευση της επένδυσης στο Ελληνικό από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τελικά ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε το κόμμα του να ψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο, τουλάχιστον επί της αρχής, σε μια προσπάθεια να πείσει ότι το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς δεν είναι αντίθετο με τις επενδύσεις.
Δεν έπεισε όμως τον βουλευτή Νίκο Φίλη- αλλά και τον Θοδωρή Δρίτσα- που με δεικτικό τρόπο σχολίασε ότι στηρίζει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, οχι όμως και το νομοσχέδιο Μητσοτάκη. Στέλνοντας έτσι μήνυμα στον επικεφαλής του κόμματος ότι εκείνος μένει σταθερός στις απόψεις του, σε αντίθεση με την ηγεσία της Κουμουνδούρου που έκανε “κωλοτούμπα”.
Σε δήλωσή του ο Νίκος Φίλης, αφού αναλύει γιατί διαφώνησε με την ψήφιση του Σ/Ν, υποστηρίζει ότι οι ρυθμίσεις που προωθούνται σε αυτό υπονομεύουν τα όσα είχε καταφέρει για το Ελληνικό ο ΣΥΡΙΖΑ, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τη ηγεσία του κόμματος πως “η σύγχρονη Αριστερά οφείλει να στέλνει καθαρό μήνυμα δημοκρατίας, σεβασμού του δημόσιου χώρου και οικολογικής προοπτικής”.
Υπενθυμίζουμε πως η σύμβαση για τη διανομή του ακινήτου του Ελληνικού κυρώθηκε με ευρεία πλειοψηφία, με τον ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίζει επί της αρχής το κυβερνητικό νομοσχέδιο. Από την ψηφορία απείχε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας.
“Το μέλλον της Ελλάδας του 21ου αιώνα δεν μπορεί να είναι να γίνει μια θλιβερή βαλκανική απομίμηση του Λας Βέγκας”.
Συγκεκριμένα, ο Νίκος Φίλης στη δήλωσή του αναφέρει τα εξής:
“Γιατί δεν συμμετείχα στην ψηφοφορία για το Ελληνικό
Ο νόμος για το Ελληνικό που ψηφίστηκε σήμερα, υπονομεύει τη ρύθμιση που, σε συνθήκες μνημονίων, είχε καταφέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Συνιστά μάλιστα επικίνδυνο βήμα προς τα πίσω, αν αναλογιστούμε ότι δεν υφίστανται πλέον οι μνημονιακοί καταναγκασμοί, ενώ σε όλο τον κόσμο σημειώνεται δραματική επιδείνωση της κλιματικής κρίσης.
Μέσα στην πανδημία, σε μια περίοδο που η αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης αναδεικνύεται σε επείγουσα προτεραιότητα για τη ζωή, προτείνεται η επιστροφή στο μοντέλο ανάπτυξης που γεννά παρόμοιες κρίσεις, στη λατρεία των επενδύσεων χωρίς σεβασμό στο περιβάλλον και στην αρπακτική εμπορευματοποίηση των δημόσιων χώρων. Φτάνοντας, μάλιστα, στην περίπτωση του κυβερνητικού σχεδίου για το Ελληνικό, ακόμα και στον αποκλεισμό των κατοίκων των όμορων περιοχών και όλου του λεκανοπεδίου από την πρόσβαση στη θάλασσα. Στο διάγραμμα διανομής, προβλέπεται μια ολόκληρη τεθωρακισμένη και περίκλειστη πόλη, για την επίδειξη στους πληβείους ενός αναιδούς και προκλητικού πλούτου. Κάτι απεχθές για τον πολιτισμό μας, που συναντιέται μόνο σε τριτοκοσμικές “μπανανίες”.
Αυτή η προοπτική και το μοντέλο ανάπτυξης που προωθείται, είναι εχθρική για τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και ιδιαίτερα των νέων, που αυτή την περίοδο βιώνουν τις επιπτώσεις της κρίσης, των πάσης φύσεως αποκλεισμών και την αστυνομική βαρβαρότητα. Η σύγχρονη Αριστερά οφείλει να στέλνει καθαρό μήνυμα δημοκρατίας, σεβασμού του δημόσιου χώρου και οικολογικής προοπτικής.
Με αυτές τις σκέψεις και με σταθερή και αταλάντευτη στάση υπέρ του δημοσίου συμφέροντος δεν συμμετείχα στη ψηφοφορία στη Βουλή για τη σύμβαση για το Ελληνικό. Εξακολουθώ να υποστηρίζω το σχέδιο και την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά, όχι το νομοσχέδιο του κ. Μητσοτάκη που την ανατρέπει.
Το μέλλον της Ελλάδας του 21ου αιώνα, 200 χρόνια μετά την επανάσταση του 1821, δεν μπορεί να είναι να γίνει μια θλιβερή βαλκανική απομίμηση της Νεβάδας και του Λας Βέγκας. Το μέλλον των νέων της πατρίδας μας δεν είναι ο τζόγος, οι γκρουπιέρηδες και οι διεθνείς ραντιέρηδες, που μετά τα ιδιωτικά περιουσιακά στοιχεία, έρχονται να διαμοιράσουν και τη δημόσια γη των Ελλήνων”.
Η διαφοροποίηση Νίκο Φίλη φαίνεται ότι είναι η κορυφή του παγόβουνου, καθώς το θέμα έχει προκαλέσει εντάσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και είναι πολλοί εκείνοι που διαμαρτύρονται για την κωλοτούμπα του Προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα. Μεταξύ αυτών είναι και το στέλεχος του κόμματος Πάνος Λάμπρου που ανέβασε στο facebook σχόλιο, γράφοντας Σύμβαση για το Ελληνικό: ΟΧΙ ευχαριστώ..
Σημειώνεται ότι στη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου στη συζήτηση του σχετικου νομοσχεδίου, αντι του Ευκλείδη Τσακαλώτου που ήταν ασθενής, τοποθετήθηκε ο Γιάννης Ραγκούσης, αντι του Πάνου Σκουρλέτη που δήλωσε απροθυμία…

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου