Friday, 23 February, 2024

Δυσφορία στον ΣΥΡΙΖΑ για το μυστηριώδες ταξίδι Κασσελάκη στο Παρίσι

Μια κενή σελίδα στο πρόγραμμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ήταν αρκετή, για να δοκιμάσει τα όρια των αντοχών αρκετών στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν στο λευκό της ατζέντας προστέθηκε εξαίφνης χθες η λέξη «Παρίσι».

Μολονότι το δικαίωμα της ιδιωτικότητας παραμένει απαράγραπτο ακόμη και για κορυφαία πολιτικά πρόσωπα, εντούτοις η είδηση του μυστηριώδους ταξιδιού του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είχε μείνει μυστική από την Κουμουνδούρου και ως τέτοια προκάλεσε οριζόντια δυσφορία χθες στις τάξεις του στελεχιακού δυναμικού της. Και αυτό, γιατί ο κ. Κασσελάκης απουσίασε με τον σύζυγο του, Τάιλερ Μακμπέθ για περίπου ένα εικοσιτετράωρο στην «πόλη του Φωτός», όπου εθεάθη να περπατά στο ιστορικό κεντρο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Στην Αθήνα, ωστόσο, σχεδόν ταυτόχρονα με την είδηση της απόδρασης του κ. Κασσελάκη στο Παρίσι, τα κορυφαία στελέχη του κόμματος ειδοποιήθηκαν πως αναβάλλεται για αύριο, Παρασκευή η συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ), την οποία οι συμμετέχοντες περίμεναν ήδη εδώ και δέκα ημέρες, προκειμένου να εκκινήσει η προετοιμασία του Συνεδρίου.

Πολύ περισσότερο, όταν εν αναμονή της συνεδρίασης της Επιτροπής, που υποκαθιστά την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος μέχρι το Συνέδριο, κυκλοφόρησαν διαρροές περί μη εκλογής Συνέδρων και απόδοσης «πανηγυρικού» χαρακτήρα στο όλο εγχείρημα, το οποίο, σε μια τέτοια περίπτωση, θα σήμαινε την ματαίωση των οποίων προσδοκιών επανεκκίνησης. Εντέλει, ματαιώθηκε η συνεδρίαση που θα άνοιγε την όποια οργανωτική συζήτηση, καθώς τα μέλη της Επιτροπής είχαν σχεδόν προεξοφλήσει ότι στη συνεδρίαση θα παρενέβαινε ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης, σαλπίζοντας την αντεπίθεση του κόμματος.

Αντίθετα, το σάλπισμα της μεταφοράς της εσωκομματικής διαδικασίας το απόγευμα της Παρασκευής, μετά τα «αποκαλυπτήρια» της επίσκεψης του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στο Παρίσι προκάλεσαν δυσφορία σε ουκ ολίγα στελέχη, που προγραμμάτιζαν τις υποχρεώσεις τους «στο παρά πέντε των Χριστουγέννων», όπως σχολίαζαν, σύμφωνα με το protothema.gr.

Δυσφορία Τεμπονέρα

Περισσότερο από έκδηλη, μετά τη χθεσινή αναβολή της ΚΟΕΣ, υπήρξε η δυσφορία και στο περιβάλλον του Διονύση Τεμπονέρα. Πηγές από το περιβάλλον του έκαναν λόγο για «υποβάθμιση της συνεδριακής διαδικασίας», εντείνοντας τον προβληματισμό για την υλοποίηση του οδικού χάρτη προς το Συνέδριο.

Χολωμένοι και οι Kasselistas

Ανάστατα, ωστόσο, εμφανίζονται και κομματικά στελέχη που υποστήριξαν στις εσωκομματικές εκλογές την νέα ηγεσία, αναφορικά με την «εκπομπή του πολιτικού μηνύματος». Όπως εξηγούσαν, τα τελευταία εικοσιτετράωρα «όλος ο μηχανισμός είναι στο πόδι και εργάζεται για την παραγωγή έργου, αλλά εξακολουθεί να αιφνιδιάζεται», με δεδομένο ότι προχθές συνεδρίασε η Επιτροπή Θέσεων και χθες αυτή για τα Περιφερειακά Συνέδρια, σε μια απόπειρα ενίσχυσης της εξωστρέφειας και του προγραμματικού λόγου του κόμματος.

Απαξίωση «βλέπουν» οι «Προεδρικοί»

Ανάλογα συναισθήματα μοιράστηκαν μεταξύ τους χθες και στελέχη της ομάδας των παλιών «Προεδρικών», τα οποία είχαν επισημάνει «προβληματικές εκδοχές» της κομματικής λειτουργίας, όλο το προηγούμενο διάστημα. Δεν ήταν μόνο οι «καταδρομικές» εμφανίσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ανα την Ελλάδα, αλλά και προηγούμενες επιλογές του, όπως η αποχώρησή του από την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας κατά την ομιλία Τεμπονέρα, που οδηγούν αρκετά στελέχη στο συμπέρασμα της «υποτυπώδους κομματικής λειτουργίας».

Κυρίως, όμως, πέρα και πάνω από τον αιφνιδιασμό, τα περισσότερα στελέχη φέρονται προβληματισμένα αναφορικά με την συγκυρία, καθώς η απουσία του κ. Κασσελάκη συνέπεσε με την ανακοίνωση της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, τα μέτρα για την οπαδική βία, αλλά και τις επιτυχίες της κυβέρνησης στο οικονομικό πεδίο, αφήνοντας «άοπλα» τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στις ραγδαίες εξελίξεις, όπως αναφέρει το protothema.gr. Ειδικά στο θέμα των μη κρατικών πανεπιστημίων, η απουσία συντονισμένης κεντρικής αντίδρασης είχε ως αποτέλεσμα να πάρουν θέση κατά μόνας στελέχη του κόμματος, όπως ο Διονύσης Τεμπονέρας που σχολίασε στα κοινωνικά του δίκτυα πως «να το πούμε απλά και κατανοητά. Τα ιδιωτικά ή μη κρατικά πανεπιστήμια σημαίνουν δίδακτρα. Σημαίνει ότι μόνο ο έχων σπουδάζει στα πανεπιστήμια του ενός ορόφου».

Νωρίτερα, τις εξελίξεις σχολίασε με δήλωση της η Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δώρα Αυγέρη, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, για τα μη κρατικά πανεπιστήμια πως «ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει απολύτως υποκριτικά ως πρώτη προτεραιότητα το δημόσιο πανεπιστήμιο, ενώ επί σχεδόν 5 χρόνια κάνει τα πάντα για την απαξίωσή του και τώρα παίζει επικίνδυνα παιχνίδια με το Σύνταγμα». «Ούτε δημόσιο ούτε ελεύθερο θέλει το ελληνικό πανεπιστήμιο ο Πρωθυπουργός. Καμία έγνοια δεν έχει για τη Δημόσια Παιδεία, όπως δεν έχει και για τη δημόσια υγεία.Να κερδοσκοπήσουν συγκεκριμένοι επιχειρηματίες θέλει. Όλα είναι επιχείρηση για τον κ. Μητσοτάκη», κατέληξε η κ. Αυγέρη.

Ωστόσο, η τοποθέτηση για ένα ζήτημα ταυτοτικό μέχρι πρότινος για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως η δημόσια δωρεάν παιδεία και ο δημόσιος χαρακτήρας του ελληνικού πανεπιστημίου, ανάμεσα στις σειρές μιας δήλωσης της Εκπροσώπου Τύπου δεν πέρασε απαρατήρητη από αρκετά στελέχη, που ανακάλεσαν στην μνήμη τους την πρόσφατη δήλωση της Διάνας Βουτυράκου, σύμφωνα με την οποία «αν τα φίλτρα εισαγωγής είναι ίδια για τα ιδιωτικά και δημόσια πανεπιστήμια, τότε γιατί κανείς να επιλέξει τα ιδιωτικά»;

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου