Saturday, 13 April, 2024

Επίθεση Γεωργιάδη στην Ευρωπαία Εισαγγελέα που ερευνά το δυστύχημα στα Τέμπη “Δεν δεχόμαστε δερβέναγες”

Σκληρή κριτική στην Ευρωπαία Εισαγγελέα, Λάουρα Κοβέσι, η οποία ερευνά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη,

εξαπέλυσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας πως θα έπρεπε εξεταστεί ακόμη και το ενδεχόμενο της αποπομπής της.

Μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή Συνδέσεις, χαρακτήρισε απαράδεκτη την παρέμβαση της εισαγγελέως πως “πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα” και συνέχισε λέγοντας πως “στις Βρυξέλλες, τα κράτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένουν ανεξάρτητα κυρίαρχα κράτη και δεν δεχόμαστε κομισάριους ή δερβέναγες για να μας πουν τι θα κάνουμε στη χώρα μας. Μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε αρχικά στην ομιλία της προέδρου του Συλλόγου «Τέμπη 2023» Μαρίας Καρυστιανού, στο Ευρωκοινοβούλιο, σημειώνοντας πως: “Όταν ένας άνθρωπος έχει χάσει το παιδί του, ό,τι και να πει, καλώς το λέει. Για εμένα έχει ανεβάσει διάφορα βίντεο που με περνάει γενεές δεκατέσσερις. Θέλω να σας πω ότι αν αυτό την κάνει να αισθάνεται καλύτερα, καλά κάνει και τα λέει. Σε έναν άνθρωπο που έχει χάσει το παιδί του, απλώς σκύβεις το κεφάλι και ακούς“.

Ακολούθως, εξαπέλυσε τα πυρά του κατά της Ευρωπαίας Εισαγγελέως, Λάουρα Κοβέσι:

“Όσον αφορά την παρέμβαση της ευρωπαίας εισαγγελέως όμως, που είπε να αλλάξει το Σύνταγμα, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι θεωρώ την επέμβαση της παντελώς απαράδεκτη, πέραν παντός ορίου θεσμικού ρόλου που έχει. Εγώ δηλαδή δεν σας κρύβω ότι αν υπάρχει διαδικασία, ακόμα και να αμφισβητήσουμε τη θέση της, θα πρέπει το κάνουμε. Είναι απαράδεκτο αυτό που έκανε και ελπίζω να υπάρχουν θεσμοί στις Βρυξέλλες να την τιμωρήσουν γι αυτό. Στις Βρυξέλλες, τα κράτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένουν ανεξάρτητα κυρίαρχα κράτη και δεν δεχόμαστε κομισάριους ή δερβέναγες για να μας πουν τι θα κάνουμε στη χώρα μας”, ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Ευρωπαία Εισαγγελέας για Τέμπη: “Μας μπλοκάρουν από το να βρούμε την αλήθεια και να αποδώσουμε δικαιοσύνη”
Πριν από μερικές ημέρες, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO), Λάουρα Κοβέσι, είχε προχωρήσει σε σοβαρές καταγγελίες σχετικά με την υπόθεση των Τεμπών.

Η ίδια είδε φωτογραφίες των αθώων θυμάτων αυτής της τραγωδίας, συγκινήθηκε και υποσχέθηκε στους συγγενείς τους ότι θα κάνει τα πάντα για να δικαιωθούν οι ψυχές τους. Ζήτησε, όμως, αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, διότι όπως είπε, θέλει να αποδοθεί δικαιοσύνη αλλά με το υπάρχον νομικό πλαίσιο δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά της.

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον τηλεοπτικό σταθμό Star είχε δηλώσει μεταξύ άλλων πως “μας μπλοκάρουν από το να βρούμε την αλήθεια. Μας μπλοκάρουν από το να εφαρμόσουμε δικαιοσύνη. Γιατί αν σου απαγορεύουν να κάνεις έρευνα, δεν μπορείς να αποκαλύψεις την αλήθεια. Δυστυχώς, η συνταγματική πρόβλεψη πρέπει να αλλάξει. Γι’ αυτό το έχουμε ζητήσει και έχουμε στείλει επιστολή στην Κομισιόν. Δεν είναι στο χέρι μας να το αλλάξουμε αυτό. Δεν είμαστε οι νομοθέτες”.

Ακόμα, για τη σύμβαση 717 επανέλαβε πως εάν η συγκεκριμένη σύμβαση είχε ολοκληρωθεί τότε το δυστύχημα δεν θα συνέβαινε. “Αν το έργο είχε ολοκληρωθεί εγκαίρως και όπως έπρεπε, αυτό δεν θα είχε συμβεί», τονίζει χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας πως «αυτό το τραύμα δεν μπορεί να επουλωθεί χωρίς δικαιοσύνη. Τον Δεκέμβριο καλέσαμε 23 δημόσιους λειτουργούς επ’ αυτής της υπόθεσης. Ερευνούμε μόνο τα κομμάτια που συνδέονται με το πώς αξιοποιήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρήματα σ’ αυτά τα projects”.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου