Saturday, 27 July, 2024

Ευρωεκλογές 2024: Οι 21 Έλληνες ευρωβουλευτές. Οι σταυροί και ποιοι μένουν εκτός

Ευρωεκλογές 2024: Οι 21 Έλληνες ευρωβουλευτές. Οι σταυροί και ποιοι μένουν εκτός
Ειδικότερα, με καταμετρημένο το 100% των ψήφων, η Νέα Δημοκρατία αναδεικνύεται πρώτο κόμμα και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση με ποσοστό 28,31% και 7 έδρες.
Ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 14,92% και 4 έδρες, το ΠΑΣΟΚ με 12,79% και 3 έδρες, η Ελληνική Λύση με 9,30% και 2 έδρες, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας με 9,25% και 2 έδρες, η Νίκη με 4,37% και μία έδρα, η Πλεύση Ελευθερίας με 3,40 % και μία έδρα και η Φωνή Λογικής, με 3,04% και μία έδρα.
Ξεκάθαρη πρωτιά Αυτιά στη ΝΔ
Η Νέα Δημοκρατία εκλέγει 7 ευρωβουλευτές. Πρώτος στη μάχη των σταυρών ο δημοσιογράφος Γιώργος Αυτιάς, ο οποίος συγκεντρώνει 308.772 σταυρούς, σχεδόν 50.000 περισσότερους από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Στην τρίτη θέση έρχεται Ελίζα Βόζεμπεργκ.


Στην 4η θέση είναι ο Φρέντι Μπελέρης ενώ ακολουθούν Ελεονώρα Μελέτη, Μανώλης Κεφαλογιάννης και Δημήτρης Τσιόδρας. Εκτος ευρωβουλής μένουν οι νυν ευρωβουλευτές του κόμματος, Στέλιος Κυμπουρόπουλος και Μαρία Σπυράκη.
Στην Ευρωβουλή ο Νίκος Παππάς
Τέσσερις ευρωβουλευτές εκλέγει ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτος είναι ο Κώστας Αρβανίτης ενώ ακολουθεί ο Νίκος Φαραντούρης. Η τετράδα των εδρών του ΣΥΡΙΖΑ κλείνει με τον Νίκο Παππά και την Έλενα Κουντούρα. Η Σοφία Μπεκατώρου μένει αρκετά πίσω στην 5η θέση.


Εκτός ευρωβουλής ο Ζαγοράκης
Το ΠΑΣΟΚ εκλέγει 3 ευρωβουλευτές. Πρώτος αναδείχθηκε ο Νίκος Παπανδρέου, Ακολουθεί ο πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης και ο γνωστός μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου. Μένει εκτός εδρών ο πρώην υπουργός Φίλιππος Σαχινίδης ενώ ο στενός συνεργάτης του κ. Ανδρουλάκη και γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Σπυρόπουλος κατετάγη 7ος. Εκτός ευρωβουλής και ο Θεόδωρος Ζαγοράκης ο οποίος σε αυτές τις εκλογές ήταν υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ.
Η Ελληνική Λύση εκλέγει δύο ευρωβουλευτές, τον Εμμανουήλ Φράγκο και την Γαλάτω Αλεξανδράκη.
Οι δυο ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Λευτέρης Αλαβάνος και Κώστας Παπαδάκης επανεκλέγονται.
Την έδρα της Νίκης καταλαμβάνει ο ηθοποιός Νίκος Αναδιώτης.
Από την Πλεύση Ελευθερίας εκλέγεται ευρωβουλευτής η Μαρία Ζαχαριά.
Η Φωνή Λογικής εκλέγει επίσης έναν ευρωβουλευτή. Την έδρα παίρνει με μεγάλη διαφορά σε σταυρούς η πρόεδρος του κόμματος, Αφροδίτη Λατινοπούλου.

Άλλα “μεγάλα” ονόματα που μένουν εκτός πολιτικής σκηνής- και όχι μόνο, είναι: Από τη Νέα Δημοκρατία οι Πύρρος Δήμας, Μαρία Σπυράκη, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Βίκυ Φλέσσα κ.α. 

Από τον ΣΥΡΙΖΑ εκτός έμειναν οι Σοφία Μπεκατώρου, Δώρα Αυγέρη, Μάριος Αθανασίου, καθώς και οι ξάδερφοι του Στέφανου Κασσελάκη και του Αλέξη Τσίπρα, Βασίλης Κασσελάκης και Γιώργος Τσίπρας αντίστοιχα.

Σαχινίδης, Καρχιμάκης, Βερούλη, Ζαγοράκης, υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ, δεν συγκέντρωσαν τους απαραίτητους σταυρούς.

Εκτός έμειναν επίσης οι Ελένη Γερασιμίδου, Κωνσταντίνα Κούνεβα και Έρη Ρίτσου που κατέβαιναν με το ΚΚΕ.

Ο Άκης Τσελέντης, υποψήφιος της Νίκης, έμεινε επίσης, εκτός Ευρωβουλής.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου