Wednesday, 21 February, 2024

Η Μενδώνη πετάει έξω τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων

Το κυνήγι μαγισσών συνεχίζει η υπουργός Πολιτισμού καθώς, εν μέσω καλοκαιρινής ραστώνης, αποφάσισε να ανακαλέσει

την άδεια χρήσης του κτιρίου που χρησιμοποιεί ως έδρα του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) στην οδό Ερμού.

Μόνο ως εκδικητική μπορεί να εκληφθεί η απόφαση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, να ανακαλέσει απόφαση με την οποία παραχωρείτο κτίριο στο Θησείο για χρήση από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ).

Σύμφωνα με έγγραφο που αναρτήθηκε στη Διαύγεια στις 11/08/23, η υπουργός Πολιτισμού ανακαλεί την άδεια παραχώρησης του κτιρίου της οδού Ερμού στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, δίνοντας ακόμα πιο οξεία τροπή στη διαμάχη που ξεκίνησε με τη διοργάνωση στον εν λόγω χώρο εκδήλωσης για το ναυάγιο της Πύλου.

Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Πολιτισμού είχε σπεύσει με επιστολή να ζητήσει εξηγήσεις για την εκδήλωση με τίτλο «Δικαιοσύνη για το έγκλημα της Πύλου». Ο λόγος; Δεν ζητήθηκε σχετική άδεια για την εκδήλωση από το υπουργείο.

Με ανάρτησή της, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα, σχολιάζει δηκτικά: «Άμα κάνεις εκδήλωση για το ναυάγιο στην Πύλο που δεν την εγκρίνει η κυβέρνηση, τιμωρείσαι με έξωση. Ίσως να τιμωρείσαι με έξωση απλώς και μόνο αν πάρεις ψήφισμα συνέλευσης που καταδικάζεις την πολιτική που οδήγησε στην απώλεια 650 ψυχών. Ή αν απλώς έχεις άποψη χωρίς να ρωτάς την Υπουργό, όπως κάτι παρωχημένα που λέει το Σύνταγμα εκεί στο άρθρο 23.

Βασικά μια νοσταλγία για τις εποχές που το κράτος μπορούσε να ασκήσει άμεσα λογοκρισία, τις εποχές που ο πολιτικός προϊστάμενος μπορούσε να απολύσει υπαλλήλους ή να διορίσει Διοίκηση στα συνδικάτα, την βλέπει κανείς να διατρέχει τις γραμμές αυτής της απόφασης-μνημείου». Πηγές του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων αναφέρουν πως η κ. Μενδώνη επιχειρεί να υποδείξει ποιες είναι οι «συμβατές» εκδηλώσεις, με το σωστό πολιτικό περιεχόμενο, ενώ κάνουν λόγο για επιχείρηση παρέμβασης στις εκλογές της 22ης Σεπτέμβρη. Θέτουν, δε, το ερώτημα σε ποιον θέλει να δώσει το κτίριο και τι να το κάνει.

ΣΥΡΙΖΑ: Να ακυρωθεί η εκδικητική απόφαση Μενδώνη για την έξωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων

Την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε η απόφαση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, να ανακαλέσει με υπουργική απόφαση την παραχώρηση του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ). Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει μάλιστα την υπουργό ότι έλαβε μία «εκδικητική» απόφαση, επειδή ο ΣΕΑ φιλοξένησε στα γραφεία του εκδήλωση για το ναυγάγιο στην Πύλο.

Απάντηση εκ μέρους των αρχαιολόγων έδωσε κατ΄αρχήν η πρόεδρος του ΣΕΑ, Δέσποινα Κουτσούμπα, η οποία με ανάρτησή της σημειώνει πως «ξαφνικά η Υπουργός αποφάσισε να μας καλέσει περίπου σε… απολογία για την εκδήλωση με τίτλο ‘Δικαιοσύνη για το έγκλημα της Πύλου’, γιατί λέει δεν έχουμε πάρει άδεια απο το ΥΠΠΟ!».

Τι απαντά ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων στην υπουργό Πολιτισμού για τη χρήση του κτιρίου του

«Δεν γνωρίζει η Υπουργός Πολιτισμού ότι πραγματοποιούνται συνεχώς εκδηλώσεις στο κτίριο; Δεν έμαθε ότι έχει παραστεί σε εγκαίνια έκθεσης τέχνης ο τότε Υπουργός Πολιτισμού κ. Τασούλας; Δεν έλαβε πρόσκληση για την παρουσίαση του βιβλίου της Ρ. Γεωργακοπούλου, το οποίο παρουσίαζε ο Ε. Βενιζέλος; Δεν έχει μάθει ότι στο κτίριο αυτό διοργανώνει εκδηλώσεις ο Δήμος Αθηναίων; Ότι έχουν πραγματοποιηθεί φεστιβάλ τα οποία επιχορηγούνται από το Υπουργείο Πολιτισμού; Για όλα αυτά τόσα χρόνια δεν ζήτησε ‘εξηγήσεις’, αλλά ενοχλήθηκε ειδικά από την εκδήλωση για το έγκλημα στην Πύλο;».

Η υπουργική απόφαση Μενδώνη για την «έξωση»

Παρά τις αντιδράσεις του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, όμως, η υπουργός Πολιτισμού, με υπουργική απόφαση στις 11 Αυγούστου, προχώρησε στην ανάκληση της παραχώρησης του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται ο Σύλλογος για «λόγους δημοσίου συμφέροντος», όπως αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης.

ΣΥΡΙΖΑ: Σήμα μηδενικής ανοχής στη διαφορετική άποψη

«Αυταρχισμό» και «εκδικητικές ενέργειες» αποδίδει στην υπουργό Πολιτισμού ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως «η κυρία Μενδώνη, δείχνοντας για άλλη μια φορά το αυταρχικό της πρόσωπο στον πολιτισμό, χθες βράδυ με Υπουργική Απόφαση, ανακάλεσε την παραχώρηση του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων».

Και τονίζει πως «δεν μπόρεσε να ‘συγχωρέσει’ η κυρία Μενδώνη στον ΣΕΑ το γεγονός ότι φιλοξένησε στα γραφεία του εκδήλωση για το ναυάγιο στην Πύλο, που συγκλόνισε τον πλανήτη και η διερεύνηση των ευθυνών του έχει κινητοποιήσει τα ευρωπαϊκά όργανα», δηλώνοντας πως «στεκόμαστε δίπλα στον ΣΕΑ, δίπλα στους ανθρώπους του πολιτισμού. Η απόφαση Μενδώνη για την έξωση του ΣΕΑ πρέπει να ακυρωθεί».​

Τμήμα Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ: Εμφανώς εκδικητική απόφαση

Επίθεση στην υπουργό Πολιτισμού για το ίδιο θέμα εξαπολύει και το αρμόδιο Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως «εν μέσω Αυγουστιάτικης ραστώνης, η κ. Μενδώνη ανακαλεί ‘για λόγους δημοσίου συμφέροντος’ την παραχώρηση του κτηρίου της οδού Ερμού προς τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, στερώντας του τη στέγη, που αποτέλεσε τοπόσημο για τις Τέχνες και τα Γράμματα επί σειρά ετών».

Όπως αναφέρει, «θαμμένος κάτω από εκατοντάδες λέξεις και τόνους γραφειοκρατίας, βρίσκεται ο πραγματικός λόγος της απόφασης: ο Σύλλογος παραχώρησε τον γνωστό σε όλους μας κήπο του, για να πραγματοποιηθεί μία εκδήλωση με τίτλο ‘Δικαιοσύνη στο Έγκλημα της Πύλου’, που σύμφωνα με την κ. Μενδώνη δεν συνάδει με τους σκοπούς του Συλλόγου, αφού ‘αφορούσε σε πρόσφατο πραγματικό περιστατικό, το οποίο είχε λάβει πολιτικές διαστάσεις, η δε εκδήλωση ελάμβανε συγκεκριμένη θέση επί του θέματος’. Καταφεύγει, μάλιστα, στη διαστρέβλωση της αλήθειας, μιλώντας για οικονομικά οφέλη από την εκδήλωση, αναφέροντας ότι ‘οι επισκέπτες της εκδήλωσης καλούνται εγγράφως και με τρόπο πανηγυρικό σε απαραίτητη συνεισφορά σύμφωνα με τη σχετική αφίσα-πρόσκληση’, ενώ στην αφίσα αναφέρεται ρητά ότι η είσοδος είναι ελεύθερη».

«Αντί της υπεράσπισης, επιλέγει την επίθεση»

«Πρόσφατα είχαμε την περίπτωση του άγριου ξυλοδαρμού υπαλλήλου της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων στη Μύκονο και τη χυδαία επίθεση του δημάρχου Βόλου Α. Μπέου προς την προϊσταμένη Νεωτέρων Μνημείων Θεσσαλίας», προσθέτει, σημειώνοντας πως «η κ. Μενδώνη επιλέγει, αντί να υπερασπιστεί τους εργαζόμενους του Υπουργείου της, να επιτεθεί στο Σύλλογό τους, ο οποίος, είναι αλήθεια, συγκρούστηκε μαζί της σε μια σειρά θεμάτων, όπως η καταστροφή των αρχαίων της Βενιζέλου, το τσιμέντωμα της Ακρόπολης, η μετατροπή των Μουσείων σε ΝΠΔΔ και η συλλογή Στερν. Το κάνει, μάλιστα, παρεμβαίνοντας με απαράδεκτο τρόπο στα εσωτερικά του, αφού οι εκλογές του Συλλόγου είναι σε λίγες εβδομάδες».

Παράλληλα, τονίζει πως «η σπουδή της υπουργού, όμως, να τιμωρήσει τον ΣΕΑ, δείχνει και την αμηχανία της κυβέρνησης απέναντι στην τραγωδία της Πύλου, μια υπόθεση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις ακόμα και αξιωματούχων της Frontex. Οι πολιτικές διώξεις συλλόγων με το μανδύα της γραφειοκρατίας μας γυρίζουν πίσω, σε πολύ σκοτεινά χρόνια της μεταπολεμικής ιστορίας της Ελλάδας».

«Στεκόμαστε στο πλευρό του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, θυμίζουμε στην υπουργό Πολιτισμού και την κυβέρνηση ότι το κτήριο παραχωρήθηκε στον ΣΕΑ επί υπουργίας Μ. Μερκούρη το 1982 και από τότε μέχρι σήμερα ουδείς υπουργός Πολιτισμού διανοήθηκε να εκδώσει ανάλογη απόφαση, που να αποτελεί μνημείο αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς και πρωτοφανούς παρέμβασης στην απρόσκοπτη και ανεμπόδιστη λειτουργία ενός ιστορικού συλλόγου όπως ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων», καταλήγει ζητώντας από την κ. Μενδώνη να ανακαλέσει «την κατάπτυστη και αυταρχική αυτή απόφαση».

Ηλιόπουλος: Τι ενοχλεί περισσότερο την κ. Μενδώνη;

Θέση στο όλο θέμα πήρε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, με μία ανάρτηση στην οποία παραθέτει δύο γεγονότα, ρωτώντας την υπουργό Πολιτισμού τι «την ενοχλεί».

«Τι ενοχλεί την Μενδώνη; Περίπτωση α: Ο δήμαρχος Βόλου Α. Μπέος (εκλεκτός της ΝΔ) προχώρησε σε μια χυδαία επίθεση προς την προϊσταμένη Νεότερων Μνημείων Θεσσαλίας Ρ. Γεωργίου. Μίλησε για αυτήν με χυδαίους χαρακτηρισμούς επειδή η τελευταία προσπαθεί απλά να κάνει την δουλειά της και να υπερασπιστεί την νομιμότητα. Καμιά αντίδραση δεν υπήρξε από την ηγεσία του υπουργείου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ηλιόπουλος.

Και συνεχίζει: «Περίπτωση β:

«Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων φιλοξενεί στα γραφεία του μια δημόσια εκδήλωση για το ναυάγιο στην Πύλο που συγκλόνισε όλο τον κόσμο. Όσα ακούστηκαν στην εκδήλωση ανέδειξαν πολιτικές ευθύνες τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε ελληνικό επίπεδο.

Η απάντηση του υπουργείου ήταν να ανακαλέσει την άδεια παραχώρησης του κτηρίου στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων».

Ο Νάσος Ηλιόπουλος υπογραμμίζει, τέλος, πως «η επίθεση στον ΣΕΑ είναι επίθεση στο δικαίωμα κριτικής και στην ελευθερία της πολιτικής και συνδικαλιστικής οργάνωσης. Είναι μια βαθιά αυταρχική και αντιδραστική κίνηση που οφείλουμε όλοι και όλες να ανατρέψουμε».

News247.gr-in.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου