Sunday, 17 October, 2021

Θεμιστοκλέους: Γίνεται κάθε προσπάθεια για να αποφύγουμε γενικευμένο lockdown

Προσπαθεί να πείσει ότι θα καταφέρουμε να ελέγξουμε την πανδημία, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους

και δεν θα οδηγηθούμε σε γενικό lockdown, επισημαίνοντας ότι «ο απώτερος, στόχος μας είναι να εξελιχθεί ο ιός ως μια “βαριά γρίπη” που δεν θα επιβαρύνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την κοινωνική μας ζωή».
Τονίζει, επίσης, την ανάγκη ενός νέου ψηφιοποιημένου συστήματος Υγείας με τη συμμετοχή και τη συνεργασία του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, που θα παρέχει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.
Τέλος, μιλάει για το σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης, την εντατικοποίηση της ενημέρωσης για τον εμβολιασμό, αλλά και για το σήμερα και το αύριο του τομέα της υγείας.
Η συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:
Ερ: Ο στόχος για τον εμβολιασμό δεν έχει ακόμη επιτευχθεί, παρά το γεγονός ότι μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα δημιουργήθηκε ένα άψογο σύστημα για τον εμβολιασμό. Που το αποδίδετε; Είσαστε αισιόδοξος για την επίτευξη του στόχου;

Απ: Καταρχήν σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Ας δούμε λίγο τους αριθμούς και που είμαστε αυτή τη στιγμή. Περισσότεροι από 6.440.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, το 61% δηλαδή του γενικού πληθυσμού και το 70% του ενήλικου πληθυσμού. Η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην 11η θέση στους ημερήσιους εμβολιασμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην 17η θέση στους εμβολιασμούς με μία δόση και στους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς. Σε αυτά τα ποσοστά είναι σημαντικό να προσθέσουμε και τον αριθμό των ατόμων που έχουν νοσήσει, ώστε να προσδιορίσουμε πόσο κοντά ή πόσο μακριά βρισκόμαστε στο τείχος ανοσίας.

Ας δούμε ποιος είναι ο απώτερος στόχος. Ο απώτερος στόχος είναι να έχει εμβολιαστεί ο αριθμός εκείνος, που θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα χωρίς γενικευμένα lockdown και χωρίς σημαντικό αριθμό νοσηλειών, διασωληνωμένων και θανάτων από τον ιό. Ο απώτερος, λοιπόν, στόχος μας είναι να εξελιχθεί ο ιός ως μια «βαριά γρίπη» που δεν θα επιβαρύνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την κοινωνική μας ζωή.

Ο στόχος αυτός δεν είναι ξεκάθαρο ποιος είναι με επιστημονικά δεδομένα, εάν δηλαδή πρέπει να φτάσουμε το 70%, το 75% ή το 80% εμβολιασμών, και μάλιστα φάνηκε ότι μπορεί να αλλάζει στην πορεία. Για παράδειγμα, λόγω της μετάλλαξης δέλτα οι επιστήμονες θεωρούν ότι πρέπει να αυξηθούν τα ποσοστά. Σύμφωνα με αυτά ο στόχος παραμένει να εμβολιαστούν όσοι περισσότεροι γίνεται και ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικίες που είναι πιο ευπαθείς και ευάλωτοι στον ιό. Ναι, είμαι αισιόδοξος θα καταφέρουμε να ελέγξουμε την πανδημία.

Ερ: Επιμείνατε στον εμβολιασμό των άνω των 50 ετών ως δίχτυ ασφαλείας για την διασπορά σε αυτές τις ηλικίες που θεωρούνται πιο ευάλωτες για νόσηση. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Είστε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα;

Απ: Όπως ανέφερα και προηγουμένως, οι μεγαλύτερες ηλικίες είναι πιο ευάλωτες, πιο ευπαθείς στη νόσο, και για αυτό επιμένουμε και αναδεικνύουμε την ανάγκη για τον εμβολιασμό τους. Μέχρι στιγμής στους άνω των 50 ετών έχει εμβολιαστεί σχεδόν το 80%, δηλαδή 8 στους 10 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί. Έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα, αλλά δεν σταματάμε, συνεχίζουμε, έτσι ώστε να εμβολιαστούν και να προστατευτούν όσο το δυνατό περισσότεροι συμπολίτες μας.

Διαβάστε επίσης: Θεμιστοκλέους για εμβολιασμούς – Μέσω φαρμακείων πάνω από το 50% των ραντεβού το τελευταίο 9μηνο

Ερ: Ακούμε από τους ειδικούς επιστήμονες ότι ο Οκτώβριος θα είναι δύσκολος μήνας σε ότι αφορά την πανδημία. Οι πολίτες είτε θα εμβολιαστούν, είτε θα νοσήσουν και ενδεχομένως κάποιοι βαριά. Θα εντατικοποιηθεί η προσπάθεια να αυξηθούν οι εμβολιασμοί;

Απ: Σε αυτή τη φάση γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να μην επηρεαστεί σημαντικά, η καθημερινότητά μας, η κοινωνική και οικονομική μας ζωή. Να το πούμε ξεκάθαρα, γίνεται κάθε προσπάθεια για να αποφύγουμε ένα γενικευμένο lockdown με τις πολύ σοβαρές συνέπειες του. Διανύοντας την τρίτη χρονιά της πανδημίας, δεν είμαστε πλέον απροστάτευτοι απέναντι στον ιό. Έχουμε στα χέρια μας το πιο δυνατό όπλο πρόληψης και προστασίας, το εμβόλιο. Ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος. Εμείς σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, την εκκλησία, τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και με κάθε μας δύναμη προσπαθούμε να πλησιάσουμε κάθε πολίτη ώστε να ενημερωθεί και να εμβολιαστεί, ακόμα και οι πιο διστακτικοί. Μεταξύ των ανεμβολίαστων συμπολιτών μας υπάρχουν και οι αντιεμβολιαστές που είναι πιο δύσκολο να πειστούν, αλλά και όσοι ακόμα διστάζουν οι οποίοι έχουν αναβάλει τον εμβολιασμό τους για διάφορους λόγους και εδώ στοχεύουμε εμείς ώστε να ενημερωθούν και να αντιληφθούν τα οφέλη που θα αποφέρει ο εμβολιασμός και σε εκείνους και σε όλη την κοινωνία.

Έχουμε επιχειρησιακή ικανότητα για τους εμβολιασμούς, έχουμε επάρκεια εμβολίων, άρα αυτό που μένει είναι να πειστούν ακόμα περισσότεροι πολίτες να εμβολιαστούν.

Ερ: Μήπως υποτιμήθηκε η δυναμική των αντιεμβολιαστών; Πως εξηγείτε το φαινόμενο και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Ποτέ δεν υποτιμήθηκε η δυναμική των αντιεμβολιαστών. Αντιεμβολιαστές υπάρχουν σε κάθε χώρα. Σε άλλες χώρες είναι μεγαλύτερο το ποσοστό των αντιεμβολιαστών από την δική μας. Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Σε κάποιες χώρες, που ξεκίνησαν πολύ νωρίτερα τον εμβολιασμό, λόγω της επάρκειας των εμβολίων, όπως στο Ισραήλ, καταγράφονται περίπου τα ίδια ποσοστά πληθυσμού που δεν έχει εμβολιαστεί, ακόμη και στις ΗΠΑ, όπου υπάρχει αναπτυγμένο δίκτυο αντιεμβολιαστών, οπότε αντιλαμβανόμαστε ότι τα ποσοστά εμβολιασμού εξαρτώνται από πολλούς λόγους. Οι προεκτάσεις του φαινομένου των αντιεμβολιαστών είναι σαφώς ένα ανησυχητικό γεγονός και είναι αρκετά δύσκολο να το αντιμετωπίσουμε. Η πλειοψηφία της κοινωνίας μας όμως και το 60% των συμπολιτών μας που έχει ήδη εμβολιαστεί μας δίνει την απάντηση και στέλνει ξεκάθαρα το μήνυμα ότι ο εμβολιασμός είναι δώρο ζωής.

Ερ: Προχωράει η διαδικασία χορήγησης της τρίτης δόση εμβολίου κατά της covid-19;

Απ: Η τρίτη δόση εμβολίου έχει ξεκινήσει από τις 14 Σεπτεμβρίου για τα άτομα που βρίσκονται σε ανασοκαταστολή και την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου άνοιξε η πλατφόρμα για τους πολίτες άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς, που έχουν συμπληρώσει έξι μήνες από τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους. Βρισκόμαστε στην αρχή της διαδικασίας της τρίτης δόσης και ήδη 30.000 άτομα έχουν εμβολιαστεί. Όπως επισημαίνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών η τρίτη δόση είναι σημαντική κυρίως για τα πιο ευάλωτα άτομα στη νόσο που η ανοσιακή τους απάντηση είναι χαμηλότερη, όπως οι ανοσοκατασταλμένοι, ή τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
Ερ: Ο εμβολιασμός στα παιδιά από τους παιδιάτρους πότε αναμένεται να ξεκινήσει; Πόσοι έχουν ενταχθεί στο σύστημα;
Απ: Καταρχήν είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι ο εμβολιασμός στα παιδιά έχει ξεκινήσει και προχωράει κανονικά στα εμβολιαστικά μας κέντρα. Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 165.000 παιδιά 12-17 ετών, το 25% των ηλικιών αυτών. Τώρα σε σχέση με το πρόγραμμα συμμετοχής των ιδιωτών παιδιάτρων στο εμβολιαστικό πρόγραμμα έχουν ολοκληρωθεί όλα τα διαδικαστικά, έχουν πραγματοποιηθεί και οι απαραίτητες εκπαιδεύσεις και το μόνο που μένει είναι όσοι ιδιώτες παιδίατροι επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα να το δηλώσουν και να προχωρήσουν τις διαδικασίες.

Πιστεύω ότι στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου θα έχουν ξεκινήσει οι πρώτοι εμβολιασμοί στα ιατρεία των παιδιάτρων.
Ερ: Έχετε αναφέρει αρκετές φορές ότι το σύστημα των εμβολιασμών είναι θωρακισμένο, ωστόσο υπάρχουν κάποιοι που το παρακάμπτουν; Έχετε εικόνα για το μέγεθος των εικονικών εμβολιασμών; Πως αντιμετωπίζονται αυτά τα φαινόμενα;
Απ: Το έχω επισημάνει επανειλημμένως ότι το σύστημα του εμβολιαστικού προγράμματος είναι θωρακισμένο. Έχουμε ψηφιοποιήσει τη διαδικασία από την μια άκρη έως την άλλη και έχουμε κινητοποιήσει όλους τους μηχανισμούς, την Αρχή Διαφάνειας, τις αστυνομικές δυνάμεις, τις εισαγγελικές και κάθε άλλο μηχανισμό, οπού αυτό κρίθηκε και κρίνεται σκόπιμο, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο αυτό στο μικρότερο δυνατό βαθμό.
Αυτή τη στιγμή οι εικονικοί εμβολιασμοί που έχουν πραγματοποιηθεί είναι σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις και είναι ελάχιστες μπροστά στο μέγεθος των εμβολιασμών. Χαρακτηριστικά η μεγαλύτερη περίπτωση που έχουμε αντιμετωπίσει με απόλυτη διαφάνεια και τηρώντας κάθε πρωτόκολλο για αυτές τις περιπτώσεις, είναι στο Κ.Υ Παλαμά. Οι έλεγχοι συνεχίζονται κανονικά και δεν υπάρχει η παραμικρή ανοχή σε τέτοιου είδους περιστατικά.
Ερ: Τι συνιστάτε στους πολίτες σχετικά με τον αντιγριπικό εμβολιασμό;
Απ: Χθες, Παρασκευή 01 Οκτωβρίου ξεκίνησε η συνταγογράφηση για το εμβόλιο κατά της γρίπης. Στη χώρα μας σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα διατεθούν 4,5 εκατομμύρια εμβόλια και ήδη έχουμε παραλάβει 1,7 εκατομμύρια. Είναι πολύ σημαντικό και ο αντιγριπικός εμβολιασμός-ιδίως στις ευπαθείς ομάδες που είναι πιο ευάλωτες-να πάει καλά και φέτος όπως και πέρυσι. Χαρακτηριστικό είναι ότι πέρυσι είχαμε ελάχιστα περιστατικά γρίπης. Θα ήθελα να επισημάνω ότι το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί οποιαδήποτε μέρα, πριν ή μετά το εμβόλιο Covid-19, ακόμη και την ίδια μέρα.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου