Thursday, 6 August, 2020

Κατηγορίες Τσίπρα προς Μητσοτάκη: Θα πάρετε πίσω τις φοροελαφρύνσεις

Με ευχές για καλή επιτυχία στην νέα κυβέρνηση και τη νέα βουλή ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας

ο οποίος πάντως φάνηκε πως δεν περίμενε τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού.
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως δεν σκοπεύει να ακολουθήσει το μοντέλο της ΝΔ ως αντιπολίτευση και πως δεν θα ζητήσει εκλογές σε πέντε μήνες από σήμερα, αλλά ούτε και από τους ξένους εταίρους να είναι αυστηροί με την νέα κυβέρνηση. Αντίθετα ανέφερε πως θα στηρίξει την κυβέρνηση στην προσπάθειά της στο εξωτερικό, ενώ θα αντιπαρατεθεί εντός της Ελλάδας στην ουσία.
Όπως δήλωσε ο κ. Τσίπρας η χώρα δεν κυβερνάται μέσω της εικόνας, αλλά με τις πράξεις. Όπως υποστήριξε τα πρώτα βήματα της κυβέρνηση προκαλούν ανησυχία. Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως δεν υπάρχει κάποιο νέο μοντέλο διακυβέρνησης, ενώ αναφέρθηκε στις αλλαγές στη διοίκηση όπως την αλλαγή του αρχηγού της ΕΛΑΣ. Έκανε δε λόφο για ανασύσταση του γαλάζιου κομματικού κράτους, μιλώντας για επιβεβαίωση των προειδοποιήσεων του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά.
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως δεν μπορεί η ΝΔ να ισχυριστεί πως παρέλαβε μια χώρα σε χάος, όπως παρέλαβε ο ίδιος το 2015. Αντίθετα υποστήριξε ψευδώς πως ο Μητσοτάκης είχε υποσχεθεί πως από την επόμενη μέρα των εκλογών θα καταφέρει να μειώσει τον στόχο για τα πρωτογενή πλεονάσματα, υποστηρίζοντας πως η νέα κυβέρνηση δεν πραγματοποίησε τη δήθεν υπόσχεσή της αλλά πως σηκώνει «λευκή πετσέτα» από την πρώτη μέρα!
«Γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραπέμπει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων σε ένα αβέβαιο μέλλον», όπως είπε, διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Τι σας λείπει τώρα και θα το αποκτήσετε το 2021; Λαϊκή εντολή έχετε. Δημοσιονομική σταθερότητα έχετε. Φροντίσαμε εμείς. Χαμηλότερο ιστορικά επιτόκιο δανεισμού έχετε. Και για αυτό εμείς. Στήριξη από την αντιπολίτευση έχετε. Σας το λέμε ανοιχτά. Γιατί δε προσπαθείτε; Γιατί σηκώνετε λευκή πετσέτα από τη πρώτη μέρα;», διερωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας και συνέχισε: «Όταν προεκλέχτηκα εγώ, από όλα τα παραπάνω, είχα μόνο το πρώτο. Τη λαϊκή εντολή. Ούτε σταθερότητα, ούτε ρευστότητα, ούτε στήριξη. Είχε φροντίσει ο κύριος Σαμαράς για αυτό. Εσείς τα έχετε όλα. Γιατί δεν διεκδικείτε;».
Μάλιστα, συνεχίζοντας την κινδυνολογία υποστήριξε πως είτε η κυβέρνηση κρύβει ότι θα αναγκαστεί να μην υλοποιήσει τις δεσμεύσεις για φοροελαφρύνσεις, είτε θα αναγκαστεί να προχωρήσετε σε ισοδύναμα μέτρα επιβάρυνσης προς ελληνικό λαό.
Είσθε περήφανος για την επιλογή Τσουβάλα, κύριε Μητσοτάκη;
Επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την επιλογή της να βάλει γ.γ. Δημόσιας Τάξης τον πρώην αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας.
«Κύριε Μητσοτάκη, επιλέξατε να κερδίσετε πολιτικά και εκλογικά οφέλη από μια εθνική τραγωδία, στην Ανατολική Αττική. Στοχοποιήσατε εμένα, την κυβέρνηση, τους κρατικούς λειτουργούς. Εγώ ανέλαβα την πολιτική ευθύνη και μόλις τελείωσε επιχειρησιακά η τραγωδία, έκανα δεκτή την παραίτηση του υπουργού, Νίκου Τόσκα, που την έθεσε από τη πρώτη ημέρα και ζήτησα τις παραιτήσεις των αρχηγών της αστυνομίας και της πυροσβεστικής», θύμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για να προσθέσει: «Τότε μάλιστα εσείς με δηλώσεις σας είχατε επιτεθεί ονομαστικά στον τότε αρχηγό της ΕΛΑΣ στον κύριο Τσουβάλα. Και μάλιστα είχατε πει: ‘Πραγματικά αναρωτιέμαι πώς κάποιοι άνθρωποι κοιμούνται σήμερα και συνεχίζουν να ασκούν τα καθήκοντά του. Κανείς Έλληνας δεν νιώθει ασφάλεια ότι μπορεί να διαχειριστούν μια άλλη φυσική καταστροφή’. Και σήμερα, τον άνθρωπο που ηγείτο τότε της Ελληνικής Αστυνομίας, τον κύριο Τσουβάλα, και αναρωτιόσασταν αν κοιμάται τα βράδια και αν είναι δυνατόν να διαχειριστεί άλλες φυσικές καταστροφές, τον κάνατε γ.γ. Δημόσιας Τάξης. Δηλαδή πολιτικό προϊστάμενο της αστυνομίας. Τον επιστρέψατε αναβαθμισμένο. Να σας αντιστρέψω το ερώτημα λοιπόν. Εσείς τώρα πώς κοιμάστε τα βράδια; Είστε υπερήφανος και ευτυχής για αυτό»; ρώτησε τον πρωθυπουργό ο Αλ. Τσίπρας.
Οι έξι ένοχες σιωπές Μητσοτάκη
Κεντρικό σημείο στην ομιλία Τσίπρα κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, είχε η κριτική του στις «έξι ένοχες σιωπές» του πρωθυπουργού, σύμφωνα πάντα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Μας μιλήσατε για 6 αλήθειες αλλά εγώ θα σας μιλήσω για τις 6 ένοχες σιωπές σας.
Δεν είπατε κουβέντα για το ασφαλιστικό, ποιος θα καλύψει τη δημοσιονομική τρύπα που προκύπτει. Δεύτερον, τα επιδόματα. Δεν μας είπατε εάν θα τα διατηρήσετε, είπατε μόνο ότι είναι επιδόματα φτώχειας. Ποια είναι; Το ΚΕΑ; Το επίδομα ανεργίας; Το στέγασης; Το οικογενειακό επίδομα; Τα αναπηρικά επιδόματα είναι επιδόματα φτώχειας; Θα διατηρηθούν ή θα καταργηθούν; Τρίτη ένοχη σιωπή, δεν είπατε κουβέντα αν θα διατηρήσετε το δώρο Πάσχα που δώσαμε ως μόνιμη παροχή 13ης σύνταξης. Τέταρτη, δεν είπατε κουβέντα για το αφορολόγητο που ζητούν οι δανειστές.Πέμπτη ένοχη σιωπή, η εισφορά αλληλεγγύης που εμείς θα είπαμε πως θα καταργήσουμε ως 20.000 ευρώ και θα μειώσουμε δραστικά για εισοδήματα πάνω από αυτά. Και τέλος η προκαταβολή φόρου, που από το 2020 θα πάει από το 100% στο 50%».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου