Friday, 18 June, 2021

Κοτζιάς προς Ντόρα: Έχεις καταπιεσμένο έρωτα

Νέο επεισόδιο στην αντιπαράθεση του υπουργού Εξωτερικών με την πρώην υπουργό και βουλευτή της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη στη συνεδρίαση της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.

Η κ. Μπακογιάννη αμφισβήτησε στοιχεία από το βιογραφικό του κ. Κοτζιά με τον υπουργό να αντικρούει τις κατηγορίες μιλώντας για απωθημένο έρωτα.
H πρώην υπουργός αμφισβήτησε ότι έχει υπάρξει καθηγητής στα πανεπιστήμια του Χάρβαρντ και της Οξφόρδης με τον Νίκο Κοτζιά να απαντά ότι παραμένει καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά (σε αναστολή) και ότι στα Ιδρύματα του εξωτερικού έχει διδάξει με διαφορετικό αντικείμενο.
«Οι κύριοι που υπερασπίζετε και οι οποίοι με ύβρεις λένε ότι τάχα δεν δίδασκα στα πανεπιστήμια λέγεται ότι είναι άνθρωποι της οικογένειάς σας. Δεν πρόκειται να απαντήσω σε στιλ ανακρίσεων. Οι άνθρωποί σας μου έχουν πει πιο σκληρά πράγματα. Το επόμενο στάδιο θα είναι αθλιότητες για την προσωπική μου ζωή. Αυτοί καταδικάστηκαν από το δικαστήριο το 2013. Τις τελεσίδικα καταδικασμένες συκοφαντίες τους τις αναπαράγεται και τις υιοθετείτε» είπε ο υπουργός.
«Εγώ θέλω να μου πείτε αν είστε καθηγητής στο Χάρβαρντ και Οξφόρδη. Ναι ή όχι;» επανήλθε η Ντόρα Μπακογιάννη, για να εισπράξει την απάντηση ότι «έχετε καταπιεσμένο έρωτα, αλλά εγώ δεν θα ανταποκριθώ ούτε στην εχθρότητα σας».
Κόντρα για τους πρόσφυγες
Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών, όταν η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη τον κάλεσε να απαντήσει αν εξακολουθεί να υποστηρίζει την ίδια άποψη που είχε εκφράσει στις 6 Μαρτίου 2015 στη Ρίγα, και την οποία όπως είπε, επανέλαβε και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμένος, ότι η Ευρώπη αν συνεχίσει εναντίον της Ελλάδας τον πολιτικό ρατσισμό θα γεμίσει με «τζιχαντιστές».
«Η Ελλάδα με τον κύριο Καμμένο αλλά δυστυχώς και με εσάς προσωπικώς έκανε δηλώσεις ότι θα υπάρξουν τζιχαντιστές σε ολόκληρη την Ευρώπη» ανέφερε η κ. Μπακογιάννη απευθυνόμενη στον υπουργό και συνέχισε:
«Η εικόνα ενός υπουργού Εξωτερικών, που τη μία μιλάει για τζιχαντιστές μαζί με τον υπουργό Άμυνας και την άλλη μέρα προσπαθεί να πείσει ολόκληρη την Ευρώπη ότι η τρομοκρατία είναι άσχετη με το προσφυγικό, είναι σημαντική».
Άμεση ήταν η αντίδραση του Νίκου Κοτζιά, ο οποίος είπε: «Είναι ντροπή σας να παίζετε το παιχνίδι των ξένων».
Ντόρα εναντίον Τσίπρα για το ταξίδι στην Τουρκία
Η βουλευτής της ΝΔ, υποστήριξε ακόμα ότι ο πρωθυπουργός, σωστά επέλεξε να επισκεφθεί την Άγκυρα ωστόσο όπως είπε, «έπρεπε να το κάνει με μία προϋπόθεση. Να πάει καλά διαβασμένος».
«Θεωρώ ότι σωστά επέλεξε να μιλήσει με την Άγκυρα. Αλλά είχα βάλει μία προϋπόθεση, ότι θα πάει καλά διαβασμένος. Δεν πήγε καλά διαβασμένος. Το υπουργείο Εξωτερικών δεν τον είχε προετοιμάσει καλά», ανέφερε χαρακτηριστικά η Ντόρα Μπακογιάννη και πρόσθεσε:
«Και επειδή εγώ έχω κάνει πολλές συζητήσεις και διαβουλεύσεις με τον Ερντογάν ήξερα τι θα βρει απέναντί του». «Κατόπιν τούτου έγινε το ατυχές γεγονός, όταν μίλησε για τα κυπριακά κεφάλαια να χαθεί στη μετάφραση, να μην κάνει σωστά η Άγκυρα τη δουλειά της.

Η κ. Μπακογιάννη σχολίασε και το θέμα των εγγυήσεων λέγοντας: «Είναι λάθος ότι καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν έθετε το θέμα των εγγυήσεων. Και εγώ προσωπικά ως υπουργός Εξωτερικών το είχα θέσει, δεν το είχα όμως κρεμάσει στα μανταλάκια για να μου πει κάποιος μπράβο. Το είχα θέσει γνωρίζοντας ότι ήταν το τέλος αφού θα είχαμε επιλύσει όλα τα άλλα προβλήματα και όχι η αρχή. Εσείς όμως για επικοινωνιακούς λόγους το επιλέξατε πρώτο».

Τι ειπώθηκε στην ενημέρωση
Στη διάρκεια της ενημέρωσης της Επιτροπής σχετικά με την πολιτική της Ελλάδας στη Μέση Ανατολή, στο Κυπριακό και στα Βαλκάνια, ο υπουργός διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια περί κοινών περιπολιών Ελλάδας-Τουρκίας στο Αιγαίο, τονίζοντας ότι «από τη πρώτη στιγμή το καταδικάσαμε και οι ευρωπαίοι ζήτησαν συγνώμη δημόσια», υπεραμύνθηκε του πρόσφατου ταξιδιού του πρωθυπουργού στην Άγκυρα, ενώ διέψευσε ότι στις συζητήσεις που είχε ο Αλέξης Τσίπρας δέχθηκε να ανοίξουν κεφάλαια για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Κύπρου.
Ο κ. Κοτζιάς μίλησε ακόμα για θετικά βήματα που έγιναν στο Κυπριακό διευκρινίζοντας ότι η Ελλάδα δεν αποφασίζει για την Κύπρο αλλά στηρίζει τις αποφάσεις της.
Αναφορικά με το προσφυγικό και τη συνεργασία Ελλάδας -Τουρκίας για την αντιμετώπιση του, ο κ. Κοτζιάς επεσήμανε ότι είναι ανάγκη η χώρα μας να συμμετέχει στις συζητήσεις που γίνονται, σημειώνοντας παράλληλα ότι «είναι ολοφάνερο πως η Άγκυρα αξιοποιεί το θέμα για να πάρει κέρδη και ότι θέλει να αποκτήσει ζώνη ελέγχου μέσα στη Συρία».
«Πάνε κάποιες δυνάμεις που θέλουν να στριμώξουν την χώρα μας και να βγάλουν το πρόβλημα από πάνω τους, να εξυπηρετήσουν τέτοιου είδους συμφέροντα. Για εμάς η λύση είναι η διαπραγμάτευση. Να υπάρξει συντονισμός. Η Τουρκία έχει τέτοιο συντονισμό με την Γερμανία και η κατάληξη είναι πολλοί πρόσφυγες να έχουν πάει εκεί. Σε αυτή λοιπόν τη συζήτηση εμείς δεν θα πρέπει να συμμετέχουμε; Δεν αποκλείουμε κανενός είδους συζητήσεις. Οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί οφείλουν να προασπίζονται και να προωθούν τα δικά μας συμφέροντα καθώς είμαστε ισότιμο μέλος στην ΕΕ» τόνισε.
Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν του έχει γίνει καμία αίτηση για αλλαγή της συνθήκης Σένγκεν προσθέτοντας ότι όταν συζήτησε το θέμα αυτό με τον Ολλανδό ομόλογό του, καθώς δημοσιεύματα έφεραν τους Ολλανδούς να έχουν τέτοιες σκέψεις, του απάντησε ότι «δεν πρόκειται τέτοια αλλαγή να γίνει».
Στο θέμα της Συρίας, ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης, σημείωσε ότι «ασφαλώς αυτά που υποστηρίζει η συμφωνία της Βιέννης είναι ανεφάρμοστα σε μεγάλο βαθμό» και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θέλει να μεσολαβήσει προς αυτή την κατεύθυνση, χωρίς να θεωρεί την μια ή την άλλη πλευρά εχθρό της.
Κληθείς να απαντήσει αν υπάρχει ενδεχόμενο χρήσης των βάσεων στη Σούδα, στο πλαίσιο των συμβατικών υποχρεώσεων της χώρας, ο κ. Κοτζιάς παρέπεμψε στο υπουργείο ‘Αμυνας που είναι και το αρμόδιο, όπως είπε, να το κάνει.
Στις διαμαρτυρίες των βουλευτών της αντιπολίτευσης ότι αποφεύγει να απαντήσει ευθέως, αντέτεινε:
«Τα τρέχοντα ζητήματα χρήσης των βάσεων, είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Άμυνας. Το ΥΠΕΞ δεν έχει την διαχείριση των στρατιωτικών δυνάμεων της χώρας και όσοι το υποστηρίζετε είστε εκτός πραγματικότητας».
Ειδικότερα, για το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Άγκυρα, ο υπουργός Εξωτερικών, διέψευσε κατηγορηματικά ότι συμφώνησε να ανοίξουν κεφάλαια για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Κύπρου λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Αυτό που είπε ο πρωθυπουργός είναι ότι τα κεφάλαια μπορεί να ανοίξουν, το θέμα είναι πως θα κλείσουν. Δεν ανοίγουν κεφάλαια που σχετίζονται με την απόφαση της Κύπρου.
Εμείς ακολουθούμε τις επιλογές της Κύπρου. Αν θέλει να κρατήσει ένα κεφάλαιο σε βέτο, θα το κρατήσει, και με τη δικιά μας υπογραφή».
«Αυτά που συζητούνται στη διπλωματία δεν συζητούνται δημόσια. Εμείς με την Τουρκία έχουμε μεγάλες διαφωνίες. Είμαστε γείτονες όμως και αυτό επιβάλλει να συνομιλούμε μεταξύ μας. Το χειρότερο θα ήταν να αφήνουμε να συνομιλούν για εμάς τρίτοι. Γίνεται επανεκκίνηση των συνομιλιών με την Τουρκία για να μπουν μπροστά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης», σημείωσε.
Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών για το ποια είναι η πολιτική του υπουργείου σε σχέση με τη Κύπρο, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε:
«Υπερασπίζομαι τις αποφάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Κύπρος είναι ανεξάρτητη Δημοκρατία και ως τέτοια χειρίζομαι τα θέματα. Στα ζητήματα που μας ζητάει τη γνώμη μας την λέμε. Ως εγγυήτρια δύναμη έχουμε δικαίωμα γνώμης δεν έχουμε όμως γνώμη επί υπηρεσιακών θεμάτων που χειρίζεται η Κύπρος».
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος, επεσήμανε ότι «πάση θυσία η χώρα πρέπει να μείνει έξω από αυτό το πεδίο συγκρούσεων καθώς όπως είπε θα είναι μεγάλο πλήγμα για τη χώρα.
Παράλληλα, επιτέθηκε στην αντιπολίτευση για την στάση της με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Τουρκία τονίζοντας ότι είναι επικίνδυνο να αγνοείται η Τουρκία και να ενοχοποιείται κάθε πρωτοβουλία που παίρνει η κυβέρνηση προς την κατεύθυνση αυτή.

Κοτζιάς προς Ντόρα: Έχεις καταπιεσμένο έρωτα

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου