Tuesday, 16 July, 2024

Κόντρα Χρηστίδη-Νατσιού στη Βουλή για τη ροζ σημαία

Κόντρα ξέσπασε στην oλομέλεια της Βουλής μεταξύ του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Παύλου Χρηστίδη και του προέδρου της Νίκης, Δημήτρη Νατσιού,

με αφορμή τη ροζ ελληνική σημαία, το έργο της εικαστικού Γεωργίας Λαλέ.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «υπέκυψε» σε ακροδεξιές και «ψεκ» αντιλήψεις και τους έδωσε έκφραση. Τον λόγο πήρε αμέσως μετά ο πρόεδρος της Νίκης, ο οποίος επιτέθηκε στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «ο κ. Χρηστίδης, αν και νέος σε ηλικία, ακόμη δεν έχει ωριμάσει, δεν έχει ψηθεί, δεν έχει γαλουχηθεί με τα νάματα της πατρίδας» και τον χαρακτήρισε «ανιστόρητο».

Αναλυτικά ο διάλογος:

Παύλος Χρηστίδης: Η «Ενοχή της Γειτονιάς» είναι το έργο της Γεωργίας Λαλέ. Αποτελείται από σεντόνια από υφάσματα γυναικών, οι οποίες έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Είναι γυναίκες, οι οποίες έχουν ξαπλώσει φοβισμένες, ξαφνιασμένες, απελπισμένες από τη βία την οποία δέχτηκαν μέσα στο σπίτι τους από άντρες, τα τελευταία χρόνια. Είναι μια σημαία κόκκινη από το αίμα Ελληνίδων που κακοποιήθηκαν και δολοφονήθηκαν. Και πραγματικά μας προκαλεί αλγεινή εντύπωση η σκοταδιστική αντίληψη και πρακτική του υπουργού, η οποία βρίσκεται εντελώς εκτός της κουλτούρας μας, επί της ουσίας να έρχεται σήμερα και τι να κάνει; Να λέει ότι το έργο αυτό πρέπει να κατέβει επειδή κάποιοι διαμαρτυρήθηκαν.

Είναι βαθιά ειρωνικό, κύριε υπουργέ, σε μία έκθεση στο Γενικό Προξενείο της Νέας Υόρκης που έχει τίτλο «Λευκή Επιταγή» και δίνει τη δυνατότητα σε νέους καλλιτέχνες να εκφράσουν τις αγωνίες τους, όπως οφείλει να κάνει ένα προξενείο, όπως οφείλει να κάνει η ελληνική κοινότητα στο εξωτερικό, όπως είναι σημαντικό να κάνει ο οποιοσδήποτε, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα σε νέους καλλιτέχνες να εκφράζονται, η δική σας κυβέρνηση αντί να δίνει σε αυτούς τη δυνατότητα έκφρασης της τέχνης και της κουλτούρας, να δίνει έκφραση στις ψεκασμένες αντιλήψεις του κυρίου Νατσιού και κάποιων λίγων ακροδεξιών. Αυτούς ακούσατε. Η σημαία μας είναι προφανώς ένα σύμβολο, ένα σύμβολο για το οποίο εκατομμύρια Έλληνες έδωσαν τη ζωή τους. Τα σύμβολα όμως αποκτούν νόημα από τους ανθρώπους και θέλουμε τους ανθρώπους μας ζωντανούς. Και εδώ πρέπει να αντιληφθούμε ότι αυτό το οποίο πρέπει να σας ανησυχεί περισσότερο είναι η αυξανόμενη ροή γυναικοκτονιών και όχι οι καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες στο εξωτερικό ή στο εσωτερικό. Είστε πολύ φοβικοί, είστε δήθεν προοδευτικοί και βαθιά συντηρητικοί.

Δημήτρης Νατσιός: Ο κ. Χρηστίδης, αν και νέος σε ηλικία, ακόμη δεν έχει ωριμάσει, δεν έχει ψηθεί, δεν έχει γαλουχηθεί με τα νάματα της πατρίδας. Προφανώς είναι ανιστόρητος. Να θυμίσω ότι η σημαία ήταν αναρτημένη στο Γενικό Προξενείο της Νέας Υόρκης. Δεν ήταν ούτε σε γκαλερί, ούτε σε καφενεία, ούτε σε καφετέριες. Διαβάζω το άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα. Νόμο επικαλούμαι Όποιος δημόσια αφαιρεί, καταστρέφει, παραμορφώνει ή ρυπαίνει την επίσημη σημαία του κράτους ή έμβλημα της κυριαρχίας του, τιμωρείται με φυλάκιση κλπ κλπ. Μιλάει για παραμόρφωση. Δεν ζήτησα να τιμωρηθεί κανένας. Ζητήσαμε απλώς να κατέβει. Δεν ζητήσαμε τιμωρία κανενός. Απλώς θεωρούμε προσβολή κατά του εθνικού μας συμβόλου όλη αυτή την απεικόνιση σε Γενικό Προξενείου του ελληνικού κράτους. Τώρα τα άλλα. Η γνωστή τακτική εξόντωση δια της γραφικότητας δεν μας ενοχλεί. Δυστυχώς στην πατρίδα μας όποιος δεν υπερασπίζεται τα όσια και τα ιερά είναι ψεκασμένος, είναι σκοταδιστές. Την τακτική την ξέρουμε. Εμείς το δηλώνουμε. Είμαστε άνθρωποι της φιλοπατρίας, της πίστης και της ακεραιότητας του χαρακτήρα. Ευχαριστώ πολύ.

Παύλος Χρηστίδης: Δεν ξέρω αν ο κ. Νατσιός έχει πρόβλημα με τους νέους ανθρώπους και θεωρεί ότι μόνο ο ίδιος είναι ώριμος. Εγώ κύριε, θα μπορούσα να πω πολλά για εσάς. Δεν απευθύνομαι προσωπικά. Είπα για τις απόψεις σας. Οι απόψεις λοιπόν, οι οποίες θεωρούν ότι το άθροισμα, το σύνολο, το σύνολο προσωπικών στοιχείων γυναικών οι οποίες έχουν υποστεί βία, είναι κάτι το οποίο εσάς σας προσβάλλει. Το θεωρώ ακραία πατριδοκαπηλία. Δεν έχετε καμία σχέση με αυτό το οποίο είναι πραγματικά το έθνος και η πατρίδα και δεν είστε εσείς εδώ να μας υποδείξετε ποιος είναι πατριώτης και ποιος δεν είναι. Επενδύσατε και επενδύετε σε αντιλήψεις οι οποίες είναι επικίνδυνες για την πατρίδα μας και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Οι άνθρωποι οι οποίοι θεωρούν ότι βγαίνουν καλικάντζαροι τα Χριστούγεννα, οι άνθρωποι οι οποίοι θεωρούν ότι καλλιεργούνται άλλου τύπου αντιλήψεις στην πατρίδα μας και εκφράζονται με αυτό τον τρόπο, επιτρέψτε μου να πω, είναι πολύ πιο επικίνδυνοι για τη δημοκρατία μας, την κοινωνική συνοχή και ειρήνη.

Υπάρχουν πάρα πολλά έργα τέχνης όλα τα προηγούμενα χρόνια, για τα οποία δεν σας άκουσα ποτέ να τοποθετείστε σε κανένα επίπεδο. Έργα τέχνης τα οποία έχουν βραβευτεί πολλές φορές ακόμα και από το ίδιο το ΓΕΕΘΑ για αυτό το οποίο συμβολίζουν. Επομένως, κρατήστε τις ανησυχίες σας για τα πραγματικά προβλήματα και μην σπεκουλάρετε με όρους προπαγανδιστικούς για να κερδίσετε λίγα λεπτά δημοσιότητας. Το πρόβλημα βέβαια, κύριε Υπουργέ, δεν είναι του κ. Νατσιού, γιατί ο κ. Νατσιός είναι γνωστός. Το πρόβλημα είναι της δικής σας κυβέρνησης που αποδέχεται και γίνεται απολογητής αυτών των αντιλήψεων. Αυτό πληρώνουμε σήμερα. Ότι ο κ. Γεραπετριτης αποδέχεται αυτές τις αντιλήψεις και αποσύρει τη σημαία. Θέλω λοιπόν να πω, κύριε Υπουργέ και κύριε Πρόεδρε και κλείνω ότι εμείς εδώ, με πολύ καθαρό τρόπο δίνουμε συγχαρητήρια στον Πρόξενο της Νέας Υόρκης που έδωσε φωνή στους καλλιτέχνες να εκφραστούν και είναι κρίμα για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που έρχεται και στο όνομα του φιλελευθερισμού και την αποσύρει.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου