Monday, 1 March, 2021

Μανιάτης: Ποινικές ευθύνες για το κατάντημα της ΔΕΗ σε ενεργειακό νάνο

Θέμα ποινικών -εκτός των πολιτικών- ευθυνών στην υπόθεση της ΔΕΗ θέτει η Δημοκρατική Συμπαράταξη δια του τομεάρχη Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη

με αφορμή τη συμφωνία με τους θεσμούς για πώληση μέρους των λιγνιτικών μονάδων της Επιχείρησης.

«Ο Α.Τσίπρας μπορεί να αισθάνεται περήφανος. Αυτός και οι υπουργοί του κατάντησαν τη ΔΕΗ, τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας, ενεργειακό νάνο, που ξεπουλούν κομμάτι-κομμάτι τα ιμάτιά της» τονίζει στη δήλωσή του ο κ. Μανιάτης και συνεχίζει:

«Σε τιμές εξευτελιστικές, σε τιμές προδοτικές για την περιουσία του ελληνικού λαού, πωλούν το 40% του λιγνιτικού παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ, χωρίς καμία ελάφρυνση από τις αντίστοιχες δανειακές υποχρεώσεις και μάλιστα με δέσμευση ότι το ‘μη αναγκαίο προσωπικό’, που δεν θα χρειάζονται οι ιδιώτες στις μονάδες που πωλούνται, θα το μισθοδοτεί η ΔΕΗ». «Έχουν ήδη υπογράψει» προσθέτει «να μειώσουν τα έσοδα από τις λιανικές πωλήσεις της ΔΕΗ κατά 40% επιπλέον, μέσω των δημοπρασιών χονδρικής ΝΟΜΕ, σε τιμές κάτω του κόστους. Στον προϋπολογισμό του 2018, προβλέπουν μέσα στο 2018 να πωληθεί ένα επιπλέον 17% της εταιρείας, που ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ, στην εξευτελιστική τιμή των 100 εκατ. ευρώ. Με απλά λόγια, εκτιμούν ότι η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία που το 2014 είχε χρηματιστηριακή αξία πάνω από 2,5 δισ ευρω, δεν αξίζει σήμερα πάνω από 500-600 εκατ. ευρώ».

Πρόκειται, σημειώνει ο κ. Μανιάτης «για το πιο αποκρουστικό έγκλημα σε βάρος της παραγωγικής βάσης της εθνικής οικονομίας και του ενεργειακού μέλλοντος της χώρας, ενώ την ίδια στιγμή αύξησαν μέσα στο 2017 κατά 12,8% τα τιμολόγια ηλεκτρισμού. Ο χειρότερος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, με τα χυδαιότερα πολιτικά ψέματα που ντράπηκαν και τα ίδια στο άκουσμά τους, σε πλήρη συνεννόηση με τον ψεκασμένο ακροδεξιό συνέταιρό του Π.Καμμένο (συνομιλητή ισοβιτών και παράνομων μεσαζόντων πολεμικού υλικού με προεκτάσεις λαθρεμπορίου), χαρακτήριζε το καλοκαίρι του 2014 τη ‘Μικρή ΔΕΗ’, που εμείς νομοθετήσαμε, ως ‘εθνικό έγκλημα που πρέπει να αποτρέψουμε’. Μια επιλογή που θα εκχωρούσε το 30% της ΔΕΗ έναντι 2 δισ ευρώ και πρόσθετων επενδύσεων άλλου 1,5 δισ. ευρώ (σύνολο 3,5 δισ ευρώ), με ταυτόχρονη εκχώρηση του 30% δανείων και υποχρεώσεων και με μεταφορά στον ιδιώτη του 30% των εργαζομένων, με πλήρη διασφάλιση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και της απασχόλησης». «Οι εγκληματικές τους επιλογές» επισημαίνει ο κ. Μανιάτης «όχι μόνο έχουν υπερδιπλασιάσει τα ανείσπρακτα χρέη από 1,5 δισ. ευρώ το 2014 σε 3,5 δισ. ευρώ σήμερα, αλλά επιπλέον διώχνουν και όλους τους συνεπείς πελάτες της εταιρείας. Στη σημερινή τραγική κατάσταση που έχουν οδηγήσει τη ΔΕΗ, μόνο ένας νέος, ολοκληρωμένος, εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός, συμβατός με τις κατευθύνσεις της Ενεργειακής Ένωσης, που θα προσελκύσει στρατηγικές συμμαχίες κι επενδυτικά κεφάλαια, μπορεί να αποτρέψει την κατάρρευση της ΔΕΗ και τη συνακόλουθη κατάρρευση της εθνικής οικονομίας».

«Οι ευθύνες τους εκτός από πολιτικές είναι πια και αποδεδειγμένα ποινικές, για τις οποίες να είναι βέβαιοι ότι θα λογοδοτήσουν» καταλήγει ο κ. Μανιάτης.

in.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου