Wednesday, 22 May, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Μητσοτάκης, ανακοίνωση μέτρων: Εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο 840 €, επιδόματα, φοροελαφρύνσεις

Στις 5 το απόγευμα ξεκινούν στη Βουλή οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Μια τριήμερη διαδικασία που αναμένεται με ενδιαφέρον, καθώς, πέρα από τους Μητσοτάκη, Κουτσούμπα, Βελόπουλο, οι υπόλοιποι 4 πολιτικοί αρχηγοί δεν έχουν ανέβει ξανά στο βήμα της Βουλής.

Η σημερινή θα είναι η πρώτη για τον Σωκράτη Φάμελλο, αλλά και τον Νίκο Ανδρουλάκη, οι τοποθετήσεις των οποίων αναμένονται με ενδιαφέρον. Στο βήμα θα ανέβουν και οι αρχηγοί των τριών μικρότερων κομμάτων (Σπαρτιάτες, Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας) που για πρώτη φορά μπήκαν στη Βουλή.

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και ακολούθως των υπουργών που θα εξειδικεύσουν για το πλάνο διακυβέρνησης και τα μέτρα που θα ανακοινώσουν.

Συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη προϊδεάζουν για εκπλήξεις που αφορούν την ανακοίνωση μέτρων άμεσης εφαρμογής στο πεδίο της οικονομίας.

Δεδομένη θεωρείται η ανακοίνωση των εξής μέτρων:

Η επέκταση του market pass και του «καλαθιού του νοικοκυριού» για τους επόμενους μήνες ως μέτρων ανακούφισης των οικογενειακών προϋπολογισμών.

Επίσης, στο πλαίσιο των εξαγγελιών περιλαμβάνονται:

Η αύξηση κατά 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και των αναπηρικών επιδομάτων.

Η αύξηση του επιδόματος μητρότητας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες από τους 4 στους 9 μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού. Η μείωση κατά μία επιπλέον μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών και του μη μισθολογικού κόστους, η οποία θα μπορούσε να ξεκινήσει σταδιακά.

Ενδεχομένως να δοθεί κάποια επιπλέον ενίσχυση στους πιο αδύναμους, αλλά παραμένει άγνωστο αν αυτό θα αφορά κάποιο νέο μέτρο ή την εφαρμογή νωρίτερα κάποιας από τις προεκλογικές δεσμεύσεις που ανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης.

Κατάργηση αυτόματης παρακράτησης σύνταξης στο 30%

Σύντομα πρόκειται να καταργηθεί η αυτόματη παρακράτηση του 30% της σύνταξης εργαζόμενων συνταξιούχων, ώστε να αντικατασταθεί με μια κλιμακωτή, χαμηλότερη εισφορά επί των μηνιαίων αποδοχών από εργασία, νομοσχέδιο που ήδη επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας.

Το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Στα 840 ευρώ ο εισαγωγικός μισθός

Με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη για τις αυξήσεις που θα περιλαμβάνει το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων που προβλέπεται να ισχύσει από 1ης/1/2024. Το ποσό του εισαγωγικού μισθού που θα ανακοινωθεί θα καθορίσει συνολικά τα μισθολογικά κλιμάκια, με την αύξηση να ξεπερνά το 6%.

Σημαντική αύξηση θα υπάρξει, επίσης, στα επιδόματα παιδιού και ευθύνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο θα κινείται κοντά στα 840 ευρώ (από 780 ευρώ σήμερα), αν και πηγές από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν επιβεβαιώνουν το ακριβές ύψος.

Στον μισθό θα συμπεριλαμβάνεται το επίδομα παιδιού, το οποίο θα είναι επιπλέον 70 ευρώ, δηλαδή ο μισθός θα φτάνει στα 910 ευρώ. Να σημειωθεί ότι το επίδομα θα είναι 120 ευρώ για δύο παιδιά, και 170 ευρώ με τρία παιδιά.

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, πρακτικά είναι σαν να επανέρχονται τα Δώρα στο Δημόσιο, καθώς προκύπτουν δύο επιπλέον μισθοί στις τσέπες των δημοσίων υπαλλήλων.

Πριν κλείσει η Βουλή στις αρχές Αυγούστου, θα ψηφιστούν (θα έχουν εφαρμογή από 1ης/1/2024):

η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά, η αύξηση των συντάξεων από 3% έως 4%, ξεχωριστή ενίσχυση για όσους έχουν προσωπική διαφορά.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου