Tuesday, 23 April, 2024

Μητσοτάκης: Αυξήσεις στο Δημόσιο και στο οικογενειακό επίδομα, ενίσχυση συνταξιούχων

Πρεμιέρα για τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο με την έναρξη της συζήτησης επί τω προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκίνησε δηλώνοντας ότι δεν έχει το δικαίωμα να διαψεύσει τις προσδοκίες των πολιτών.

«Τις μεγάλες ιστορικές τομές μπορούν να τις πραγματοποιούν οι μεγάλες συναινέσεις και οι ευρύχωρες κοινωνικές συμμαχίες. Αυτός είναι και ο λόγος που επέλεξα να μην περιορίσω τις προγραμματικές δηλώσεις σε έναν απλό κατάλογο μέτρων. Οι δεσμεύσεις είναι γνωστές, περιγράφονται στο πρόγραμμά μας» είπε ο πρωθυπουργός.

«Είμαστε στο σύνορο ενός νέου ιστορικού τόξου. Για να μιλήσουμε για το μέλλον, πρέπει να μιλήσουμε και να διδαχθούμε με το παρελθόν. Τρεις σταθμοί που σφράγισαν την πρόοδο της χώρας μας τα τελευταία 100 χρόνια. Ο αστικός εκσυγχρονισμός του Ελευθερίου Βενιζέλου, ο ανορθωτικός εκσυγχρονισμός των δεκαετιών του ’50 και του ’60 που οδηγησε σε ραγδαία μεταπολεμική ανάπτυξη και με το ρίζωμα της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης και ο πολιτικός εκσυγχρονισμός της μεταπολίτευσης, εξέλιξη που χάρη στον ιδρυτή μας Κωνσταντίνο Καραμανλή στέριωσε τη Δημοκρατία. Η γενιά μας καλείται να δώσει περιεχόμενο στο δικό της εθνικό στόχο, έναν πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό. Εννοώ τη μεγάλη προσπάθεια η χώρα να αντιμετωπίσει πολλές παθογένειες και να κινούμαστε με μεγάλη ταχύτητα για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις που έρχονται από το μέλλον. Είναι μια προσπάθεια που πρέπει να είναι συμπεριληπτική προστατεύοντας πρώτα και πάνω από όλα τους πιο αδύναμους. Φιλόδοξη και δίκαιη. Στο εθνικό πλούτο να έχουν όλοι μερίδιο. Να είναι προσπάθεια ριζοσπαστική. Αναφέρομαι σε ευρωπαϊκό εκσυγχρονισμό της ευρωπαϊκής μας πατρίδας. Πρέπει να οδηγεί την κοινωνία ενωμένη προς τα μπρος. Θα μας οδηγήσει στον κοινό βηματισμό στο μέλλον. Βιώσαμε τους παλιούς ιδεολογικούς διαχωρισμούς και τις απατηλές υποσχέσεις που πήγαν τη χώρα πίσω».

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Συνέχιση εφάπαξ ενίσχυσης όσων συνταξιούχων συνεχίζουν να πλήττονται από την προσωπική διαφορά Κατρούγκαλου-ειδικά τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Στο εξής όσοι συνταξιούχοι θέλουν να εργάζονται δεν θα βλέπουν τη σύνταξή τους μειωμένη κατά 30%.

«Ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας έως το τέλος του έτους. Πρόωρη αποπληρωμή διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου. Λογικά πρωτογενή πλεονάσματα. Μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ αρκετά κάτω από 140% έως το 2027, υποχώρηση της ανεργίας στο 8% μέσα στην επόμενη τετραετία, εξαγωγές στο 60% του ΑΕΠ και μείωση των ανισοτήτων με μόνιμα μέτρα στήριξης και στοχευμένες πρωτοβουλίες όποτε χρειάζεται. Αυτή τη διπλή κατεύθυνση υπηρετεί το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου οικονομικών.

Έτσι απέναντι στην επίμονη ακρίβεια συνεχίζεται και για τους επόμενους μήνες το market pass. Καθιερώνουμε ως μόνιμο μέτρο το youth pass σε κάθε νέο, θα καταβληθεί για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο.

Από 1.1.24 τίθεται σε ισχύ το νέο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων με οριζόντιες αυξήσεις για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια. Θα υπάρξει ειδική έμφαση στις αμοιβές όσων κατέχουν θέσεις ευθύνης. Στηρίζουμε και για τους δημόσιους υπαλλήλους με οικογένεια αυξάνοντας το οικογενειακό επίδομα από 20 έως 50 ευρώ. Πρόσθετη μείωση φόρου κατά 1000 ευρώ στις οικογένειες με παιδιά, νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ 10% για κάθε ασφαλισμένο σπίτι από φυσικές καταστροφές, μόνιμη απαλλαγή πρώην δικαιούχων του πρώην ΕΚΑΣ από τις φαρμακευτικές δαπάνες.

Καθιερώνεται πια η κοστολόγηση των προεκλογικών προγραμμάτων από ανεξάρτητο φορέα. Είναι κατάκτηση αυτή. Κάθε παροχή που θα ακούγεται, πρέπει να είναι ρεαλιστική με τη σφραγίδα του δημοσιονομικού συμβουλίου και να μη ποτίζει τα λεφτόδεντρα των ψεμάτων.

Συνέχιση της εφάπαξ ενισχυσης στο τέλος του έτους όσων συνταξιούχων συνεχίζουν να πλήττονται από την προσωπική διαφορά του κ. Κατρόυγκαλου. Όσοι συνταξιούχοι θέλουν να εργάζονται δεν θα βλέπουν τη σύνταξή τους μειωμένη κατά 30%. Θα λαμβάνουν ολόκληρη τη σύνταξη, θα βλέπουν μικρή παρακράτηση στα πρόσθετα έσοδά τους από τη νόμιμη, δηλωμένη αμοιβή τους».

Νωρίτερα, μπαίνοντας στην ολομέλεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης βλέπει τους δημοσιογράφους και ακολούθησε ο εξής διάλογος:

Μητσοτάκης: Τι κάνετε; Περιμένετε να ακούσετε;

Δημοσιογράφοι: Περιμένουμε να ακούσουμε την έκπληξη

Μητσοτάκης: Την έκπληξη, τις εκπλήξεις…

Σημειώνεται ότι από την αίθουσα απουσιάζει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κατά πληροφορίες θα παραστεί μόνο το Σάββατο, την τελευταία ημέρα της τριήμερης διαδικασίας

Σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού

Εύχομαι σε όλους καλή δύναμη και καλή αρχή στην αρχή αυτή της νέας τετραετίας.

Περίπου τέτοια εποχή το ‘19 παρουσίαζα τις κυβερνητικές δηλώσεις της πρώτης μας θητείας, Σήμερα βρίσκομαι εδώ για να περιγράψω τους νέους φιλόδοξους στόχους μας.

Δεν θα κρύψω τη συγκίνηση για τη μεγάλη τιμή και ευθύνη να υπηρετώ και πάλι την πατρίδα μου.

Στην αφετηρία της νέας νομοθετικής περιόδου θέλω να εκφράσω την ακλόνητη θέλησή μου η νέα διακυβέρνηση να εκπληρώσει στο ακέραιο τις προσδοκίες των πολιτών. Οφείλουμε να είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων.

Με το εκλογικό αποτέλεσμα του Ιουνίου έκλεισε έναν πολυετή κύκλο καθυστέρησης.

Οι πολίτες μας ζήτησαν να προχωρήσουμε γρήγορα και πιο τολμηρά στις μεγάλες αλλαγές. Δεν έχω το δικαίωμα να διαψεύσω τις προσδοκίες τους

Η Ελλάδα του 2023 είναι μία χώρα πιο ανθεκτική, με μια κοινωνία πιο ενωμένη με ένα κράτος πιο στέρεο. Οι καλύτερες μέρες είναι μπροστά μας

Οι στρεβλώνεις για να διορθωθούν χρειάζονται τουλάχιστον δύο κυβερνητικές θητείες. Η ανεργία μειώνει με ταχείς ρυθμούς, τους πιο ταχείς στην Ευρώπη.

Αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό, αλλά η διεθνής ακρίβεια ροκανίζει αυτές τις αυξήσεις.

Την ελληνική κοινωνία διατρέχει μια άλλη κουλτούρα που ζητά χειροπιαστά αποτελέσματα. Επέλεξα σήμερα να μην περιορίσω τις ανακοινώσεις σε έναν απλό κατάλογο μέτρων. Από τις επόμενες ημέρες θα παίρνουν τη μορφή νομοσχεδίων

Θα περιγράψω τα χρόνια που έρχονται από μια πιο στρατηγική προοπτική

Η γενιά μας καλείται να δώσει περιεχόμενο στον δικό της εθνικό στόχο, θα τον ονόμαζα έναν πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό και εννοώ τη μεγάλη προσπάθεια της χώρας να αντιμετωπίσει πολλές παθογένειες σε τομείς και παράλληλα να κινείται με μεγάλη ταχύτητα. Είναι καιρός να στοχεύσουμε ενωμένοι ψηλά, πατώντας πάντα στο έδαφος

ΕΣΥ

Η δέσμευσή μας για 10.000 προσλήψεις ισχύ στο ακέραιο. 800 εξ αυτών θα κατευθυνθούν στο ΕΚΑΒ.

Στις αστικές και στις μη αστικές περιοχές στόχος είναι το ΕΚΑΒ να ανταποκρίνεται σε 7-15 λεπτά. Συγκροτούμε ομάδα από 250 δικυκλιστές που θα προηγούνται των ασθενοφόρων παρέχοντας τις πρώτες βοήθειες.

Επεκτείνουμε τις προληπτικές εξετάσεις σε όλους τους πολίτες για όλα τα βασικά νοσήματα.

Το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» έχει ήδη αφήσει σημαντικό αποτύπωμα στη δημόσια υγεία και είμαστε στην αρχή.

Παιδεία

«Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εφαρμόζουμε τη μεγάλη μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε. Τα δημόσια πανεπιστήμια αλλάζουν, ανοίγονται στον κόσμο. Οι διακρατικές συμφωνίες προσφέρουν σήμερα τη δυνατότητα με την ευθύνη εθνικής αρχής ανώτατης εκπαίδευσης να υπάρξει αναγνώριση ξένων πανεπιστημίων. Θα προετοίμαζε το δρόμο για την μεγάλη αλλαγή του άρθρου 16 και σε αυτό το δρόμο θα κινηθούμε άμεσα. Και εύχομαι ειλικρινά κ. Ανδρουλάκη να μην ξανακάνετε το ίδιο λάθος και να σταματήσει αυτή η ελληνική ιδιαιτερότητα του κρατικού μονοπωλίου στην ανώτατη εκπαίδευση. Θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας για την κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών και το πρόγραμμα «Σπίτι μου». Είναι δέσμευσή μου ότι από την στιγμή που θα εξαντληθούν οι πόροι από το πρόγραμμα αυτό θα τους διπλασιάσουμε. Θα τρέξει δυναμικά ο θεσμός της κοινωνικής κατοικίας, της κοινωνικής αντιπαροχής.

Η Πράσινη και η ψηφιακή Ελλάδα. Το 2030 η πατρίδα μας θα είναι πρωταγωνίστρια στη μάχη της κλιματικής αλλαγής. Η στροφή στις ΑΠΕ θα εντατικοποιηθεί. Το 80% της ηλεκτρικής μας ενέργειας το αργότερο μέχρι το 2030 θα παράγεται από ΑΠΕ. Θα μειώσουμε τις εισαγωγές. Μπορούμε να παράγουμε τη δική μας ενέργεια. Αυτή η πράσινη πολιτική είναι κοινωνική πολιτική.

Τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία θα φτάσουν τα 180 το 2027.

Όλοι οι μαθητές θα χρησιμοποιούν τους διαδραστικούς πίνακες.

Το φθινόπωρο θα ξεκινήσει σχέδιο αναβάθμισης των σχολικών δομών. Θα καταλήξουμε σε ένα νέο μοντέλο για τα σχολεία που χτίζονται

Αλλάζουν τα ΑΕΙ με πτυχία που έχουν μεγαλύτερη αξία.

Προετοιμάζεται η μεγάλη μεταρρύθμιση του άρθρου 16.

Θα κατασκευαστούν νέες φοιτητικές εστίες.

Τα καινούργια ηλεκτρικά λεωφορεία και τη μετατροπή των ταξί σε πράσινα ταξί.

Μητσοτάκης: Όχι στην άναρχη ανάπτυξη -Στη Μύκονο αποδείξαμε ότι ο νόμος ισχύει για όλους

Θέλω να κάνω μία ξεχωριστή αναφορά στο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό. Η σωστή οργάνωση του χώρου αποτελεί τη βασικότερη προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων. Δεν θα καταστρέψουμε τα νησιά και τα βουνά μας στο βωμό μιας άναρχης ανάπτυξης. Στην περίπτωση της Μυκόνου αποδείξαμε ότι ο νόμος ισχύει για όλους.

Το κεφάλαιο της δίκαιης Ελλάδας, θεμελιώνεται στη λογοδοσία, στη διαφάνεια και πρωτίστως στη διαρκή αξιολόγηση σε όλες τις υπηρεσίες και όλο το δυναμικό της δημόσιας διοίκησης. Σύντομα θέλω να καθιερώσουμε και την αξιολόγηση των δημόσιων υπηρεσιών από τον ίδιο τον πολίτη. Στη δική του υπηρεσία είναι όλη η κρατική μηχανή. Νέος δικαστικός χάρτης για την ορθολογική κατανομή των δικαστηρίων. Να επιταχυνθούν οι αποφάσεις. Η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης συνιστά τη μεγαλύτερη αδικία. Μέχρι το 2027 έχουμε θέσει το φιλόδοξο στόχο να φτάσουμε στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την έκθεση του κράτους δικαίου που δημοσιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία δείχνει ότι είμαστε στο σωστό δρόμο. Αρχές του 2025 θα ξεκινήσει η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης. Υποχρέωσή μου να επιδιώξουμε τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις. Ο χρόνος θα δείξει αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης μπορούν να αφήσουν τη στείρα άρνηση».

Η Ελλάδα θα ήταν πρωταγωνίστρια στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Θα μειώσουμε τις εισαγωγές ενέργειας άρα και την εξάρτησή μας τη γεωπολιτική.

Δεν θα καταστρέψουμε τα νησιά και τα βουνά μας στο βωμό μίας άναρχης ανάπτυξης. Στη Μύκονο αποδείξαμε ότι ο νόμος ισχύει για όλους.

Εθνική Ασφάλεια-Άμυνα

Ισχυρή Ελλάδα σε διπλωματικό επίπεδο, με θωρακισμένη άμυνα.

Προμήθεια μαχητικών F-35, έχουμε αποσπάσει το ναι από το αμερικανικό κογκρέσο.

Συνεχίζουμε την αναβάθμιση της αμυντική μας βιομηχανία, με έμφαση στα ναυπηγεία

Σύντομα θα μπορούμε να ανακοινώσουμε την περαιτέρω θωράκιση της χώρας μέσω διακρατικών συμφωνιών

Είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι ο φράχτης στον Έβρο ολοκληρώνεται μέχρι το 2025

Εξακολουθούμε να ενισχύουμε το Λιμενικό μας και να συνεχίσει να κάνει τη δύσκολη δουλειά που του έχουμε αναθέσει, να προστατεύει τα σύνορα και να σώζει ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα.

ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ επιστρέφουν στον έλεγχο του κράτους από το Υπεραταμείο

Για ελληνοτουρκικά και μουσουλμανική μειονότητα

Προτιμούμε τις καλές σχέσεις με την Τουρκία ακόμη κι αν συμφωνούμε ότι διαφωνούμε

Αλλά δεν θα γυρίσουμε την πλάτη στην ιστορία αν έχουμε την ευκαιρία να διευθετήσουμε τη μοναδική μας διαφορά.

Κανείς δεν μένει πίσω. Να εφαρμόσουμε όλα τα εθνικά σχέδια για τα Άτομα με Αναπηρία, για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και φυσικά θα αντιμετωπίσουμε πρόκληση δημογραφικού και υπογεννητικότητας.

Αυτή την πολυδιάστατη πολιτική δημιούργησε την ανάγκη για το νέο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Όταν μιλάμε για δικαιώματα δεν ξεχνάμε τη Θράκη Ισονομία και Ισοπολιτία, αποτελούν κεκτημένο και πρέπει να αποκτήσουν και πλήρες περιεχόμενο.

Οι Έλληνες μουσουλμάνοι συμπολίτες μας πρέπει να αισθάνονται στην πράξη ότι έχουν ακριβώς τις ίδιες ευκαιρίες με τους Χριστιανούς συμπολίτες τους. Πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν χρειάζονται ξένους προστάτες, οι οποίοι με τις πράξεις τους θέλουν να διχάσουν και όχι να ενώσουν

Μόνο ενωμένοι μπορούμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να πετύχουμε θριάμβους

Στην αρχή της νέας αυτής θητείας δεν θα υποσχεθώ θαύματα, μόνο υπομονή και σκληρή δουλειά. Στην αρχή της νέας θητείας δεν θα υποσχεθώ θαύματα, μόνο υπομονή και σκληρή δουλειά. Στόχος μας είναι παραπάνω από καθαρός το 2027, στηριγμένοι σε ισχυρά θεμέλια, να έχουμε οικοδομήσει μία Ελλάδα που οι ατομικές φιλοδοξίες που θα συμβαδίσουν με τη συλλογική πρόοδο. Η οικονομική ελευθερία θα συναντά την αλληλεγγύη.

Είμαστε αντίπαλοι αλλά όχι εχθροί, να το θυμάστε. Μπορούμε να λύνουμε ειρηνικά τις διαφωνίες μας μέσα από τον διάλογο. Σας καλώ να υπερψηφίσετε τις προγραμματικές δηλώσεις. Αμέσως μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τον πρωθυπουργό, ο οποίος αναμένεται να ανακοινώσει σειρά μέτρων και αυξήσεις στο Δημόσιο, θα ακολουθήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί. Μετά τον πρωθυπουργό θα μιλήσει εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Σωκράτης Φάμελλος, που έχει αναλάβει επικεφαλής της ΚΟ μετά την παραίτηση Τσίπρα. Επίσης την παρθενική του εμφάνιση στη Βουλή θα κάνει με την ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης. Θα ακολουθήσουν ο έμπειρος γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Για πρώτη φορά επίσης θα πάρει το λόγο ο Βασίλης Στίγκας, ως επικεφαλής των Σπαρτιατών, θα ακολουθήσει ο επίσης πεπειραμένοςΚυριάκος Βελόπουλος για την Ελληνική Λύση, ο Δημήτρης Νατσιός από την Νίκη και τέλος, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Εν συνεχεία τον λόγο θα λάβουν οι εισηγητές όλων των κοινοβουλευτικών ομάδων. Στο πλαίσιο της τριήμερης συζήτησης θα τοποθετηθούν υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί, υφυπουργοί, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων και βουλευτές, με τους τελευταίους, να εντάσσονται σε κύκλους ομιλητών κατ΄ αναλογία της δύναμης των κοινοβουλευτικών ομάδων. Η τριήμερη διαδικασία θα λήξει το Σάββατο το βράδυ με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου