Sunday, 19 May, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Μητσοτάκης και Κικίλιας: “Πρώτο μέλημα η ανθρώπινη ζωή”. Αυτόφωρη σύλληψη δύο ανδρών

Μητσοτάκης: Πρώτο μέλημα η ανθρώπινη ζωή. Ξεκινάει άμεσα η καταγραφή των ζημιών για να αποζημιωθούν οι πυρόπληκτοι
Η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι το κύριο μέλημα τόνισε χθες από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή τους για τις πυρκαγιές, ενώ έκανε λόγο για ταχύτατη καταγραφή των ζημιών ώστε να αποζημιωθούν οι πληγέντες.
«Οι αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους θα πρέπει να δοθούν άμεσα, μόλις σβήσουν οι φωτιές» είναι η εντολή που έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προς τους αρμόδιους κρατικούς φορείς μόλις ενημερώθηκε από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται, για το μέγεθος της καταστροφής που έχουν επιφέρει τα πύρινα μέτωπα σε Αττική, Βοιωτία και Κορινθία.
Το έργο της καταγραφής των ζημιών αναμένεται να είναι ταχύ καθώς ειδικά κλιμάκια που θα επιφορτιστούν με το εν λόγω έργο θα προβούν σε όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες το συντομότερο δυνατό, προκειμένου ακολούθως οι κάτοικοι που επλήγησαν να συμπληρώσουν τις προβλεπόμενες αιτήσεις και να αποζημιωθούν χωρίς καθυστερήσεις.
Η δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τις Βρυξέλλες:
Από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκομαι για τη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής ενημερώνομαι συνέχεια για την εξέλιξη των μεγάλων πυρκαγιών στην Αττική, τη Βοιωτία και την Κορινθία.
Οι επιστήμονες μας είχαν προειδοποιήσει ότι οι μέρες αυτές θα ήταν εξαιρετικά δύσκολες λόγω του καύσωνα και των ισχυρών ανέμων. Ο κρατικός μηχανισμός κάνει το καλύτερο το οποίο μπορεί για να ανταποκριθεί με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα και να περιορίσει αυτές τις μεγάλες πυρκαγιές.
Θέλω να ζητήσω από τους συμπολίτες μας να υπακούουν στις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας. Το πρώτο μας μέλημα, πάντα, είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, ακολουθεί η προστασία της περιουσίας και του φυσικού μας περιβάλλοντος. Γι’ αυτό και είναι πάρα πολύ σημαντικό οι εκκενώσεις οι οποίες διατάσσονται από την Πολιτική Προστασία να υλοποιούνται με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα.
Θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους συμπολίτες μας οι οποίοι έπαθαν ζημιές από τις πυρκαγιές αυτές ότι ο κρατικός μηχανισμός αμέσως μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών θα βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα να καταγράψει τις ζημιές, ώστε να μπορέσουν οι συμπολίτες μας αυτοί να αποζημιωθούν με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα.
Σήμερα ήταν η πρώτη ουσιαστικά δύσκολη μέρα του φετινού καλοκαιριού. Είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες. Φωτιές είχαμε, έχουμε και θα έχουμε, είναι κι αυτό ένα από τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης την οποία βιώνουμε με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση. Το στοίχημά μας είναι πώς θα μπορούμε να τις περιορίσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, έτσι ώστε οι ζημιές που θα υποστούμε να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες».
Κικίλιας: Κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν
Από την πλευρά του ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε δήλωσή του χθες το βράδυ επέστησε την προσοχή και για τη σημερινή ημέρα σε σχέση με τις φωτιές που καίνε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ σημείωσε πως έγιναν δύο αυτόφωρες συλλήψεις για τη φωτιά στο Καπαρέλλι.
Συγκεκριμένα, όπως είπε, πρόκειται για δύο ημεδαπούς που έκαναν θερμές εργασίες στο Καπαρέλλι, ενώ ανέφερε πως γίνονται ανακριτικές εργασίες και για τις υπόλοιπες πυρκαγιές.
Οι δηλώσεις του Βασίλη Κικίλια:
«Η κλιματική κρίση είναι εδώ, πυρκαγιές είχαμε, έχουμε και θα έχουμε» είπε ο Β. Κικίλιας, σημειώνοντας πως «κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν», ενώ εξέφρασε τις ευχαριστίες του σε όλους όσοι συμμετέχουν στο έργο της αντιμετώπισης των πυρκαγιών.
«Οι πολίτες των οποίων οι κατοικίες επλήγησαν μπορούν να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία της περιοχής», κατόπιν συμφωνίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με το ξενοδοχειακό επιμελητήριο, ενώ ως προς τις αποζημιώσεις τόνισε πως θα δοθούν «με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα».
«Για όποιες ζημιές έχουν προκύψει ή θα προκύψουν η καταγραφή θα είναι άμεση και θα αποζημιωθούν άμεσα», είπε συγκεκριμένα.

Αυτόφωρη σύλληψη δύο ανδρών για εργασίες στο Καπαρέλλι Βοιωτίας

Την σύλληψη δύο ανδρών για εργασίες στο Καπαρέλλι Βοιωτίας ανακοίνωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε ενημέρωση για τις φωτιές που καίνε πολλές περιοχές της χώρας.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την αυτόφωρη σύλληψη δύο ανδρών που πραγματοποιούσαν θερμές εργασίες στην περιοχή. Ανέφερε πως εκδηλώθηκαν 81 αγροτοδασικές πυρκαγιές, με τα μέτωπα σε Ανατολική Αττική, Βοιωτία, Λουτράκι και Δερβενοχώρια να είναι τα σημαντικότερα. Ως προς τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής που δίνουν τη μάχη στα πύρινα μέτωπα, 544 πυροσβέστες και 198 οχήματα επιχειρούν, ενώ στην κατάσβεση συνέδραμαν και 23 αεροσκάφη και 18 ελικόπτερα.

«Η κλιματική κρίση είναι εδώ, πυρκαγιές είχαμε, έχουμε και θα έχουμε», είπε, σημειώνοντας πως «κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν», ενώ εξέφρασε τις ευχαριστίες του σε όλους «όσους συμμετέχουν στο έργο της αντιμετώπισης των πυρκαγιών».

«Οι πολίτες των οποίων οι κατοικίες επλήγησαν μπορούν να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία της περιοχής», κατόπιν συμφωνίας του υπουργείου κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας με το ξενοδοχειακό επιμελητήριο, ενώ ως προς τις αποζημιώσεις, τόνισε πως θα δοθούν «με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα». Παράλληλα, εξέφρασε τις ευχαριστίες του «για τη μεγάλη μάχη που έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν, τους πυροσβέστες μας, τους εθελοντές, τους άντρες και τις γυναίκες της πολιτικής προστασίας, της ελληνικής αστυνομίας του λιμενικού σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων και φυσικά τους πολίτες που βοήθησαν. Οι πολίτες των οποίων οι κατοικίες επλήγησαν από την πυρκαγιά, μπορούν να φιλοξενηθούν ανάμεσα σε ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής στο πλαίσιο της συνεργασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο», ανέφερε.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου