Friday, 12 July, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Μητσοτάκης: Με τεκμαρτό εισόδημα ίσο με τον κατώτατο μισθό, οι ελεύθεροι επαγγελματίες

«Μπόνους» απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για όσους ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν περισσότερο

Σε εξέλιξη είναι η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτή την ώρα το λόγο έχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου πραγματοποιεί την εισαγωγική του τοποθέτηση. 

Τα βασικά σημεία της εισήγησης του πρωθυπουργού

-Η πυξίδα δείχνει σταθερά στις μεταρρυθμίσεις

-Διαρκής η μάχη με μια βαθιά αντικοινωνική στάση όπως η φοροδιαφυγή

-Από το 2024 οι ελεύθεροι επαγγελματίες αποκτούν ένα σημείο αναφοράς για το τεκμαρτό εισόδημα που δεν θα μπορούν να είναι χαμηλότερου του κατώτατου μισθού

-Αποκτούν και ένα κίνητρο για τη φορολογική συνέπεια γιατί όσοι παρουσιάζουν κέρδη πάνω από το τεκμαρτό όριο θα απαλλάσσονται από το 50% του τέλους επιτηδεύματος ενώ η έκπτωση για τους υπόλοιπους θα είναι στο 25%

Η ατζέντα του υπουργικού

Αρχής γενομένης από το σκέλος της φοροδιαφυγής, η κυβέρνηση θέλει να εξορθολογίσει την κατάσταση και να κλείσει ένα σημαντικό «παράθυρο» φοροδιαφυγής που επέλεγαν πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες με διάφορες εταιρικές μορφές. Υπό αυτό το πρίσμα, το υπουργείο Οικονομικών θα παρουσιάσει σήμερα το σχέδιο, με βάση το οποίο οι περίπου 735.000 ελεύθεροι επαγγελματίες (πλην αυτών που έχουν μπλοκάκι) δεν θα μπορούν πρακτικά να δηλώσουν ετησίως κάτω από 10.920 ευρώ τον χρόνο, με ένα νέο σύστημα τεκμηρίων και κατάργησης εκπτώσεων δαπανών. Η κατάσταση έχει κακοφορμίσει τόσο πολύ, ώστε με βάση τα επίσημα στοιχεία περίπου 500.000 εξ αυτών των φορολογουμένων δηλώνουν ελάχιστα ποσά ως ετήσιο τζίρο των επιχειρήσεων τους, κάτι, βεβαίως, που στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων κρύβει τη φοροδιαφυγή. Για την κυβέρνηση η εν λόγω παρέμβαση αποδίδει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, καθώς και θα βελτιωθούν η φορολογική συμμόρφωση και άρα τα κρατικά έσοδα και θα υπάρχει μια στοιχειώδης αίσθηση δικαιοσύνης έναντι των υπολοίπων φορολογουμένων που δεν έχουν περιθώριο για φοροαποφυγή.

Νέο μοντέλο πρόληψης

Από εκεί και πέρα, το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας θα παρουσιάσει ένα νέο μοντέλο πρόληψης με αιχμή την ευρύτερη χρήση του 112, την αναβάθμιση του ΕΣΚΕΔΙΚ, αλλά και τη δημιουργία μιας επιτροπής αξιολόγησης κινδύνου. Μεταξύ των παρεμβάσεων που δρομολογούνται, λοιπόν, είναι η αποστολή μηνυμάτων του 112 με απόφαση της Πολιτικής Προστασίας και για κλείσιμο σχολείων. Απαγόρευση προσέλευσης στην εργασία κ.α. Δημιουργείται μια πενταμελής Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνου, με τη συμμετοχή της ΕΜΥ και του Εθνικού Αστεροσκοπείου που περνούν στην Πολιτική Προστασία, μεταξύ άλλων, η οποία θα εισηγείται στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο που ενισχύεται κι άλλο με τη συμμετοχή περισσότερων φορέων. Ακόμα, η Πολιτική Προστασία θα ελέγχει δήμους και περιφέρειες για το αν έχουν φέρει εις πέρας κρίσιμα αντιπλημμυρικά έργα (π.χ. καθαρισμούς ρεμάτων) και θα μπορεί να τα αναθέτει απευθείας στο υπουργείο Υποδομών εφόσον έχουν καθυστέρηση. Τέλος, θα προβλέπονται αυστηρότερα πρόστιμα για εμπρηστές εξ αμελείας με ποινές ως 50.000 ευρώ για περιπτώσεις υποτροπής, ενώ θα υπάρχουν πλέον και manual συμπεριφοράς σε κατάσταση κρίσης ή φυσικής καταστροφής και για τους πολίτες, αλλά και για το κράτος.

Εκκαθάριση εκκρεμοτήτων στα Κτηματολόγια

Παράλληλα, η κυβέρνηση δρομολογεί και περαιτέρω βήματα, προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση στα Κτηματολόγια. Στη σημερινή συνεδρίαση, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και ο υφυπουργός Κωνσταντίνος Κυρανάκης θα παρουσιάσει το σχέδιο για την εμπλοκή και περισσότερων ιδιωτών δικηγόρων στην προσπάθεια εκκαθάρισης περίπου 150.000 εκκρεμών υποθέσεων στα μεγάλα Κτηματογραφικά γραφεία, καθώς το υφιστάμενο προσωπικό δεν επαρκεί. Παράλληλα, αναμένεται να καταργηθεί η υποχρέωση προσκόμισης της βεβαίωσης μη οφειλής του τέλους ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ), ένα έγγραφο, για το οποίο απαιτείτο ακόμα και πολύμηνη αναμονή προκειμένου να χορηγηθεί στους δικαιούχους.

Στήριξη για τη θέρμανση με ρεύμα

Τέλος, στη σημερινή συνεδρίαση ο κ. Σκυλακάκης αναμένεται να εισηγηθεί μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους, ενώ αναμένεται να δώσει και ένα στίγμα για τους σχεδιασμούς του υπουργείου αναφορικά με τη στοχευμένη στήριξη σε πολίτες κυρίως για τη θέρμανση μέσω του ρεύματος από τις αρχές του νέου έτους. Το νέο σχήμα που ο κ. Σκυλακάκης ετοιμάζει αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον ένα τρίμηνο και θα αφορά κυρίως οικιακούς καταναλωτές που τους χειμερινούς μήνες παρουσιάζουν αυξημένη κατανάλωση ρεύματος με σκοπό τη θέρμανση. Η νέα επιδότηση θα έχει γεωγραφικά, πληθυσμιακά και εισοδηματικά κριτήρια, ενώ δεν θα μπορεί να την πάρει κάποιος που είναι δικαιούχος του επιδόματος θέρμανσης για πετρέλαιο ή φυσικό αέριο.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου