Monday, 20 May, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Μητσοτάκης στο υπουργικό: Καλύτεροι μισθοί, καλύτερη υγεία οι προτεραιότητές μας

Συνεδριάζει για πρώτη φορά το νέο υπουργικό συμβούλιο, μετά την ορκωμοσία του χθες Τρίτη (27/06) ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει στους υπουργούς της προτεραιότητες της νέας θητείας της κυβέρνησης, ενώ κάθε υπουργός θα παραλάβει τον γνωστό πλέον «μπλε φάκελο» με το χρονοδιάγραμμα των πρωτοβουλιών και του νομοθετικού έργου για το κάθε υπουργείο.

Ο πρωθυπουργός στην αρχή της εισαγωγικής του ομιλίας προς τους υπουργούς αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα των εκλογών αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Αναλαμβάνουμε ευθύνες. Οι προσδοκίες είναι πολλές και έχουμε χρέος να τις υλοποιήσουμε. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες καταδίκασαν το διχασμό και τις ψεύτικες υποσχέσεις. Ενέκριναν συμπεριφορές που οικοδομούν σχέσεις εμπιστοσύνης. Βεβαίως δεν ξεχνάμε ότι ο τόπος θα είχε κυβέρνηση από το Μάιο, ψηφοφόροι δεν πήγαν να ψηφίσουν και κάποιοι διάλεξαν τη χαλαρή ψήφο και είχα προειδοποιήσει για την κακοφωνία που μπορεί να υπάρξει στη Βουλή. Τ

«Πολλοί σχηματισμοί στη Βουλή δεν σημαίνουν κατ’ ανάγκη δημοκρατική πολυφωνία. Μπορεί να προκαλούν πολιτική κακοφωνία», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας: «Το πολίτευμά μας ξέρει να αυτοπροστατεύεται και πάντα ο κοινοβουλευτισμός ξέρει να αποκαλύπτει τα ψεύτικα είδωλα».

«Ξέρετε καλά τις τέσσερις πολιτικές μας κατευθύνσεις: καλύτερο μισθοί, καλύτερη δουλειά, καλύτερο κράτος, καλύτερη ζωή σε μια ισχυρή Ελλάδα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Στους μπλε φακέλους που παραλάβατε, υπάρχουν συνολικά 120 μεταρρυθμίσεις, 79 ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης και 959 επιχειρησιακές δράσεις, επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

«Το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται στην καρδιά του σχεδιασμού μας για τη δεύτερη τετραετία. Χωρίς μια οικονομία που δεν αναπτύσσεται γρήγορα, δεν υπάρχει ευημερούσα κοινωνία και η ανάπτυξη είναι και αυτή που καταπολεμά τη μεγαλύτερη κοινωνική αδικία, που δεν είναι άλλη από την ανεργία», υπογράμμισε. Το σημαντικό δεν είναι ο αριθμός των νόμων που θα ψηφίζουμε, παρά η εφαρμογή τους, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος προσέθεσε ότι το πρώτο νομοσχέδιο της νέα κυβέρνησης σχετίζεται με την οργάνωση του κράτους – τη μετεξέλιξη του σχήματος του επιτελικού κράτους.

Οι «μπλε» φάκελοι με τους οποίους θα εφοδιαστούν όλοι οι υπουργοί στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου περιέχουν όλες τις εκκρεμότητες και τις νέες προτεραιότητες που θέτει ο πρωθυπουργός για το κάθε υπουργείο. Ζήτημα πρώτης γραμμής είναι τα θέματα της οικονομίας, της καταπολέμησης της ακρίβειας και του πληθωρισμού και γι’ αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφτεί το υπουργείο οικονομικών και τον Κωστή Χατζηδάκη. Στο επίκεντρο θα βρεθούν και οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για μειώσεις φόρων και σταδιακή κατάργηση του ΕΝΦΙΑ αλλά και ο στόχος για αύξηση των μισθών.

Εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου

Αναλυτικά η εισήγηση του πρωθυπουργού προς τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου:

Αγαπητοί συνάδελφοι, καλημέρα και καλή μας πορεία στη νέα μας θητεία. Εύχομαι καλή επιτυχία, κατ’ αρχάς στα νέα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου αλλά και σε όσες και σε όσους αναλαμβάνουν νέα καθήκοντα. Να ευχηθώ επίσης γερό στομάχι -νομίζω θα το χρειαστούμε όλοι. Η πρώτη μας συνεδρίαση πραγματοποιείται στο φως μιας μεγάλης εκλογικής νίκης, θα έλεγα μιας νίκης χωρίς προηγούμενο, γιατί πράγματι δεν υπάρχει άλλο παράδειγμα κυβέρνησης που να κατακτά μία δεύτερη συνεχή τετραετία με αυξημένα ποσοστά και με τεράστιες διαφορές από τους κύριους πολιτικούς της αντιπάλους. Είμαστε περήφανοι αλλά είμαστε και ευγνώμονες στον ελληνικό λαό για την επιλογή του. Χωρίς προηγούμενο, όμως, είναι και οι ευθύνες τις οποίες αναλαμβάνουμε. Οι προσδοκίες είναι πολύ υψηλές-το γνωρίζετε καλά- και έχουμε χρέος να τις εκφράσουμε, καθώς αυτές προέρχονται από ένα ευρύ λαϊκό ρεύμα, το οποίο μας εμπιστεύτηκε. Γυναίκες και άντρες κάθε ηλικίας, κάθε κοινωνικής κατηγορίας, που αναγνωρίζουν στο δικό μας πρόγραμμα το μέλλον της δικής τους ζωής, των οικογενειών τους, αλλά και την ευημερία της πατρίδας συνολικά.

Ταυτόχρονα, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες καταδίκασαν τις ψεύτικες υποσχέσεις, αλλά και τις διχαστικές λογικές, προκρίνοντας τις ρεαλιστικές πολιτικές που στηρίζονται σε σχέδιο και οδηγούν πάντα σε μετρήσιμο αποτέλεσμα. Εγκρίνοντας, παράλληλα, με πρωτοφανή ωριμότητα, συμπεριφορές που προτάσσουν την ειλικρίνεια και οικοδομούν σχέσεις εμπιστοσύνης, οι οποίες συμπεριφορές, ενώ πάντα διεκδικούν τις επιτυχίες, προσπαθούν διαρκώς να διορθώνουν τις όποιες αδυναμίες.

Βεβαίως, δεν ξεχνώ, δεν ξεχνάμε, ότι ο τόπος θα είχε ήδη μία αυτοδύναμη κυβέρνηση από τον Μάιο αν δεν μεσολαβούσε η περιπέτεια της απλής αναλογικής, ένα αρνητικό πείραμα με εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες. Οκτακόσιες χιλιάδες συμπολίτες μας, ψηφοφόροι, κουρασμένοι από την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, δεν πήγαν να ξαναψηφίσουν και, στο ίδιο κλίμα εφησυχασμού, κάποιοι άλλοι διάλεξαν τη χαλαρή ψήφο και κάποια μικρότερα κόμματα.

Αποδείχθηκε έτσι αυτό για το οποίο εξ αρχής είχα προειδοποιήσει και το οποίο νομίζω ότι θα το δούμε και στην πράξη να εξελίσσεται, ότι δηλαδή πολλοί σχηματισμοί στη Βουλή δεν σημαίνουν κατ’ ανάγκη δημοκρατική πολυφωνία, αλλά ίσως να προκαλούν πολιτική «κακοφωνία».

Σε κάθε περίπτωση, όμως, το πολίτευμά μας ξέρει πολύ καλά να αυτοπροστατεύεται και πάντα ο κοινοβουλευτισμός έχει τη δύναμη να αποκαλύπτει τα ψεύτικα είδωλα. Σταματώ εδώ για να περάσω στη δουλειά μας. Γνωρίζετε καλά τις τέσσερις γενικές μας κατευθύνσεις: καλύτεροι μισθοί, καλύτερη δημόσια υγεία, ένα καλύτερο κράτος, μία καλύτερη ζωή σε μία ισχυρή Ελλάδα. Προφανώς το πρόγραμμά μας είναι πολύ πιο πλούσιο και πολύ πιο ευρύ. Θα αναλυθεί εκτενώς στις προγραμματικές δηλώσεις.

Μπροστά σας βρίσκονται ήδη οι γνωστοί μπλε φάκελοι, οι οποίοι συμπεριλαμβάνουν όλες τις προτεραιότητες ανά χαρτοφυλάκιο. Να πω μόνο, ενδεικτικά, ότι συνολικά σε αυτούς τους μπλε φακέλους συμπεριλαμβάνονται 120 μεταρρυθμίσεις, 79 ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης -αποδίδουμε πολύ μεγάλη σημασία στην υλοποίηση αυτών των οροσήμων, για ευνόητους λόγους- αλλά και 959 συνολικά επιχειρησιακές δράσεις. Καταλαβαίνετε ότι όλα αυτά συγκροτούν ένα εξαιρετικά συνεκτικό και πλούσιο κυβερνητικό σχέδιο με ορίζοντα τετραετίας.

Θα ξεκινήσω άμεσα -όπως είχα κάνει και το 2019- τις επισκέψεις μου σε όλα τα Υπουργεία. Θα ξεκινήσουμε σήμερα το απόγευμα με το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο εκ των πραγμάτων βρίσκεται στην καρδιά του σχεδιασμού μας για τη δεύτερη τετραετία.

Χωρίς μια οικονομία η οποία να αναπτύσσεται γρήγορα δεν υπάρχει ευημερούσα κοινωνία και η ανάπτυξη είναι και αυτή που καταπολεμά τη μεγαλύτερη κοινωνική αδικία, που δεν είναι άλλη από την ανεργία. Έχουμε αποδείξει, εξάλλου, ότι γνωρίζουμε τον τρόπο με τον οποίον η συλλογική προκοπή μεταφράζεται και σε ατομική προκοπή. Το κοινωνικό κράτος πρέπει να είναι ένα κράτος το οποίο στηρίζεται σε γερά οικονομικά θεμέλια. Και έχουμε αποδείξει ότι αυτή την πολιτική μόνο εμείς μπορούμε να την υπηρετήσουμε.

Θέλω να θυμίσω ότι στην πρώτη μας θητεία έχουμε ψηφίσει παραπάνω από 400 νόμους, όμως οι στόχοι μας πρέπει να είναι πιο φιλόδοξοι, όχι ως προς τον αριθμό των νόμων που θα ψηφίζουμε αλλά κυρίως στην εφαρμογή όσων νόμων έχουμε ψηφίσει.

Έχουμε ακόμα εκκρεμότητες από την πρώτη μας θητεία, σημαντικά νομοσχέδια τα οποία πρέπει να εφαρμοστούν στην πράξη με την έκδοση όλης της δευτερογενούς νομοθεσίας, αλλά και με την εφαρμογή στην πράξη σημαντικών μεταρρυθμίσεων.

Και γι’ αυτό -θα το ξαναπώ κυρίως για τα νέα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου- η αποστολή δεν τελειώνει στη νομοθέτηση. Αρχίζει στη νομοθέτηση. Ολοκληρώνεται μόνο με χειροπιαστό έργο. Υπουργός, άλλωστε, μην το ξεχνάμε, σημαίνει υπό έργον. Το πρώτο μας νομοσχέδιο, όπως έχω ήδη δεσμευτεί, θα αφορά την οργάνωση του κράτους, την μετεξέλιξη του σχήματος του επιτελικού κράτους, έτσι ώστε ο συντονισμός μας και η άσκηση κεντρικής πολιτικής να γίνει πιο αποτελεσματική. Το δεύτερο νομοσχέδιο θα αποτυπώνει κεντρικές οικονομικές μας δεσμεύσεις. Μία από αυτές είναι η επαναφορά της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στον έλεγχο του Δημοσίου αντί του Υπερταμείου, στο οποίο οι δύο εταιρείες αυτές είχαν εκχωρηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά θα συμπεριλαμβάνεται και μια ακόμα πια νομοθετική υποχρέωση από εδώ και στο εξής -πιστεύω ότι την κατακτήσαμε πολιτικά σε αυτή την προεκλογική περίοδο- και αυτή δεν είναι άλλη από την υποχρέωση τα προεκλογικά προγράμματα όλων των κομμάτων να κοστολογούνται πια από έναν ανεξάρτητο φορέα.

Παράλληλα, μέλημα μας θα είναι η δρομολόγηση οικονομικής ανακούφισης των πολιτών, η εξακολούθηση της αντιμετώπισης του επίμονου προβλήματος της ακρίβειας, ειδικά στα τρόφιμα, αλλά και η κάλυψη κάποιων πολύ επίκαιρων έκτακτων κοινωνικών αναγκών. Να αναφέρω μία ενδεικτική: την ίδρυση μεικτών πληρωμάτων του ΕΚΑΒ, ώστε αυτά να μπορούν να ανταποκρίνονται γρήγορα -ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές- με την συνδρομή εξειδικευμένου προσωπικού τόσο από τις Ένοπλες Δυνάμεις, όσο και από την Πυροσβεστική.

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, χαίρομαι, γιατί το νέο σχήμα του Υπουργικού Συμβουλίου διατάσσει τις δυνάμεις μας με βάση τους κεντρικούς μας στόχους. Έχει πιο πολλές γυναίκες, όχι όσες θα θέλαμε αλλά έχουμε κάνει ένα βήμα σε αυτή την κατεύθυνση. Αναπροσανατολίζει παλαιότερους Υπουργούς σε νέα πεδία. Δίνει πολλές νέες ευκαιρίες σε νέα στελέχη να δοκιμαστούν. Απελευθερώνει πολύτιμο δυναμικό για να αξιοποιηθεί στην δύσκολη κοινοβουλευτική μας δράση, όπως και σε πολλά άλλα παράλληλα μέτωπα της πολιτικής.

Αυτή είναι η ουσία του «rotation», όπως το εννοώ, στην πράξη. Κανείς δεν είναι ουσιαστικά μόνιμος στον ρόλο. Όλοι πρέπει να είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε παντού. Γι’ αυτό και οι ευθύνες στους ώμους μας -θα το ξαναπώ- είναι βαριές. Λίγα λόγια, πολλή δουλειά. Πετυχημένος Υπουργός είναι αυτός, προφανώς, που μιλάει για το έργο του, αλλά είναι και αυτός ο οποίος υπερασπίζεται συνολικά την κυβερνητική πολιτική, εν συνόλω. Είμαστε συλλογικό όργανο, παίρνουμε αποφάσεις που δεσμεύουν συνολικά την κυβέρνηση και όλοι υπερασπιζόμαστε το έργο όλων. Αλλά, βέβαια, τονίζω ότι το έργο δεν πρέπει να θυσιάζεται στο βωμό της επικοινωνίας. Και ο νοών νοείτω.

Μπροστά μας διαγράφεται μια σύνθετη κατάσταση, ωστόσο οι πολίτες μάς εξουσιοδότησαν να την διαχειριστούμε με αυτοπεποίθηση, αλλά και με σύνεση. Στο κοινοβουλευτικό πεδίο, τις συνέπειες του επιθανάτιου ρόγχου της απλής αναλογικής θα τις διαχειριστούμε στην Βουλή. Αλλά και στο πεδίο της κοινωνίας αντίπαλοί μας είναι μόνο τα προβλήματα και τα όποια δικά μας λάθη. Θα επαναλάβω ότι ο σκοπός μας, πάντα, είναι να ενώνουμε την κοινωνία. Και τα πολλά προβλήματα τα οποία ο καθένας αντιμετωπίζει στο χαρτοφυλάκιό του δεν έχουν χρώμα.

Αυτή η αντιπολίτευση του εαυτού μας για την οποία έχω μιλήσει, επιμένω, δεν είναι ένα σχήμα λόγου. Η ελληνική κοινωνία είναι πιο μπροστά από πολλά κόμματα, κατέγραψε την πρόθεσή της να προχωρήσει στο αύριο. Δεν έχουμε κανένα απολύτως δικαίωμα να απογοητεύσουμε τους πολίτες οι οποίοι μας εμπιστεύθηκαν. Τολμώ να πω ότι η κοινωνία μάς παρέδωσε τη σκυτάλη του μέλλοντός της.

Ο καθένας από εμάς, λοιπόν, οφείλει να συνειδητοποιήσει το μεγάλο βάρος αυτής της σκυτάλης στα δικά του χέρια. Ξεκινάμε, λοιπόν, υπεύθυνα αλλά και αισιόδοξα τη δεύτερη θητεία μας. Θα ήθελα να την ονομάσουμε «θητεία της αποτελεσματικότητας», αλλά και «των μεγάλων αλμάτων» που πρέπει να κάνει η χώρα για να αρπάξει τις μεγάλες ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά της.

Άλλωστε, το χειροπιαστό έργο και η ειλικρίνεια είναι τα υλικά με τα οποία οικοδομήθηκε αυτή η πολύ στέρεη σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε χτίσει πια με τους πολίτες. Και αυτή την πολύτιμη σχέση οφείλουμε να την διατηρήσουμε, οφείλουμε να την δυναμώσουμε, χωρίς προφανώς καμία έπαρση, χωρίς καμία αυταρέσκεια.

Είμαστε υπηρέτες του δημοσίου συμφέροντος, άρα είμαστε υπηρέτες όλων των πολιτών. Πιστοί στις δεσμεύσεις μας, στο καθήκον για το οποίο μας εξουσιοδότησαν, να χτίσουμε την πατρίδα όλων των Ελλήνων και όλων των Ελληνίδων, σε μία Ευρώπη ευημερούσα μία Ελλάδα ισχυρή. Την Ελλάδα του 2030, μία χώρα η οποία θα προχωρά σταθερά, τολμηρά και πάντα μπροστά. Έχουμε πολύ έργο μπροστά μας, αλλά θα αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις. Και πάλι, καλή δύναμη σε όλες και σε όλους.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου